Κρυοσυντήρηση και Δωρεά Ωαρίων: Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Ρωτήσαμε όλα όσα θέλεις να μάθεις για την κρυοσυντήρηση και δωρεά ωαρίων τον Θεόδωρο Καλαμπόκα, Χειρουργό-Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

oario istock

Μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής είναι η δυνατότητα που έχει δοθεί στην κάθε γυναίκα να κρυοσυντηρεί (να "καταψύχει", κατά το κοινώς λεγόμενο) τα ωάρια της ή να χρησιμοποιεί τα ωάρια μιας άλλης γυναίκας ("δωρεά ωαρίων").

Οι εξελίξεις της επιστήμης της Εμβρυολογίας έχουν προσδώσει αποτελέσματα επίτευξης εγκυμοσύνης όταν χρησιμοποιούμε ωάρια, είτε "κατεψυγμένα" είτε προερχόμενα από δωρεά, εφάμιλλα με αυτά όλων των υπόλοιπων τεχνικών που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία της υπογονιμότητας, με άμεση συνέπεια οι μέθοδοι αυτές να προσφέρουν θεραπευτικές λύσεις που παλαιότερα δεν υπήρχαν.

Η διαφύλαξη της αναπαραγωγικής λειτουργίας δεν είναι "πολυτέλεια" αλλά αναφαίρετο δικαίωμα

Οι αρχικές εφαρμογές της κρυοσυντήρησης ωαρίων, αφορούσαν στις περιπτώσεις όπου έπρεπε να διατηρηθεί η γονιμότητα της γυναίκας στις περιπτώσεις εκείνες όπου η γυναίκα έπρεπε να λάβει θεραπείες καταστροφικές για τα ωάριά της, όπως π.χ. συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου η γυναίκα πάσχει από αυτοάνοασα νοσήματα, νεοπλασίες κ.ά.

Σε αυτές τις καταστάσεις είναι συνηθισμένο στα πλαίσια της θεραπείας της νόσου να χορηγούνται φάρμακα ή ακτινοθεραπευτικά μέσα, πολλά εκ των οποίων καταστρέφουν τα ωάρια της γυναίκας. Ιδιαίτερα λόγω του ότι αυτές οι θεραπείες αφορούν πολλές φορές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι ευνόητο ότι η διαφύλαξη της δυνατότητας αναπαραγωγής αποτελεί όχι μια "πολυτέλεια" αλλά ένα αναφαίρετο δικαίωμα- κι αυτό ακριβώς προφυλάσσει η κρυοσυντήρηση των ωαρίων!

Τα τελευταία έτη σε παγκόσμιο επίπεδο παρέχεται και άλλη μια δυνατότητα για τις γυναίκες: η κρυοσυντήρηση των ωαρίων για "κοινωνικούς" λόγους. Όταν δηλαδή μια γυναίκα επιθυμεί να καθυστερήσει την αναπαραγωγή της για λόγους της επιλογής της, όπως π.χ. είναι οικονομικοί λόγοι, η εργασιακή και επαγγελματική καταξίωση, η επιλογή συντρόφου κλπ. Με αποτελεσματικότητα που αγγίζει το τέλειο, η νέα αυτή δυνατότητα διευρύνει τις επιλογές της γυναίκας περισσότερο από ποτέ στον τομέα της αναπαραγωγικής προοπτικής.

Πώς γίνεται η διαδικασία της κρυοσυντήρησης

Είναι μια απλή διαδικασία που περιλαμβάνει ένα από τα παρακάτω:

  • τη λήψη των ωαρίων χωρίς τη χρήση φαρμάκων (ο λεγόμενος "φυσικός κύκλος") 
  • τη διέγερση των ωοθηκών -προς αύξηση του αριθμό των ωαρίων που θα συλλέξουμε- με σύγχρονα, ασφαλή και μικρής διάρκειας πρωτόκολλα (για 10 περίπου ημέρες)
  • τη χρήση μικρών δόσεων φαρμάκων στο πλαίσιο του λεγόμενου "τροποποιημένου φυσικού κύκλου"

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της σωστής μεθόδου και πρωτοκόλλου διέγερσης είναι υποχρέωση του ιατρού, ο οποίος, αν έχει τη γνώση και την εκπαίδευση, πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα, με απλό τρόπο και ελάχιστο κόστος, να πολλαπλασιάζει τις επιλογές της.

Τα ωάρια που λαμβάνονται, εν συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία από την εμβρυολογική ομάδα και φυλάσσονται υπό αυστηρούς κανόνες, παραμένοντας προς χρήση στο πλαίσιο του νόμου. Έτσι η κάθε γυναίκα "παγώνει το χρόνο" και μπορεί να τεκνοποιήσει όταν θεωρήσει ότι οι συνθήκες είναι οι δέουσες για την ίδια.

Με αυτόν τον τρόπο, η κατάψυξη των ωαρίων αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο όχι πια μόνο για τη διατήρηση της γονιμότητας σε διάφορες περιπτώσεις νοσημάτων από τα οποία μπορεί να πάσχει, αλλά και στις περιπτώσεις όπου για κοινωνικούς λόγους μια γυναίκα επιθυμεί να καθυστερήσει την τεκνοποίηση.

Δωρεά ωαρίων: Δώρο γονιμότητας

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που η γυναίκα δεν έχει φροντίσει να κρυοσυντηρήσει τα ωάρια της και πλέον το ωοθηκικό της απόθεμα έχει εξαντληθεί, η κάθε γυναίκα πλέον έχει τη δυνατότητα της επιλογής της χρήσης ωαρίων από μια γυναίκα- "δότρια". Σε αυτήν την περίπτωση, της δωρεάς ωαρίων, με πλήρη ασφάλεια (αφού ο νόμος επιβάλλει τον πλήρη ιατρικό έλεγχο των δοτριών) και χωρίς να υποβληθεί σε διαδικασία διέγερσης των δικών της ωοθηκών, η κάθε γυναίκα μπορεί, αν το θελήσει, να κυοφορήσει και να απολαύσει την εγκυμοσύνη της.

kalampokas

Ευχαριστούμε τον Θεόδωρο Καλαμπόκα, Χειρουργό-Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, "Αρεταίειο" Νοσοκομείο, Πιστοποιημένος Ειδικός της British Fertility Society στην Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας- Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

site: www.drkalampokas.gr, e-mail: kalamp@yahoo.com" target="_blank">kalamp@yahoo.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i