Γιατί αλλάζει/ δοκιμάζεται η σχέση μετά το παιδί;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού παρουσιάζει τους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις

Ανάλυσέ Το: Γιατί αλλάζει/ δοκιμάζεται η σχέση μετά το παιδί;

Στο γραφείο μου έρχονται πολλά ζευγάρια. Δεν είναι τυχαίο όμως, που τα περισσότερα από αυτά έχουν μικρά παιδιά. Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια μαγική στιγμή για ένα ζευγάρι, μπορεί όμως να αποδειχθεί και μια μεγάλη πρόκληση για τη σχέση τους.

Μετά την αρχική ευφορία, τα ζευγάρια μπορεί να βρουν την προσγείωση στο έδαφος τρομακτική, καθώς η μετάβαση από τη συμβίωση των δύο σε τρεις συνήθως φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα. Πρόσφατες μελέτες συγκλίνουν με αυτή την άποψη, δείχνοντας ότι ένα υψηλό ποσοστό ζευγαριών παίρνει διαζύγιο ή τερματίζει τη σχέση σε πέντε χρόνια μετά τον ερχομό ενός μωρού.

Οι γονείς που προσαρμόζονται στους νέους ρόλους, συχνά εκπλήσσονται διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ανταγωνιστική συμπεριφορά στη σχέση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί και οι δυο πιστεύουν ότι κάνουν το καλύτερο και δεν τους αναγνωρίζεται. Σε αυτή τη φάση το ζευγάρι κινδυνεύει από συναισθήματα θυμού που μπορεί να μετατραπούν ακόμη και σε μίσος. Το να αισθάνεσαι ότι έχεις αναλάβει πολλά, ενώ δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, είναι μια από τις κύριες καταγεγραμμένες αιτίες στους διαπληκτισμούς ανάμεσα στους νέους γονείς. Είναι πολύ κοινό, τις πρώτες ημέρες, μια νέα μητέρα να αισθάνεται ότι δεν έχει καμία υποστήριξη κι έτσι γίνεται επικριτική απέναντι στον πατέρα. Εκείνος μπορεί να αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και ανικανοποίητος από τη σχέση. Όσο πιο δυσαρεστημένος νιώθει, τόσο απομακρύνεται από τη μητέρα και το παιδί. Εκείνη αισθάνεται μόνη και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται…

Οδηγός για νέους γονείς

Μείνετε δεμένοι

Κάποιες φορές το να παραμείνετε δεμένοι μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιδείξετε ισχυρή θέληση. Πολλές μητέρες, δηλώνουν ότι προσπαθούσαν να γίνουν και πάλι η σύντροφοι, αφήνοντας το κομμάτι της μητρότητας έξω από τη σχέση. Παραδέχονται ότι ήταν δύσκολο, αλλά ότι αυτές οι στιγμές έσωσαν το γάμο τους και  βοήθησαν να μείνουν μαζί με τον σύντροφό τους και σαν ζευγάρι αλλά και σαν γονείς.

Το σεξ ενώνει

Το σεξ μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να επουλώσετε μια τραυματισμένη σχέση, ειδικά αν ένας από τους δύο αισθάνεται συναισθηματικά εγκαταλειμμένος. Μπορεί να είστε  σκληροί ο ένας με τον άλλον και να βρείτε γαλήνη και επικοινωνία αφού κάνετε έρωτα. Αν αυτό δεν γίνεται γιατί είστε εξαντλημένοι, τουλάχιστον βρείτε χρόνο να αγκαλιαστείτε και να έχετε σωματική επαφή.

Ίσως να ακούγεται κάπως τυπικό και επίσημο, όμως το να προγραμματίζετε την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα να περάσετε ένα απόγευμα μαζί, χωρίς ενοχλήσεις και έγνοιες, θα σας κάνει δυνατότερους.

Αποφύγετε τον ανταγωνισμό

Μην πέφτετε στην παγίδα να τσακωθείτε ποιος περνά πιο δύσκολα από τους δύο. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του συντρόφου σας και να πάρετε μια ιδέα του πώς είναι η ζωή του τώρα και πώς αισθάνεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i