Μάθε να ελέγχεις το άγχος, αναγνωρίζοντας την προσωπικότητά σου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ισχυροποιούν το άγχος

Ανάλυσέ Το | Μάθε να ελέγχεις το άγχος, αναγνωρίζοντας την προσωπικότητά σου

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που όταν υπερβαίνει τα προσωπικά μας όρια και την δυνατότητα ελέγχου μας, τότε είναι καταστροφικό για τη ζωή και την υγεία μας. Κάποιοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο από κάποιους άλλος.

Μάθε λοιπόν ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στο υπέρμετρο άγχος.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ισχυροποιούν το άγχος:

1.Αναποφασιστικότητα

Οι άνθρωποι με αναποφασιστικότητα, κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά σε μια απόφαση, είτε είναι σημαντική είτε είναι ασήμαντη, βιώνουν τρομερή εσωτερική σύγκρουση. Αυτή η σύγκρουση συνοδεύεται από άγχος, καθώς κάποιες φορές χρειάζεται να αποφασίσουν γρήγορα και κάποιες άλλες φορές αγχώνονται και για την εξωτερική κριτική. Επίσης, στεναχωριούνται με το χαρακτηριστικό τους και το θεωρούν μια μεγάλη προσωπική τους αδυναμία, αυτή η σκέψη τους αγχώνει ακόμη περισσότερο.

2.Ανταγωνιστικότητα

Τα άτομα που είναι πολύ ανταγωνιστικά βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία σύγκρισης, η οποία δεν βγάζει πουθενά. Πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο και πάντα κάτι χειρότερο. Εξάλλου το «καλύτερο» και το «χειρότερο» είναι πολύ σχετικοί και υποκειμενικοί όροι. Όταν όμως κάποιος σκέφτεται ότι θα πρέπει να είναι ο καλύτερος, να ξεχωρίζει πάντα, κάθε φορά που αυτό δεν θα συμβαίνει θα κλονίζεται η αυτοεκτίμησή του και θα βιώνει τρομερό άγχος.

3.Τελειομανία

Τα άτομα που τους χαρακτηρίζει η τελειομανία, φοβούνται την αποτυχία, με την έννοια που εκείνοι την προσδιορίζουν. Ωστόσο, επειδή συνήθως εξαρτώνται από την κριτική και τη γνώμη των άλλων, βιώνουν μεγάλες ματαιώσεις. Επίσης, ζουν με το συνεχές άγχος της αποδοχής και ασκούν συνεχώς σκληρή αυτοκριτική. Το κυνήγι της τελειότητας τους εξαντλεί σωματικά και ψυχικά, αλλά παράλληλα τους δίνει και την ψευδαίσθηση υπεροχής και ελέγχου. Όταν όμως έρθει μια αρνητική κριτική ή προσωπική αποτυχία, διαλύονται, θυμώνουν και νιώθουν σα να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i