Συμβουλές για την καθημερινή υγιεινή και σωστή φροντίδα των χεριών

Ώστε να τα διατηρείς απαλά και όμορφα παρά το συχνό πλύσιμο και τη χρήση αντισηπτικών.

because-the-hands-are-the-first-to-show-age-picture-id1145946958

Πρώτο στη λίστα των μέτρων για την προστασία του οργανισμού μας από την

COVID-19 και τη μείωση της εξάπλωση του ιού είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας, αποτελούν τις δύο πιο σημαντικές νέες συνήθειες που δεν πρέπει να αμελούμε.

Πόσο συχνά, όμως, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη σωστή απολύμανσή τους; Είναι από τα ερωτήματα που απασχολούν όλους αυτή την περίοδο, όπως και το πώς θα διατηρήσουμε τα χέρια μας όμορφα και απαλά αντιμετωπίζοντας την ξηροδερμία που μπορεί να προκαλέσουν το σαπούνι και τα αντισηπτικά.

Συμβουλές για την καθημερινή υγιεινή των χεριών αλλά και για τη φροντίδα τους

· Το σωστό πλύσιμο

Πρέπει να πλένεις τα χέρια σου περίπου 10-12 φορές τη μέρα. Ειδικά πριν και μετά από κάθε γεύμα, πριν από την παρασκευή του φαγητού, αν βήξεις ή φταρνιστείς, μετά από χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων, ανάγνωση βιβλίων ή εφημερίδων, το σούπερ μάρκετ και τα ψώνια, την επαφή των χεριών με χρήματα, την επιστροφή από την εργασία, ύστερα από κοινωνικές δραστηριότητες ή την ενασχόληση με ζώα. Επίσης, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό και αντιβακτηριδιακό υγρό σαπούνι και όχι πλάκα σαπουνιού, που μπορεί να παραμείνουν στην επιφάνειά της τα βακτήρια. Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος τρίψε καλά τα χέρια σου και από τη μέσα πλευρά, μεταξύ των δαχτύλων αλλά και κάτω από τα νύχια, ιδιαίτερα αν είναι πιο μακριά.

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκέσει 1 λεπτό και όχι 6 δευτερόλεπτα, που είναι ο συνηθισμένος χρόνος που όλοι πλένουμε τα χέρια μας.

· Η χρήση αντισηπτικού

Το πλύσιμο το χεριών είναι η καλύτερη μέθοδος για την απομάκρυνση της βρομιάς και των βακτηριδίων, αλλά, όταν δεν έχεις πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, φυσικά και πρέπει να απολυμάνεις τα χέρια σου με ένα υγρό αντισηπτικό ή να τα σκουπίσεις με κάποιο αντιβακτηριδιακό υγρό μαντιλάκι χεριών. Καθώς ο SARSCoV- 2 έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο περιβάλλον, όπως και ο ιός της γρίπης, φρόντισε ακόμα και μετά το πλύσιμο των χεριών σου να χρησιμοποιείς ένα αντισηπτικό προϊόν για την απολύμανση της επιδερμίδας

από τα μικρόβια και τους παθογόνους παράγοντες. Επίλεξε ένα αντισηπτικό διάλυμα με τουλάχιστον 60% αλκοόλη. Εφάρμοσε μια γενναιόδωρη ποσότητα αντισηπτικού στις παλάμες σου και τρίψε τα χέρια καλά για 20 δευτερόλεπτα. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς το αντισηπτικό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιλέξεις αυτό που η σύστασή του δε θα ερεθίζει την επιδερμίδα σου και θα περιέχει και ενυδατικούς παράγοντες, όπως η γλυκερίνη.

· Πολύτιμη ενυδάτωση

Η υπερβολική, πολλές φορές, χρήση του αντισηπτικού και το συνεχές πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριδιακά σαπούνια χωρίς ουδέτερο pΗ μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην

επιδερμίδα σου, καθώς απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται επιπλέον ξηρότητα και ερεθισμοί. Τα χέρια σκάνε, η επιδερμίδα ερεθίζεται και γίνεται σκληρή. Αυτό λοιπόν που δεν πρέπει να παραλείπεις είναι η εφαρμογή πάντα μετά το πλύσιμο ή και τη χρήση αντισηπτικού μιας πλούσιας ενυδατικής κρέμας χεριών. Επίλεξε μία

με αναπλαστικές ιδιότητες, που θα θρέψει την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα των χεριών σου, θα την ενυδατώσει βαθιά και παράλληλα θα τη διατηρήσει προστατευμένη από τη συνεχή χρήση αντισηπτικών. Φρόντισε να την απλώνεις στα χέρια σου όσες φορές αισθάνεσαι πως σε «τραβάει» η επιδερμίδα σου κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ, ενώ το βράδυ, πριν κοιμηθείς, εφάρμοσε μια γενναιόδωρη στρώση στα χέρια σου και φόρεσε γάντια για να εισχωρήσουν τα θρεπτικά συστατικά της.

· Όμορφα άκρα

Το ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο δε σημαίνει πως δεν μπορείς να έχεις περιποιημένα και ελκυστικά άκρα. Εκτός λοιπόν από την τακτική ενυδάτωση των χεριών σου, που θα τα προστατέψει από την ξηρότητα, άπλωνε επίσης ένα θρεπτικό έλαιο γύρω από τα νύχια και στην επιφάνειά τους για να μαλακώσεις τα πετσάκια. Επίσης, μην αμελείς τη χρήση γαντιών στην κουζίνα και για τις δουλειές σπιτιού αλλά και τη χρήση μιας χρήσεως γαντιών όταν μαγειρεύεις ή όπου κρίνεις απαραίτητο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί η επιδερμίδα των χεριών σου και τα νύχια σου. Όσον αφορά το μήκος των νυχιών σου, καλό θα ήταν να τα κόψεις κοντά για να μη συγκρατούν μικρόβια και βρομιά και να τα προστατεύεις εφαρμόζοντας ένα διάφανο βερνίκι-βάση για ενδυνάμωση πριν απλώσεις το χρώμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i