Γυναίκα και ρευματικά νοσήματα: Η ζωή συνεχίζεται και μετά τη διάγνωση!

Τα ρευματικά νοσήματα, όπως και πολλά αυτοάνοσα, επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, με την κατάλληλη όμως διαχείριση δε χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή και τις συνήθειές τους.

ρευματικό νόσημα istock

Με αφορμή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, η Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της.

Από το 1977, όταν καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, την ανάδειξη των προβλημάτων της αλλά και τη μνήμη των αγώνων της για ισονομία, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Ωστόσο η θέση της γυναίκας στον κόσμο μας είναι γεμάτη δυσκολίες, καθώς η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί και να ισορροπήσει σε μια ποικιλία ρόλων που την προσδιορίζουν, μεταξύ άλλων, ως μητέρα, κόρη, σύντροφο και εργαζόμενη, και την καλούν να ικανοποιήσει διάφορες και συχνά αντιμαχόμενες ανάγκες. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την εμφάνιση φαινομένων της δημόσιας ζωής και του δημόσιου λόγου που συντηρούν αναχρονιστικούς μύθους και στερεότυπα εις βάρος του φύλου της, όπως και τα κάθε άλλο παρά σπάνια περιστατικά έμφυλης βίας που εντοπίζονται στην κοινωνία μας, και που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν. 

Διαβάστε Επίσης

Ρευματικά νοσήματα γένους θηλυκού

Σκεπτόμενοι τη γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά να ισορροπήσει στους πολλαπλούς της ρόλους, δε γίνεται να μην αναφερθούμε και στη γυναίκα που νοσεί και μάλιστα στη γυναίκα που νοσεί από χρόνια νοσήματα, όπως τα ρευματικά νοσήματα. Τα περισσότερα ρευματικά νοσήματα είναι γένους θηλυκού, καθώς αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν αφορούν γυναίκες σε μεγάλες ηλικίες, αντίληψη που εσφαλμένα επικρατεί, αλλά γυναίκες όλων των ηλικιών, ανάμεσα στις οποίες σε στατιστικά υψηλή θέση εμφανίζονται αυτές που βρίσκονται σε παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία. Η συμβίωση με ένα ρευματικό νόσημα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού ζεις σχεδόν καθημερινά με πόνο, δυσκολία στην κίνηση και συνεχή κούραση. Η έξαρση του νοσήματος καραδοκεί, συχνά ακόμα και όταν με τη φαρμακευτική αγωγή το νόσημα βρίσκεται σε ύφεση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανάγκη για πολύ συχνή ιατρική παρακολούθηση, συνεχείς θεραπείες και συνεχή φροντίδα, ώστε να διατηρείται το σώμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η ανησυχία, το άγχος και η κακή ψυχολογική κατάσταση, που πολλές φορές οδηγεί στην κατάθλιψη, εμφανίζονται πολύ συχνά ειδικότερα στις γυναίκες ασθενείς. Και βέβαια όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, όταν νοσεί η γυναίκα, νοσεί όλη η οικογένεια, αφού η γυναίκα είναι επιφορτισμένη με πολλαπλούς ρόλους, όπως προαναφέραμε. Είναι εκείνη που θα φροντίσει την οικογένειά της, τους γονείς της, τις κοινωνικές υποχρεώσεις όλης της οικογένειας και βέβαια τη δική της επαγγελματική εξέλιξη.

Η ζωή συνεχίζεται μετά τη διάγνωση

Διαβάζοντας τα παραπάνω, ο αναγνώστης πιθανόν να πιστεύει ότι οι γυναίκες που νοσούν από κάποιο ρευματικό νόσημα είναι καταδικασμένες σε κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό και το μόνο που τις απασχολεί είναι να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους. Έχουμε, όμως, χιλιάδες παραδείγματα γυναικών που, παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας τους, είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, καταξιωμένες επαγγελματίες, ενώ παράλληλα έχουν μια όμορφη και ισορροπημένη προσωπική ζωή. Είναι σημαντικό, όταν βρίσκεσαι με μια διάγνωση για ένα σοβαρό τέτοιο νόσημα, πρώτα απ’ όλα, να ζητάς όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον γιατρό σου, από ασφαλείς πηγές στο Διαδίκτυο και τους συλλόγους ασθενών, ώστε να έχεις μια πλήρη εικόνα για το νόσημα που έχεις να διαχειριστείς, τις πιθανές θεραπείες, αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου. Σεβόμαστε το σώμα μας, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες μας, κατανοούμε το άγχος και τη στενοχώρια μας γι’ αυτή τη νέα κατάσταση και δίνουμε πίστωση χρόνου στον εαυτό μας για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Επικοινωνούμε στο οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον τις νέες μας ανάγκες και ζητάμε βοήθεια όπου δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνες μας. Δουλεύουμε με τον εαυτό μας ώστε να μετατρέψουμε τις δυσκολίες που προκαλεί το νόσημα σε ευκαιρία να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και τις δυνάμεις που έχουμε όλες μέσα μας. Γιατί η δύναμη είναι γένους θηλυκού! 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i