Ξεκαθάρισμα καλλυντικών: Xρήσιμος οδηγός για το τι να πετάξεις και τι να κρατήσεις

Τα tips για το ξεκαθάρισμα καλλυντικών που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποια χρειάζεται να ξεφορτωθείς άμεσα και ποια όχι.

ξεκαθάρισμα καλλυντικών iStock

Το ξεκαθάρισμα καλλυντικών είναι μια διαδικασία που οφείλεις να κάνεις κάθε τόσο, ιδίως αν κάνεις συλλογή από προϊόντα μακιγιάζ και skincare, αρώματα, κρέμες κλπ. Καλώς ή κακώς, όλα τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης ενώ ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ λιγότερος από αυτόν που νομίζαμε - ή θα θέλαμε να έχουν. 

Το θέμα λοιπόν είναι τι κάνουμε όταν διαπιστώνουμε ότι έχει μαζευτεί μεγάλη ποσότητα προϊόντων στα συρτάρια μας τα οποία δεν χρησιμοποιούμε είτε επειδή δεν μας βόλεψαν είτε δεν μας ταίριαζαν - ή για τον οποιονδήποτε λόγο. 

Γιατί πρέπει να κάνεις ξεκαθάρισμα καλλυντικών;

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο οφείλεις να πετάς προϊόντα που δεν χρησιμοποιείς είναι αυτός της υγιεινής, αφού ένα αλλοιωμένο προϊόν μπορεί να προκαλέσει από αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι και μόλυνση, αν δεν προσέξεις.

Φυσικά, η πιο συχνή επίπτωση είναι το να μην επιφέρει τα αποτελέσματα που υπόσχεται, να είναι με λίγα λόγια άχρηστο.

Επίσης, από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν αλλά δεν έχει λήξει, γιατί να μην το χαρίσεις σε κάποια φίλη σου που ενδεχομένως το χρειάζεται και θα το ευχαριστηθεί περισσότερο από σένα;

Νερό καρύδας: Τα οφέλη του στα λεπτά μαλλιά χωρίς όγκο

5 βασικοί κανόνες για το ξεκαθάρισμα καλλυντικών 

Αν σε πείσαμε και θέλεις να δεις πώς γίνεται το σωστό ξεκαθάρισμα καλλυντικών, συνέχισε να διαβάζεις.

  1. Δες την ημερομηνία λήξης
  2. Κάνε το τεστ οσμής
  3. Μην τα φυλάς στο μπάνιο
  4. Ανανέωνέ τα συχνά
  5. Δώσε προσοχή στα αρώματα

#1. Δες την ημερομηνία λήξης: Δες την ημερομηνία λήξης τους κοιτώντας το ανοιγμένο βαζάκι που έχουν σχεδόν όλα στο πίσω μέρος τους. Ο αριθμός που αναγράφεται δείχνει τους μήνες ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τα πετάς αν έχουν περάσει 2 χρόνια από την αγορά τους, ιδίως αν είναι ανοιγμένα (αφορά κυρίως τα skincare προϊόντα).

#2. Κάνε το τεστ οσμής: Αν δεν θυμάσαι πότε αγόρασες κάποιο προϊόν γιατί έχει περάσει καιρός (λογικό), κάνε το λεγόμενο sniff test: Μύρισέ το και παρατήρησε το χρώμα και την υφή του - αν διαπιστώσεις οποιαδήποτε αλλοίωση ή κάτι σου φανεί περίεργο, καλό είναι να το πετάξεις ακόμα κι αν είναι σχετικά καινούριο.

Αυτό αφορά και πάλι κυρίως skincare προϊόντα και προϊόντα σε μορφή υγρού- κρέμας (σέρουμ, λάδια, σαμπουάν-conditioner, αφρούς και τζελ, κρεμώδη ρουζ και άλλα προϊόντα μακιγιάζ με αντίστοιχη υφή). Ειδικά οι μάσκαρα πρέπει να αλλάζονται κάθε 6 μήνες.

Η συνταγή για DIY toner από ρυζόνερο: Το συστατικό για άφθονη λάμψη και φωτεινότητα στην επιδερμίδα

Tip: Θα βοηθούσε να κολλάς ετικέτες με ημερομηνία αγοράς στο κάθε προϊόν ή να τα οργανώνεις σε συγκεκριμένες κούτες με ημερομηνίες απ᾽έξω, ώστε να ξέρεις πότε αγόρασες τι.

#3. Μην τα φυλάς στο μπάνιο: Αν χώρος φύλαξής τους είναι το μπάνιο, όπου αναπτύσσονται συνήθως υψηλές θερμοκρασίες αλλά και υγρασία, ο χρόνος ζωής τους μειώνεται ακόμα περισσότερο. Προτείνουμε να μην αποθηκεύεις εκεί κανένα προϊόν, ιδίως skincare, και να προτιμάς πιο ξηρούς χώρους φύλαξης όπως το υπνοδωμάτιο - και πάντοτε μακριά από παράθυρα και καλοριφέρ.

#4. Ανανέωνέ τα συχνά: Τα καλλυντικά που αφορούν τα μάτια (κρέμες και σέρουμ ματιών, μάσκαρα, σκιές, μολύβια ματιών) πρέπει να ανανεώνονται συχνά, καθώς έρχονται σε επαφή με μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου ενώ μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν μολύνσεις στο μάτι. Ξύνε συχνά τα μολύβια σου ενώ αν δεις ότι η μάσκαρα έχει ξεραθεί και το χρώμα δεν απλώνεται εύκολα, πέταξέ την αμέσως.

#5. Δώσε προσοχή στα αρώματα: Τα αρώματα λήγουν τυπικά μετά από 3 χρόνια, αν είναι κλειστά στο κουτί τους, και μετά από 2 χρόνια αν έχουν ανοιχτεί ενώ εννοείται ότι μετά από χρόνια αλλοιώνεται η μυρωδιά τους. Και πάλι αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς εξαρτάται από τη σύνθεση και την ποιότητα του αρώματος.

Συχνά, τα πιο ανάλαφρα αρώματα (φλοράλ ή εσπεριδοειδών) χάνουν τη μυρωδιά τους σχετικά γρήγορα, ενώ τα πιο βαριά και ακριβά διατηρούνται ακόμα και χρόνια μετά, εφόσον τα φυλάς σε σκιερά και δροσερά μέρη χωρίς υγρασία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i