Πανάδες τέλος! Όλα τα προϊόντα για να καταπολεμήσουμε τις δυσχρωμίες του δέρματος

Όσα πρέπει να γνωρίζεις και το καλλυντικό οπλοστάσιο για να αποχαιρετήσουμε τις πανάδες.

πανάδες και κηλίδες iStock

Καφέ κηλίδες, πανάδες, λεκέδες … όπως και να το πούμε,  ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος της επιδερμίδας είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Arcane Research Institute, 1 άτομο στα 4 πάσχει από χρωστικές διαταραχές, ενώ το 1/3 των επεμβάσεων Αισθητικής Ιατρικής αφορούν τη θεραπεία των πανάδων. Πότε και γιατί εμφανίζονται οι πανάδες; Όταν τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που δημιουργούν τις χρωστικές στο δέρμα, ενοχλούνται, παρασύρονται και παράγουν υπερβολική ποσότητα μελανίνης. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να βρούμε είναι τι ενοχλεί τα μελανοκύτταρα. Οι αιτίες ποικίλουν. Ανάμεσά τους η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από μια φαρμακευτική αγωγή, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, γενετικοί παράγοντες και, φυσικά, το πέρασμα του χρόνου.

"Πρόσφατα, εντοπίσαμε τον κυρίαρχο ρόλο της φλεγμονής του ανοσοποιητικού συστήματος στην εμφάνιση κηλίδων", σημειώνει η Γαλλίδα δερματολόγος δρ Véronique Gassia με έδρα την Τουλούζη. Σύμφωνα με την ειδικό, νέες μελέτες έδειξαν ότι οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές αναδεύονται κατά την επαφή με τις ακτίνες UV με αποτέλεσμα την υπερέκκριση μελανίνης που αφήνει το αποτύπωμά της στο δέρμα με την μορφή πανάδας. Επομένως, η πρόκληση ήταν να ανακαλύψουμε πώς θα τους απενεργοποιήσουμε, ώστε να σταματήσει αυτός ο "καταρράκτης" χρωστικών στην πηγή του. Εδώ έρχεται το τρανεξαμικό οξύ, ένα συστατικό που φαίνεται να αντιμετωπίζει την υπερμελάγχρωση ρίχνοντας φως στα σκοτεινά σημεία του προσώπου. Πρόκειται για ένα συνθετικό παράγωγο της λυσίνης, ενός αμινοξέος που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν στην Ιατρική για την αντιμετώπιση των αιμορραγιών. Ωστόσο, ήδη από τη δεκαετία του ‘80, οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τρανεξαμικό οξύ εμφάνισαν βελτίωση στον αποχρωματισμό του δέρματος. Ακόμη, λοιπόν, και σε μικρές ποσότητες, το τρανεξαμικό οξύ μπορεί να μειώσει και να λευκάνει τις μελαγχρωματικές βλάβες, καθώς περιορίζει και αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, του ενζύμου που ευθύνεται για την παραγωγή της μελανίνης, φωτίζοντας έτσι την επιδερμίδα. "Ρυθμίζει τη μελάγχρωση αναστέλλοντας τους φλεγμονώδεις μεσολαβητές", εξηγεί με τη σειρά του ο δρ Amar Amrane, αισθητικός γιατρός που δραστηριοποιείται λίγο έξω από το Παρίσι, και συνεχίζει: "Καθώς δεν είναι επιθετικό προς την επιδερμίδα, το τρανεξαμικό οξύ ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος μιας και είναι καλά ανεκτό και από το ευαίσθητο, όπως και για τις έγκυες γυναίκες που είναι επιρρεπείς στο μέλασμα". Όσο για το μεγάλο του πλεονέκτημα; Συνδυάζεται εύκολα με άλλα συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, οι Πανάδες ακόμη και η ρετινόλη! Οι γυναίκες στην Ασία, μάλιστα, που αναζητούν αμέσως λύση για την αντιμετώπιση του παραμικρού χρωστικού ελαττώματος στο δέρμα τους, το έχουν ξεχωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια για τη λευκαντική του δράση και το έχουν εντάξει στην πρωινή ρουτίνα τους επιλέγοντας καλλυντικά που το εμπεριέχουν.

"Η καταπολέμηση των λεκέδων είναι πολύπλοκη και δεν έχει ακόμα βρεθεί η ιδανική λύση", προσθέτει η Gassia και συνεχίζει: "Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί στην κοσμετολογία πολλά προϊόντα που δρουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν την ένταση και το μέγεθος της κηλίδας και να επιβραδύνουν την επανεμφάνισή της". Πώς; Μέσω της καταπολέμησης της τυροσινάσης, της πρωτεΐνης που υπάρχει φυσικά στο δέρμα, και της οποίας ο κύριος ρόλος είναι η παραγωγή μελανίνης. Ουσίες που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης είναι: H βιταμίνη C -γνωστή και ως ασκορβικό οξύ-, που αποτελεί εξαιρετικό λευκαντικό συστατικό, αφού καταπολεμά τη μελανογέννεση και αποχρωματίζει τις καφές κηλίδες. Το κοζικό οξύ, επίσης, εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου τυροσινάση. Κατ’ επέκταση, αποχρωματίζει τις καφέ κηλίδες και τις πανάδες ενώ θεραπεύει αποτελεσματικά το μέλασμα. Η νιασιναμίδη, μεταξύ άλλων, βελτιώνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, εμποδίζοντας την υπερμελάγχρωση και καταπραΰνοντας τυχόν κοκκινίλες, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της. H βινιφερίνη, πάλι, είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη που προέρχεται από τον χυμό της κληματίδας του αμπελιού και έχει τη δύναμη να διορθώνει φυσικά όλους τους τύπους καφέ κηλίδων. Το συστατικό αυτό φέρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του γαλλικού brand Caudalie και αποδεικνύεται σε in vitro δοκιμές ότι είναι 62 φορές πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη C. "Σε κάθε περίπτωση, όμως, να θυμάστε ότι καμία πρόληψη δεν είναι αποτελεσματική χωρίς αντιηλιακή προστασία", εφιστά την προσοχή η Gassia. Άρα, πού καταλήγουμε; Η χρήση μιας κρέμας ή ενός ορού με λευκαντικές ιδιότητες και συστατικά που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης είναι απαραίτητη για να απαλύνουμε την όψη των πανάδων και να προλάβουμε τον σχηματισμό νέων. Εάν χρησιμοποιήσετε ορό, απλώστε τον στην επιδερμίδα πριν από την κρέμα ημέρας ή αναμείξτε δυο τρεις σταγόνες στην ενυδατική σας
προτού την εφαρμόσετε στο πρόσωπο, ενώ μην αμελείτε ποτέ την χρήση αντηλιακού. Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης συμπληρώματα διατροφής με οργανικό πυρίτιο που βοηθούν στη φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου εκ των έσω και στην επιβράδυνση της εμφάνισης των σημαδιών γήρανσης.

Δείτε περισσότερα στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i