Η απροσδόκητη συνήθεια που μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού

Τι μας κάνει να έχουμε κίνητρα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του άλλου;

σεξουαλική ζωή unsplash

Οι πρακτικές ευγνωμοσύνης βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο και για καλό λόγο. Οι έρευνες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα οφέλη από την ευγνωμοσύνη. Από την ανακούφιση από το άγχος έως και τη βελτίωση του ύπνου. Η τελευταία προσθήκη στη λίστα; Το καλύτερο σεξ των ζευγαριών.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι βιώνουν και λαμβάνουν ευγνωμοσύνη στις σχέσεις τους, τόσο πιθανότερο είναι να επενδύσουν στη σεξουαλική ευχαρίστηση του συντρόφου τους - οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη αμοιβαία σεξουαλική ικανοποίηση.

Τι μας κάνει να έχουμε κίνητρα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του άλλου;

Ομάδα ερευνητών ήθελε να δει αν η ευγνωμοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει κάτι που ονομάζεται σεξουαλική κοινοτική δύναμη - ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο έχει κίνητρο να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου του.

Τα άτομα με υψηλή σεξουαλική κοινοτική δύναμη ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευχαρίστηση του συντρόφου τους και ικανοποιούν τις ανάγκες του συντρόφου τους, και η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερη σεξουαλική κοινοτική δύναμη τείνουν να έχουν πιο ευτυχισμένες σχέσεις και σεξουαλικά πιο ικανοποιητικές. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ακόμη και άτομα με υψηλότερη σεξουαλική κοινοτική δύναμη τείνουν να έχουν γενικά περισσότερη σεξουαλική επιθυμία και ευκολότερο να ξυπνήσουν.

Πώς μπορεί να αυξήσεις κανείς αυτή την πολυπόθητη ποιότητα σεξουαλικής κοινοτικής δύναμης; Η θεωρία των ερευνητών: περισσότερη ευγνωμοσύνη.

Η ομάδα δοκίμασε αυτήν τη θεωρία κατά τη διάρκεια τριών ξεχωριστών μελετών.

Στη μελέτη, οι ερευνητές είδαν 185 άτομα σε σχέσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους κοινοτική δύναμη, τις εμπειρίες ευγνωμοσύνης τους προς τον σύντροφό τους και τις εκφράσεις ευγνωμοσύνης που έλαβαν από τον σύντροφό τους. Οι άνθρωποι που είχαν μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη στη σχέση (τόσο ένιωσαν όσο και έλαβαν) τείνουν να έχουν περισσότερη σεξουαλική κοινοτική δύναμη.

Σε μια άλλη μελέτη, είχαν 118 ζευγάρια να παρακολουθούν αυτές τις εμπειρίες ευγνωμοσύνης και τα επίπεδα σεξουαλικής κοινοτικής δύναμης τους κατά τη διάρκεια τριών μηνών. Καθώς οι ερευνητές έκαναν περιοδικές επαφές με τα ζευγάρια, διαπίστωσαν ότι η εμπειρία και η ευγνωμοσύνη συνδέονταν με βελτιώσεις στη σεξουαλική κοινοτική δύναμη με την πάροδο του χρόνου.

Σε μια τρίτη μελέτη, ήθελαν να δουν αν η ευγνωμοσύνη θα προκαλούσε αύξηση της σεξουαλικής κοινοτικής δύναμης (σε αντίθεση με την απλή συσχέτιση). Ζήτησαν λοιπόν από 203 άτομα σε σχέσεις να γράψουν για ένα από τα τέσσερα θέματα: μια πρόσφατη εμπειρία όπου ένιωσαν ευγνωμοσύνη για τον σύντροφό τους, μια πρόσφατη εμπειρία όπου έλαβαν ευγνωμοσύνη από τον σύντροφό τους, μια πρόσφατη ευχάριστη εμπειρία που δεν είχε καμία σχέση με τον σύντροφό τους ή πρόσφατη ουδέτερη εμπειρία που σχετίζεται με τον σύντροφό τους. Μετά την άσκηση γραφής, όλοι ερωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους κοινοτική δύναμη - και για άλλη μια φορά, όσοι είχαν γράψει για μια εμπειρία ευγνωμοσύνης (είτε έδωσαν είτε έλαβαν) ανέφεραν υψηλότερη κοινοτική δύναμη από ό, τι οι άνθρωποι που έγραψαν για άλλα πράγματα.

Η ευγνωμοσύνη είναι το νέο αφροδισιακό 


Εάν η ευγνωμοσύνη βοηθά στην ενίσχυση της σεξουαλικής κοινοτικής δύναμης και η σεξουαλική κοινοτική δύναμη ενισχύει τη σεξουαλική ικανοποίηση και των δύο συντρόφων, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η ευγνωμοσύνη θα μπορούσε να είναι βασικό συστατικό για την αμοιβαία ικανοποίηση του σεξ σε μια σχέση.

"Η ευγνωμοσύνη είναι ένα θετικό συναίσθημα που προκύπτει ως απάντηση στην αναγνώριση ότι ένα άλλο άτομο ήταν ευεργετικό ή πολύτιμο για αυτούς", αναφέρει το έγγραφο σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης. "Η ευγνωμοσύνη λειτουργεί για να παρακινήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους που θεωρούν πολύτιμους. Οι τρέχουσες μελέτες επεκτείνουν αυτό το αυξανόμενο σώμα της έρευνας στον σεξουαλικό τομέα, αποκαλύπτοντας ότι η ευγνωμοσύνη παρακινεί επίσης τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου τους."

Το συμπέρασμα;

Τα ζευγάρια που δουλεύουν για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής μπορεί να επωφεληθούν από την υιοθέτηση μιας τακτικής πρακτικής ευγνωμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και των δύο ατομικά να εκφράζουν γιατί είναι ευγνώμονες ο ένας για τον άλλον και να μοιράζονται ανοιχτά αυτήν την εκτίμηση μεταξύ τους.

Όταν είμαστε ευγνώμονες για τη σχέση μας, φυσικά είμαστε πιο ενθουσιώδεις να κάνουμε όλα τα πράγματα που τη διατηρούν υγιή και δυνατά - όπως να έχουμε μια καλή σεξουαλική ζωή. Δίνουμε περισσότερη προσοχή στις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου μας, νοιαζόμαστε περισσότερο για την ικανοποίησή τους και αισθανόμαστε σεξουαλικά, πιο ικανοποιημένοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i