Καρκίνος στο πάγκρεας | Η απλή εξέταση που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Μια εξέταση αίματος φαίνεται ικανή να ανιχνεύσει καρκίνο στο πάγκρεας σε πρώιιμο στάδιο με ακρίβεια έως και 97%, αναφέρει μια νέα μελέτη.

εξέταση αίματος για καρκίνο στο πάγκρεας istock

Μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να ανιχνευτεί ο καρκίνος στο πάγκρεας στα πρώτα στάδια, συνήθως διαγιγνώσκεται μόνον όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και τα συμπτώματά του αποδίδονται σε άλλες ασθένειες μέχρι να γίνει η σωστή διάγνωση.

Τώρα επιστήμονες συνδύασαν την εξέταση αίματος με μια εξέταση για έναν δείκτη καρκίνου στο πάγκρεας, τον CA 19-9, και η ακρίβεια έφτασε στο 97% των καρκίνων σταδίου 1 και 2 μεταξύ των συμμετεχόντων στις Η.Π.Α. 

Το τεστ αναζητά οκτώ μικρά σωματίδια RNA και οκτώ μεγαλύτερους δείκτες DNA που απορρίπτονται από τον καρκίνο στο πάγκρεας, τα οποία μαζί δημιουργούν μια γενετική "υπογραφή" για την ασθένεια, ανάφεραν οι ερευνητές

Το μικροβίωμα θα "νικήσει" τον καρκίνο του παγκρέατος;

Καρκίνος στο πάγκρεας: η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου

"Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο θανατηφόρες κακοήθειες, σε μεγάλο βαθμό επειδή η πλειονότητα των ασθενών διαγιγνώσκεται μόνο αφού ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μετάσταση", δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Ajay Goel, πρόεδρος μοριακής διάγνωσης και πειραματικής θεραπείας στο City of Hope Cancer Center.

Τα συμπτώματά του καρκίνου στο πάγκρεας είναι: 

  • κοιλιακό άλγος,
  • οσφυϊκό άλγος στο επιγάστριο και την πλάτη,
  • ίκτερος,
  • απώλεια βάρους,
  • δυσπεψία,
  • ναυτία,
  • κατάθλιψη χωρίς ιδιαίτερο λόγο,
  • οξεία παγκρεατίτιδα χωρίς εμφανή αιτία,
  • αιφνίδια εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, σε ασθενείς άνω των 50 ετών, χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας σε πρώιμο στάδιο είναι 44%, αλλά αυτό μειώνεται στο 3% εάν ο καρκίνος εντοπιστεί, αφού έχει κάνει μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τι έδειξε η εξέταση αίματος

Μια προηγούμενη δοκιμή αυτής της εξέτασης αίματος σε 95 ασθενείς από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία βρήκε ποσοστό ανίχνευσης 98%. Αυτή η τελευταία δοκιμή περιελάμβανε 523 άτομα με καρκίνο του παγκρέατος και 461 υγιή άτομα από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Η εξέταση αίματος ανίχνευσε:

  • Το 93% των καρκίνων στο πάγκρεας μεταξύ των συμμετεχόντων στις Η.Π.Α.
  • Το 91% των καρκίνων στο πάγκρεας στους Νοτιοκορεάτες.
  • Το 88% των καρκίνων στο πάγκρεας στην κινεζική ομάδα.

Οι καρκίνοι στο πάγκρεας σταδίου 1 περιορίζονται στο όργανο, ενώ στο στάδιο 2 έχουν κάνει μετάσταση σε κοντινούς λεμφαδένες αλλά όχι αλλού.

"Η προσέγγισή μας προσφέρει μια δοκιμή υγρής βιοψίας, ανώτερη από τη μέτρηση CA19-9 μόνο για πρώιμο στάδιο της νόσου", είπε ο Goel. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση του τεστ προτού μπορέσει να αναπτυχθεί στον γενικό πληθυσμό.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i