Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις

Γνωρίζες πως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξη του χιαστού συνδέσμου;

γόνατο - ρήξη μηνίσκου iStock

Αν είσαι λάτρης του αθλητισμού θα έχεις δει πολλές φορές αθλητές να τραυματίζονται στην περιοχή του γόνατος. Η ρήξη του προσθίου χιαστού αποτελεί μια από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις, κυρίως σε αθλήματα που εμπεριέχουν απότομες επιβραδύνσεις και στροφικές κινήσεις (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις). Μάλιστα οι γυναίκες αθλήτριες είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξη του χιαστού συνδέσμου, λόγω ιδιαίτερων ανατομικών χαρακτηριστικών.

Όμως τι είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος;

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο σταθεροποιητικό σύνδεσμο του γόνατος, εμποδίζοντας την προς τα εμπρός παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και στροφική σταθερότητα στην άρθρωση του γόνατος. Εάν μια κίνηση που εκτελείται με μεγάλη ταχύτητα και δύναμη ξεπεράσει τα όρια αντοχής του συνδέσμου, τότε μπορεί να προκληθεί ο τραυματισμός. Πολλές φορές η ρήξη του προσθίου χιαστού συνοδεύεται και από άλλες βλάβες του γόνατος (π.χ. ρήξη μηνίσκου, τραυματισμός των πλάγιων συνδέσμων ή κακώσεις του χόνδρου).

Τα συμπτώματα και η διάγνωση

Το αίσθημα που βιώνει ο ασθενής είναι ένας έντονος πόνος καθώς και η αίσθηση αστάθειας της άρθρωσης. Πολλοί αθλητές περιγράφουν ότι "άκουσαν ένα κρακ στο γόνατο", ενώ πάντα συνυπάρχει ένα έντονο οίδημα της άρθρωσης. Η διάγνωση της βλάβης είναι κλινική και διαπιστώνεται εύκολα από έναν έμπειρο σε αθλητικές κακώσεις ορθοπαιδικό, ενώ επιβεβαιώνεται με μια μαγνητική τομογραφία.

Οι τρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση της κάκωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ασθενείς χωρίς συνοδές βλάβες, χωρίς ιδιαίτερη αστάθεια της άρθρωσης και με μηδαμινή έως ελάχιστη αθλητική δραστηριότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με ένα ειδικό και μακροχρόνιο πρόγραμμα αποκατάστασης. Ωστόσο η πλειοψηφία των ασθενών χρήζουν αποκατάστασης της ρήξης για την επιτυχή επάνοδο στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και την αποφυγή δημιουργίας μετατραυματικής αρθρίτιδας.

Η χειρουργική αποκατάσταση (συνδεσμοπλαστική) γίνεται πλέον αρθροσκοπικά, μέσω μικρών τομών, είτε με ραχιαία είτε με γενική αναισθησία. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και βαδίζει με πατερίτσες, ενώ το πρόγραμμα αποκατάστασης μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μετά το εξιτήριο από την κλινική. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του περίπου 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο, εφόσον κάνει καθιστική εργασία, ενώ η πλήρης επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιείται περίπου στους 6 μήνες μετά την επέμβαση.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Ροντογιάννη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i