"Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες μου;" Όλοι οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν αδυναμία

Είναι πιο "κοινοί" απ' όσο νόμιζες.

Ρυτίδες στα μάτια iStock

Μπορεί να μην το ακούς συχνά, όμως το φαινόμενο της πτώσης βλεφαρίδων μπορεί να είναι αρκετά συνηθισμένο και οφείλεται σε ξακάθαρη αδυναμία τους. Το ερώτημα ωστόσο είναι τι μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή και φθορά στις βλεφαρίδες, με αποτέλεσμα αυτές να "μαδάνε";

Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν και, σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε να μιλήσεις με τον δερματολόγο σου αν παρατηρείς ότι η φθορά είναι μόνιμη. Πάντως, πολύ συχνά η αδυναμία οφείλεται σε δικές μας ενέργειες και, κυρίως, σε κακή περιποίηση.

Δες επίσης: Τα 3 πιο σημαντικά beauty λάθη των διακοπών

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι - που μπορείς μάλιστα να προλάβεις;

#1. Τρίβεις πολύ δυνατά τα βλέφαρα όταν κάνεις ντεμακιγιάζ

Απ᾽ όλα τα προϊόντα μακιγιάζ που φοράμε στο πρόσωπο, η μάσκαρα είναι αναμφίβολα από τα πιο δύσκολα στη (σωστή) αφαίρεσή της. Οι περισσότερες τρίβουν με μανία τις βλεφαρίδες (και μάλιστα για πολλή ώρα) ώστε να βγει το χρώμα, που είναι αλήθεια, είναι εξαιρετικά έντονο και μουτζουρώνει πανεύκολα την περιοχή κάτω από τα μάτια. 

Δες επίσης: 3 πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να λείπουν από το νεσεσέρ παραλίας

Το έντονο τρίψιμο έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρείς στην ουσία εσύ η ίδια τις βλεφαρίδες σου - και να μένουν τριχούλες στο βαμβάκι / cotton pad. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι δυνατές κινήσεις με πίεση που ενδεχομένως κάνεις έχουν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία λεπτών γραμμών γύρω από τα μάτια - λόγω του ότι η περιοχή είναι πάρα πολύ λεπτή και ευαίσθητη.

#2. Δεν κάνεις καθόλου ντεμακιγιάζ

Στον αντίποδα, υπάρχουν γυναίκες που αμελούν εξ ολοκλήρου το ντεμακιγιάζ και δεν ξεβάφουν ποτέ τις βλεφαρίδες τους, επιλέγοντας να κοιμηθούν βαμμένες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσες να κάνεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεις να ξεραθούν και να ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κι αυτό γιατί, ούτως ή άλλως, οι βλεφαρίδες μας επιβαρύνονται ιδαίτερα εξαιτίας των χημικών και άλλων χρωστικών που περιέχονται στις μάσκαρα. Σκέψου πόσο επιβαρυντικό θα είναι να μένουν με το χρώμα καθ᾽όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, το γεγονός ότι ξεραίνονται τις κάνει πιο επιρρεπείς στο σπάσιμο.

#3. Χρησιμοποιείς κακής ποιότητας μάσκαρα

Αν και η τιμή δεν παίζει πάντοτε ρόλο στην ποιότητα μιας μάσκαρα, είναι γεγονός ότι οι "άσημες" μάσκαρα, που είναι και πάμφθηνες, θα πρέπει να σου χτυπήσουν καμπανάκι. Καλό θα ήταν να μην φοράς μάσκαρα εταιρειών που δεν γνωρίζεις / δεν έχεις ξανακούσει ποτέ, είναι υπερβολικά φτηνές ή έχουν κακές συνθήκες φύλαξης (πχ τις βλέπει ο ήλιος). Εννοείται, πρέπει να είναι ασφαλισμένες όταν τις αγοράζεις και να μην έχουν ήδη ανοιχτεί / δοκιμαστεί.

Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για δικές σου μάσκαρα που έχουν λήξει. Καλό θα ήταν να μην τις χρησιμοποιείς αν βλέπεις ότι είναι ξεραμένες ή αν τις έχεις πολύ καιρό (ή χρόνια) στο νεσεσέρ σου, καθώς το βουρτσάκι πιθανόν να έχει μικρόβια και βακτήρια που δεν θες να μεταφέρεις στα μάτια σου.

#4. Χρησιμοποιείς συνέχεια ψαλιδάκι για βλεφαρίδες

Αυτό είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για να κάνεις γυριστές (και πολύ θελκτικές) τις βλέφαρίδες σου, θέλει όμως πολλή προσοχή στη χρήση του. Καλό είναι να χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες ή να το χρησιμοποιείς αν σου έχει δείξει ένας επαγγελματίας πώς να το εφαρμόζεις σωστά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ψαλιδάκι να είναι καλής ποιότητας και όχι κάποιο φτηνό (ναι, εδώ παίζει ρόλο η τιμή), καθώς έτσι κι αλλιώς τα ψαλιδάκια μπορούν να προκαλέσουν φθορά στην τρίχα, πόσω μάλλον αν είναι και κακής ποιότητας. Πάντως, είτε φτηνό είτε ακριβό, θα σου προτείναμε να μην το χρησιμοποιείς κάθε μέρα.

#5. Επιβαρύνεις συχνά τις βλεφαρίδες σου με ψεύτικες / extensions

Κι ενώ είναι πολύ κολακευτικά τα κάθε είδους τουφάκια / ψεύτικες βλεφαρίδες, και πάλι η συχνή χρήση μπορεί να επιβαρύνει τις αληθινές βλεφαρίδες ή τα βλέφαρα και την περιοχή εν γένει, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και φθορά τους. Ιδίως αν δεν τις αφαιρείς σωστά, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i