Γράφει ο Δρ. Χρήστος Μαρκόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών - ΕΚΠΑ Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Τμήματος Χειρουργικής Μαστού της UEMS Πρόεδρος Ευρωπαϊκών εξετάσεων UEMS – EBSQ Χειρουργικής Μαστού Δ/της Κλινικής Μαστού - Ιατρικό Κέντρο Αθηνών - Μαρούσι.
"Καρκίνος του μαστού στην ηλικία της;" Αυτό η συνηθισμένη απορία απηχεί τη δυσπιστία πολλών όταν ακούν για τη διάγνωση μιας μεγαλύτερης γυναίκας με καρκίνο του μαστού και αντανακλά μια κοινή παρανόηση: ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί κυρίως νεότερες γυναίκες. Αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι ανησυχία, καθώς οι άνθρωποι αμφισβητούν εάν το σώμα ενός ηλικιωμένου ατόμου μπορεί να αντέξει τις σκληρές αγωγές της θεραπείας. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία και οι προσαρμοσμένες θεραπείες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη με ελάχιστο κίνδυνο.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθεια στις γυναίκες παγκοσμίως, με πάνω από το 30% των περιπτώσεων να εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 70 ετών. Ενώ η γενετική παίζει ρόλο, η "ηλικία" παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Με συνεχείς βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και συνεχιζόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μπορούμε να προβλέψουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων γυναικών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.
Το χάσμα στα αποτελέσματα για τους ηλικιωμένους ασθενείς
Ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι εάν όλοι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρκίνο του μαστού λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς, συχνά δεν το κάνουν. Παρά τη μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μεταξύ των νεότερων ατόμων, οι εξελίξεις στη φροντίδα των ηλικιωμένων ασθενών έχουν καθυστερήσει. Αυτή η απόκλιση οφείλεται κυρίως σε διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να οδηγήσει σε μη βέλτιστη θεραπεία.
Επιδεινώνοντας αυτό το ζήτημα, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου με βάση τον πληθυσμό συνήθως σταματούν στις ηλικίες 70 ή 75 ετών, αφήνοντας ένα κενό στις στρατηγικές ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού για τα ηλικιωμένα άτομα - άνω των 75 ετών. Επιπλέον, ο διαχωρισμός μεταξύ "χρονολογικής" και "βιολογικής" ηλικίας, μαζί με άλλα προβλήματα που θέτει η μεγαλύτερη ηλικία, συχνά οδηγεί σε διαγνώσεις καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο για τις ηλικιωμένες γυναίκες.
Ιστορικά, ιατρικές μελέτες έχουν αποκλείσει άτομα άνω των 65 ετών, οδηγώντας σε αποφάσεις θεραπείας που βασίζονται κυρίως σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από νεότερους ασθενείς. Μόνο τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν μελέτες που στοχεύουν συγκεκριμένα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, παράλληλα με την ανάπτυξη εξειδικευμένων φαρμάκων και μια πιο έντονη έμφαση στη "γηριατρική" ογκολογία.
Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία
Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η επέμβαση για την αφαίρεση του τοπικού όγκου ή του μαστού, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια μετά από ολοκληρωμένη γηριατρική αξιολόγηση από την ιατρική ομάδα.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικό τοπικό έλεγχο της νόσου, αλλά πρόσφατες μελέτες προτείνουν περιορισμό της χρήσης της, λαμβάνοντας υπόψη το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς. Η φύση του καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία είναι γενικά λιγότερο επιθετική, καθώς συχνά περιλαμβάνει ορμονοευαίσθητους όγκους που αντιμετωπίζονται με ορμονοθεραπεία αντί για χημειοθεραπεία.
Ανεξάρτητα από τη θεραπευτική προσέγγιση, ο αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής και την καθημερινή λειτουργία του ασθενούς είναι κρίσιμος παράγοντας για τη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς αξίζουν θεραπεία που να ανταποκρίνεται στη "βιολογική" ηλικία τους, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ταυτόχρονες ασθένειες και το προσδόκιμο ζωής, αντί απλώς τη χρονολογική τους ηλικία.
Οι ηλικιωμένες γυναίκες αξίζουν ποιοτική φροντίδα
Οι ηλικιωμένες γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό και αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, τους αξίζει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, εξατομικευμένη στις μοναδικές τους περιστάσεις. Η ηλικία τους θα πρέπει να αξιολογείται με βιολογικό πρίσμα και όχι μόνο με το πέρασμα των ετών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρκίνο του μαστού λαμβάνουν φροντίδα που βελτιστοποιεί την ποιότητα της ζωής τους, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον καρκίνο τους.
Είναι βασικής σημασίας να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα και τις παρανοήσεις γύρω από τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η ευπάθεια σε αυτή την ασθένεια και πρέπει να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας για να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από την ηλικία της, λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Η έρευνα, η ευαισθητοποίηση και η δέσμευση για τη βελτίωση της φροντίδας του καρκίνου του μαστού για ηλικιωμένα άτομα μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος θεραπείας και να προσφέρουν ελπίδα σε αμέτρητες γυναίκες στα τελευταία τους χρόνια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr