Docandu: H ελληνική startup που προτείνει ο ΠΟΥ

Η υγεία σου είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου! Και γι’ αυτό φρόντισαν δύο σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες.

docandu

Δύο Έλληνες επιστήμονες, ο δρ Πέτρος Πανδής, διδάκτωρ μηχανικός βιοτεχνολογίας του Imperial College London, σύμβουλος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομίας, και ο δρ Ιωάννης Γεωργόπουλος, παιδοχειρουργός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο, βρίσκονται πίσω από την ιδέα της Docandu (docandu.com), μιας ελληνικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ψηφιακής υγείας από το 2017. Συνδυάζει την υψηλού επιπέδου παραδοσιακή ιατρική με τις πιο σύγχρονες και ταυτόχρονα φιλικές προς τον ασθενή ψηφιακές τεχνολογίες. Έχει δημιουργήσει μια σειρά από εφαρμογές και υπηρεσίες που δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να διαχειριστούν την υγεία τους και να πάρουν άμεσα μία αξιόπιστη ιατρική συμβουλή για όποιο πρόβλημα υγείας τους απασχολεί, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε στη δημιουργία και την προώθησή της;

Πέτρος Πανδής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Docandu: Η Docandu ιδρύθηκε στο Λονδίνο όταν, μετά από προσωπικά βιώματα, θέλησα να δημιουργήσω μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα μπορούν όσοι ταξιδεύουν ή μένουν στο εξωτερικό να συνδέονται με τους γιατρούς τους και να μοιράζονται το ιατρικό ιστορικό τους στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Στη συνέχεια συναντήθηκα με τον Ιωάννη Γεωργόπουλο (CMO), ο οποίος, έχοντας βιώσει από κοντά την ελληνική ιατρική πραγματικότητα, είχε εντοπίσει την αξία δημιουργίας μιας σύγχρονης ψηφιακής ιατρικής υπηρεσίας, η οποία θα διευκόλυνε την καθημερινή ιατρική πράξη καθώς και τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Έτσι, η αρχική ιδέα μετουσιώθηκε σε μια "έξυπνη" εφαρμογή, την Docandu.

Από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρις ότου αυτή κάνει τα πρώτα μικρά ή μεγάλα βήματα, τι απαιτείται;

Προσήλωση στον στόχο. Υπάρχουν πολλές και καλές ιδέες εκεί έξω, οι οποίες δεν προχωρούν στο στάδιο εφαρμογής για πολλούς λόγους. Κάποιοι φοβούνται, άλλοι δεν έχουν βρει τον τρόπο να ξεκινήσουν την υλοποίηση. Η συνήθεια των επιτυχημένων ανθρώπων είναι να είναι προνοητικοί και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Επίσης, δεν αρκεί μόνο να έχεις βρει τι έχει ανάγκη η αγορά, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της ιδέας σου. Επιπλέον, σημαντική είναι η εύρεση των κατάλληλων συνεργατών στον στενό κύκλο της ιδρυτικής ομάδας και στις στρατηγικές συνεργασίες.

docandu

Ποιες νέες τεχνολογίες αξιοποιήσατε;

Χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η AI έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη εργαλείων, όπως οι εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων και η αυτόματη αξιολόγηση της κατάστασης υγείας των χρηστών. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς παρέχει στους ιατρούς ακριβές και πλήρες ιατρικό ιστορικό αλλά και κατευθύνσεις για τη διαχείριση σπάνιων παθήσεων.

Πιστεύετε ότι είναι ασφαλές να βασιζόμαστε στην τεχνητή νοημοσύνη για ιατρικές συμβουλές;

Η ασφάλεια της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) για ιατρικές συμβουλές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ακρίβεια των δεδομένων, η επιστημονική έγκυρη προγραμματιστική βάση και η συνεχής ενημέρωση και επαλήθευση των συστημάτων AI. Ενώ η AI μπορεί να παρέχει γρήγορες και χρήσιμες πληροφορίες, δεν αντικαθιστά την ειδικευμένη ιατρική γνώμη. Η χρήση της πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικών και να θεωρείται εργαλείο υποστήριξης και όχι αντικατάστασης της παραδοσιακής ιατρικής φροντίδας.

Ποια είναι τα επόμενα projects που θα επιχειρήσετε;

Διανύουμε ήδη τον 8ο χρόνο ζωής μας και έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, μεταξύ αυτών ότι είμαστε η μοναδική εταιρεία ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα που έχει συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς και δημόσιους φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College London, αλλά και με πληθώρα άλλων έγκριτων φορέων στον χώρο της υγείας. Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχουμε βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα. Ως εταιρεία αναζητούμε συνεχώς νέες συνεργασίες με φορείς και εταιρείες ώστε να μεγαλώσουμε την γκάμα των προϊόντων μας ή να τα προσαρμόσουμε σε νέες ανάγκες για να έχουν πρόσβαση σε αυτά περισσότεροι πολίτες.

Note: Έχει βραβευτεί πολλές φορές, ενώ είναι η μοναδική ελληνική νεοφυής επιχείρηση η οποία συμπεριλαμβάνεται στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εφαρμογή που ανέπτυξε και διέθεσε δωρεάν στο κοινό για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Ποιοι είναι οι 2 Έλληνες επιστήμονες

Pandis

Δρ Πέτρος Πανδής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Docandu

Ο δρ Πέτρος Πανδής είναι σύμβουλος επιχειρήσεων στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας με διακεκριμένο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και σε βάθος εμπειρία στην υποστήριξη ψηφιακών προϊόντων σε πολυεθνικές εταιρείες με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Santander και η Inmarsat. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο πεδίο της βιοτεχνολογίας από το Imperial College London, με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει βραβευτεί ακαδημαϊκά, ερευνητικά και επιχειρησιακά.

geiorgopoulos

Δρ Ιωάννης Γεωργόπουλος, CMO και συνιδρυτής της Docandu

Ο δρ Ιωάννης Γεωργόπουλος είναι παιδοχειρουργός, επιμελητής στο ΕΣΥ και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ. Εξειδικεύεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, όπως η λαπαροσκοπική, ενδοσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και παρουσία σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών/ευρωπαϊκών ιατρικών εταιρειών και δικτύων και έχει διατελέσει μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του νοσοκομείου όπου εργάζεται. Τέλος, έχει ασχοληθεί με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών και υπηρεσιών στην καθ’ ημέρα ιατρική πράξη και την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i