Όταν ο σύντροφός σου έχει κατάθλιψη

Όταν η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα, επηρεάζει τόσο τον ασθενή, όσο και τα κοντινά του πρόσωπα.

κατάθλιψη iStock

Όταν η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα, επηρεάζει τόσο τον ασθενή, όσο και τα κοντινά του πρόσωπα. Κάποτε είχα γνωρίσει την Π. η οποία είχε σχέση με τον Ν. Ο Ν. ταλαιπωρούταν από κατάθλιψη εδώ και αρκετούς μήνες, κάτι που δημιουργούσε ποικίλα συναισθήματα στην Π. όπως ενοχές, θλίψη, άγχος, μοναξιά αλλά και αίσθημα ευθύνης. Η κατάθλιψη, δεν καταστρέφει μόνο την ικανότητα για το άτομο  να δείξει  και να δεχτεί τρυφερότητα, καταστρέφει και την ικανότητα να μείνει μόνο νιώθοντας ασφάλεια και ηρεμία.

Τι μπορείς να κάνεις όταν ο σύντροφός σου έχει κατάθλιψη

Δεν είναι δική σου ευθύνη Η ψυχική κατάσταση του συντρόφου σου, είναι δική του ευθύνη. Ακόμη κι εάν έχει συμβεί κάποιο περιστατικό μεταξύ σας, το οποίο τον έχει στεναχωρήσει, δε σημαίνει ότι η σχέση σας ή εσύ είστε υπεύθυνοι για μια μακροπρόθεσμη ψυχική διαταραχή.  Επίσης, δεν έχεις εσύ την ευθύνη να βγάλεις τον σύντροφό σου από αυτή την κατάσταση. Φυσικά και μπορείς να τον βοηθήσεις, όμως το κατά πόσο και το εάν θα δεχτεί αυτή τη βοήθεια, είναι παράγοντες που σχετίζονται αποκλειστικά με τον ίδιο.

Φρόντισε τον εαυτό σου Έχω παρατηρήσει πως όταν στο ζευγάρι ο ένας υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή, ο άλλος νιώθει ενοχές να χαρεί τη ζωή. Είναι σα να αισθάνεται πως πρέπει να συμβαδίζει μαζί του, ώστε να μην δημιουργήσει περαιτέρω αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, δε μπορείς να βοηθήσεις κανέναν, εάν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου. Και όταν λέω φροντίδα, αναφέρομαι σε ό,τισημαίνει για εσένα το να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα.

Δώσε χρόνο και χώρο στον σύντροφό σου Ο σύντροφός σου, μπορεί να χρειάζεται χρόνο που θα είναι απομονωμένος. Μην πιέζεις την κατάσταση διότι αυτός ο χρόνος ίσως είναι πολύτιμος καθώς μπορεί να τον βοηθάει να διαχειριστεί συναισθήματα που τα νιώθει μη διαχειρίσιμα. 

Δες τη συνέχεια στο missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i