Τα «λάθη επικοινωνίας» που κάνουμε οι γονείς πληρώνονται ακριβά στην εφηβεία

Τα λάθη που κάνουμε οι γονείς καθώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι εν αγνοία μας ή επειδή έχουμε διδαχτεί αυτό ακριβώς το μοντέλο από τη δική μας οικογένεια

Τα «λάθη επικοινωνίας» που κάνουμε οι γονείς, συνήθως πληρώνονται ακριβά στην εφηβεία

Τα λάθη που κάνουμε οι γονείς καθώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι εν αγνοία μας ή επειδή έχουμε διδαχτεί αυτό ακριβώς το μοντέλο από τη δική μας οικογένεια. Εγκλωβισμένοι στις πληγές της παιδικής μας ηλικίας, επαναλαμβάνουμε στα παιδιά μας τα ίδια λάθη που έκαναν οι γονείς μας σε εμάς. Τιμωρίες, δωροδοκίες, επαίνους, υπέρ εμπλοκή «θα πάω εγώ στο δάσκαλο, «θα πιάσω τη μαμά του Κωστάκη», «θα μαλώσω την Κατερινούλα που δεν παίζει μαζί σου».

Ως θηλαστικά, λένε, πως είμαστε «προγραμματισμένοι» ώστε τα χρόνια της εφηβείας, να μας προετοιμάζουν για την ενηλικίωση και ανεξαρτητοποίησή μας. Να μπορούμε να επιβιώσουμε μακριά από την προστασία των γονιών μας. Κατά την εφηβική ηλικία, «το παιδί» ανεξαρτητοποιείται σε τέτοιο βαθμό από τους γονείς, που δεν ελέγχεται εύκολα ούτε με ανταμοιβές, αλλά ούτε και με τιμωρίες.

Δες επίσης: Το 29% των ζευγαριών χωρίζει όταν φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορούμε να ελέγξουμε πια το παιδί με ανταμοιβές, τιμωρίες, επαίνους όπως μέχρι τώρα, πιθανά, να συνέβαινε και οι γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση. Κατά την παιδική ηλικία, λύναμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τα λάθη επικοινωνίας, νιώθοντας προσωρινά νικητές.

Για παράδειγμα, αν απλά κοίταζα τον τετράχρονο γιο μου και φοβισμένος πήγαινε κατευθείαν για ύπνο, σίγουρα δεν πόνταρα σε μια καλή σχέση και σίγουρα θα σταματήσει να λειτουργεί στην εφηβεία…

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i