Περιποίηση της επιδερμίδας στο κρύο | 5 χρήσιμα tips για το ξηρό δέρμα που "τραβάει"

Πώς να αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις του κρύου στην επιδερμίδα σου (πρόσωπο, σώμα, χείλη).

skin iStock

Αν νιώθεις έντονη ξηρότητα και αίσθηση τραβήγματος στο πρόσωπο, στα χείλη και στο σώμα σου, δεν είσαι η μόνη. Το έντονο (έως πολικό) κρύο και η υγρασία έχουν ως αποτέλεσμα την ξηρότητα στην επιδερμίδα σε όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και στον πιο λιπαρό. Το σκάσιμο, η ξηροδερμία, η αίσθηση τραβήγματος και άλλες ευαισθησίες που μπορεί να νιώθεις είναι απολύτως φυσιολογικά και συμβαίνουν σε όλους, ιδίως τις τελευταίες μέρες με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Μάλιστα, όσο πιο απότομη η πτώση, τόσο πιο έντονες οι επιπτώσεις του κρύου στο σώμα μας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Όπως και να 'χει όμως, καταλαβαίνουμε πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν, ενώ η ξηρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα κλιματιστικά και τα καλοριφέρ στους εσωτερικούς χώρους δεν ευνοούν καθόλου την κατάσταση.

Δες παρακάτω μερικά πολύ χρήσιμα tips που μπορείς να ακολουθείς τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, ώστε να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται στην επιδερμίδα σου εξαιτίας του κρύου. 

Δες επίσης: 8 απλοί τρόποι για να ενυδατώνεις το πρόσωπό σου εύκολα μέσα στη μέρα

#1. Ενσωμάτωσε πιο πλούσιες συνθέσεις στη ρουτίνα σου για έξτρα ενυδάτωση. Το υαλουρονικό οξύ, τα ceramides και η γλυκερίνη είναι μερικά από τα συστατικά που χρειάζεσαι απαραιτήτως. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείπεις να εφαρμόζεις στο πρόσωπο ενυδατική και σέρουμ μαζί, και όχι μόνο το ένα ή το άλλο, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μια ενυδατική μάσκα προσώπου το βράδυ πριν κοιμηθείς θα είναι εξίσου πολύ βοηθητική και θα δράσει σαν βάλσαμο στο δέρμα σου.

Tip: Επίλεξε την κατάλληλη κρέμα για τον δικό σου τύπο επιδερμίδας.

#2.Απόφυγε την απολέπιση σε πρόσωπο και σώμα αυτές τις ημέρες που νιώθεις πιο ξηρό (και ίσως σκασμένο) το σώμα σου. Κι αυτό γιατί το scrub ενδέχεται να αφυδατώσει το δέρμα σου, ενώ οι κόκκοι μπορεί ακόμα και να το ερεθίσουν ή να προκαλέσουν ξεφλούδισμα. Προτίμησε να εφαρμόζεις πλούσια, ενυδατικά body butters και κρέμες σώματος αμέσως μετά το ντουζ, σε νωπό δέρμα.

#3. Μην ξεχνάς για κανέναν λόγο το αντηλιακό σου, ακόμα και τις ημέρες που χιονίζει ή βρέχει. Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι βλαβερές ακόμα και τις πιο μουντές μέρες.

#4. Πρόσθεσε στη ρουτίνα περιποίησης τα face oils (αν δεν το έχεις κάνει ήδη). Ανάμειξε 1-2 σταγόνες από το αγαπημένο σου έλαιο προσώπου με την ενυδατική ή το foundation σου πριν βγεις από το σπίτι ή με την κρέμα νυχτός πριν κοιμηθείς. Το συγκεκριμένο προϊόν προσφέρει απίστευτη ενυδάτωση αλλά και λάμψη και κάνει θαύματα στην επιδερμίδα, ιδίως αν είναι ξηρή. Αν τώρα είσαι λιπαρή, χρησιμοποίησε ελάχιστες σταγόνες και εφάρμοσέ το ταμποναριστά σε ορισμένα σημεία του προσώπου, αποφεύγοντας τις περιοχές που έχεις διεσταλμένους πόρους ή παρατηρείς ότι βγάζεις μικρά σπυράκια γενικότερα. Αν τώρα έχεις τάση για ακμή ή εκδηλωθείσα ακμή, απόφυγέ τα εντελώς.

Δες επίσης: Κεφάλαιο ραγάδες: Τι είναι, πώς μπορείς να τις προλάβεις ή/και να τις αντιμετωπίσεις

Note: Οι λιπαρές επιδερμίδες χρειάζονται επίσης ενυδάτωση όλο το χρόνο, πόσο μάλλον τις πιο κρύες μέρες. Μάλιστα, είναι πιθανό μια λιπαρή επιδερμίδα να γίνει πιο "κανονική" ή "ξηρή" λόγω του κρύου, εμφανίζοντας τα αντίστοιχα συμπτώματα.

#5. Μην αμελείς τα χείλη σου. Άπλωνε καθημερινά το αγαπημένο σου lip balm, lip oil ή lip mask, που θα τους χαρίσει την απαραίτητη ενυδάτωση. Επαναλάμβανε τακτικά την επάλειψή τους στα χείλη μέσα στη μέρα και προτίμησε παχύρρευστες συνθέσεις που χαρίζουν έξτρα υγρασία, απαλότητα και λάμψη. 

Last but not least...

Απόφυγε να κάνεις ντουζ (ή να πλένεις το πρόσωπό σου) με πολύ ζεστό ή, ακόμα χειρότερα, καυτό νερό. Μπορεί να σου χαρίζει μια ευχάριστη αίσθηση ζεστασιάς προσωρινά, όμως ξηραίνει την επιδερμίδα και αφήνει ερεθισμούς και ερυθρότητα, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i