Ιδρώνω πολύ, τι να κάνω; 7 τρόποι να νικήσεις τον ιδρώτα και να είσαι διαρκώς στεγνή

Αν ιδρώνεις πολύ, μάθε τα μυστικά κατά της εφίδρωσης. Εσύ και ο ιδρώτας; Καμία σχέση...

tough-women-picture-id898429502 Credit:Pekic

Για να ξεγελάσεις τον ιδρώτα, πρέπει να μάθεις πώς ακριβώς δουλεύει. Όταν αυτό το μείγμα νερού, αλάτων και άλλων μετάλλων εξατμίζεται από το δέρμα, σε δροσίζει και το σώμα σου διατηρεί μια φυσιολογική θερμοκρασία. "Παρά το γεγονός ότι η διατροφή σου, η γενικότερη υγεία σου αλλά και τα συναισθήματά σου μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο, το πόσο πολύ ή λίγο ιδρώνεις καθορίζεται κυρίως από τα γονίδιά σου" επισημαίνει η δερματολόγος Dee Anna Glaser, Μ.D., πρόεδρος του International Hyperhidrosis Society. 

Υπάρχουν δύο είδη ιδρώτα: ο εκκρινής, δηλαδή οι μικρές σταγόνες νερού που ξεπροβάλλουν πάνω στο σώμα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από του σώματος (36ºC) και ο αποκρινής, που είναι πιο πυκνός και δημιουργείται κυρίως στις μασχάλες. "Αυτού του είδους ο ιδρώτας συνδέεται με δυσοσμία και συνήθως σχετίζεται με το στρες" σημειώνει η δερματολόγος. Τα πιο συνηθισμένα σημεία υπερέκκρισης ιδρώτα είναι οι μασχάλες, οι παλάμες, τα πέλματα και το μέτωπο, επειδή εκεί ακριβώς υπάρχει υψηλότερη πυκνότητα ιδρωτοποιών αδένων. Όμως, δεν είναι κανόνας.

Πώς θα παραμένεις διαρκώς στεγνή: Iδρώτας τέλος!

  • Κατ’ αρχάς, επίλεξε το σωστό προϊόν: Τα αποσμητικά περιορίζουν τις οσμές αλλά όχι την υγρασία. Με ένα προϊόν που είναι ταυτόχρονα αντιιδρωτικό και αποσμητικό αντιμετωπίζεις ιδανικά και τα δυο προβλήματα. Μερικές γυναίκες επιλέγουν το αποσμητικό, επειδή το ευαίσθητο δέρμα τους αντιδρά άσχημα στη χρήση αντιιδρωτικού. Άλλες αποφεύγουν το αντιιδρωτικό λόγω της φήμης ότι περιέχει επικίνδυνα συστατικά – τα προϊόντα με βάση το αλουμίνιο έχουν συνδεθεί με εμφάνιση καρκίνου ή νόσο του Alzheimer, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί σε καμία κλινική μελέτη μέχρι τώρα.
  • Είτε χρησιμοποιήσεις ένα αντιιδρωτικό σε κρέμα, είτε σε roll-on, είτε σε σπρέι δεν έχει καμία σημασία. Ο χρόνος που θα το εφαρμόσεις φέρνει το αποτέλεσμα. Οι δερματολόγοι προτείνουν να βάζεις το αντιιδρωτικό προϊόν πριν πέσεις για νυχτερινό ύπνο και να επαναλάβεις την εφαρμογή το επόμενο πρωί. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα ηρεμεί και το δέρμα παραμένει στεγνό, συνεπώς, απορροφούνται ιδανικά τα συστατικά του προϊόντος.
  • Εφάρμοσε το προϊόν σε όσες περιοχές του σώματός σου εκκρίνουν τον περισσότερο ιδρώτα, αλλά απόφυγε την περιοχή του στήθους, επειδή μπορεί να δημιουργηθούν ερεθισμοί. Η μαγειρική σόδα είναι μια κατάλληλη εναλλακτική για ευαίσθητες περιοχές, όπως το στήθος, γιατί είναι αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης. Εκτός από την εφίδρωση, η σόδα προλαμβάνει και τους ερεθισμούς.
  • Για να μη γεμίζει ιδρώτα το τριχωτό της κεφαλής σου, επίλεξε ένα ξηρό σαμπουάν και για να γλιτώσεις από τα γλιστερά πόδια που αναδίδουν οσμές από τους μύκητες, δοκίμασε κάποιο προϊόν σε σκόνη που περιέχει μικοναζόλη.
  • Όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσο συχνότερα πρέπει να είναι τα δροσερά ντους μες στη μέρα. Οτιδήποτε μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος διακόπτει αυτόματα και τη διαδικασία εφίδρωσης. Ακόμη κι αν δεν έχεις χρόνο να μπεις στο ντους, βάλε τα πόδια σου κάτω από το νερό. Ο εγκέφαλος μπορεί να πάρει την πληροφορία ψύξης των κάτω άκρων και να τη διοχετεύσει σε όλους τους ιδρωτοποιούς αδένες σου.
  • Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί θεωρούν σκόπιμη μια αποτρίχωση με laser στις μασχάλες. "Αυτή η θεραπεία οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή ιδρώτα, μειώνει δραστικά τις οσμές και απομακρύνει τον κίνδυνο παρουσίας βακτηρίων στο δέρμα" αναφέρει η Mary Lupo, Μ.D., δερματολόγος.
  • Αν έχεις υπεριδρωσία (μια παθολογικής αιτίας υπερεφίδρωση), απευθύνσου σε δερματολόγο: θα σου συστήσει μια συνταγή με αντιιδρωτικά υψηλής αντοχής. Ενδεχομένως να σου εφαρμόσει και ενέσεις Botox, μιας και η αλλαντοΐνη απενεργοποιεί δραστικά τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i