10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν αποφασίσετε να μαλώσετε το παιδί σας

Πριν κάνεις οτιδήποτε διάβασε εδώ

10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν αποφασίσετε να μαλώσετε το παιδί σας

Το να μαλώσει ένας γονιός το παιδί του δεν είναι κάτι που το επιλέγει συνειδητά. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει όταν ο ενήλικας χάνει την ψυχραιμία του, όταν είναι κουρασμένος ή όταν νιώθει απελπισμένος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τα μαλώνουν πολύ οι γονείς τους συχνά ακολουθούν δύο κύριες τάσεις:

1) κλείνονται πολύ στον εαυτό τους και

2) τείνουν να εκφοβίζουν τα συνομήλικα ή τα μικρότερα παιδιά και γενικά να αποτελούν «μπελά» για τους δασκάλους τους.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην Αμερική έχει βρεθεί ότι όσο πιο συχνά δέχεται ένα παιδί τις απειλές, τον εκφοβισμό και γενικά το μάλωμα από τους κηδεμόνες του, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει αυτό το παιδί επιθετικότητα και άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές όπως το να λέει ψέματα, να φοβίζει ή να χτυπά άλλα παιδιά και να μην ακολουθεί τους κανόνες στα ομαδικά παιχνίδια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τιμωρίες είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος, είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμιλούν στους γονείς τους και γενικά να μην πειθαρχούν.

Οι 10 καλύτεροι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πλησιάσετε το παιδί

1. Να είστε σταθεροί στις απόψεις σας και ευγενικοί. Ένα παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να σας ακούσει αν πείτε κάτι σε ουδέτερο τόνο.

2. Μην φοβάστε τη σιωπή. Δεν είναι κακό να πείτε «είμαι πολύ θυμωμένος / η για να το διαχειριστώ τώρα. Θα το συζητήσουμε αργότερα».

3. Διδάξτε τα παιδιά σας. Αντί να μαλώσετε το παιδί σας για την άσχημη συμπεριφορά του, δοκιμάστε να του «μάθετε» κάτι π.χ. «δεν μου αρέσει καθόλου να πετάς τα πράγματα σου στο χωλ όταν μπαίνεις. Την επόμενη φορά σε παρακαλώ να τα βάζεις στη ντουλάπα. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω να το θυμάσαι;»

4. Να είστε θετικοί. Αντί να πείτε «πόσες φορές πρέπει να σου πω να πλύνεις τα δόντια σου;» πείτε «πες μου πότε θα έχεις πλύνει τα δόντια σου για να έρθω να σε σκεπάσω»

5. Να δίνετε εξηγήσεις και όχι απειλές. Δίνοντας στα παιδιά σύντομες εξηγήσεις γιατί πρέπει να κάνουν αυτό που τους λέτε, τους δίνετε ένα επιχείρημα για να υπακούσουν.

Διάβασε τη συνέχεια στο mamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i