Οι 8 βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί

Αν φροντίσει ο γονέας να καλύψει, τότε το παιδί θα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ευτυχισμένο

Οι 8 βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν κάνουν το καλύτερο δυνατό για το παιδί τους και εάν αυτό είναι ευτυχισμένο και ψυχικά υγιές. Η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού αφορά όλους τους γονείς οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν να καλύπτουν τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί, τις οποίες αν φροντίσει ο γονέας να καλύψει, τότε το παιδί θα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ευτυχισμένο και να μην έχει ή έστω να περιορίσει κατά πολύ πιθανά ψυχολογικά προβλήματα…

Οι βασικές ανάγκες του παιδιού είναι οι εξής:

Η ανάγκη της αγάπης.

Το παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται αγαπητό και να εισπράττει την αγάπη και το ενδιαφέρον τόσο των γονιών του όσο και των συγγενικών του προσώπων. Η μητρική αλλά και πατρική αγάπη θα πρέπει να προσφέρεται απλόχερα και άνευ όρων.

Ανάγκη για ασφάλεια.

Το αίσθημα της ασφάλειας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία του παιδιού. Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο και βασικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια, σταθερότητα και ζεστασιά.

Ανάγκη για όρια.

Τα όρια είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού! Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια, αν και πολλοί  γονείς λανθασμένα θεωρούν  ότι το να περιορίζουν το παιδί τους θα τα κάνει δυστυχισμένα. Το παιδί αντιλαμβάνεται τον ρόλο των ορίων μέσα και έξω από το οικογενειακό πλαίσιο και όσο νωρίτερα τεθούν τόσο καλύτερα θα μπορέσει να τα αποδεχθεί.

Ανάγκη του ανήκειν.

Το παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται αποδεκτό και να ανήκει σε κάποια ομάδα, να συνυπάρχει δηλαδή με συνομήλικους του και να κοινωνικοποιείται…

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i