Εξατομίκευση: Η λέξη - κλειδί στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

καρκίνου του μαστού iStock

Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Τζαννίνης, Ογκολόγος - Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο καρκίνος του μαστού, μια ασθένεια που επηρεάζει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες στον δυτικό κόσμο, παραμένει μια σημαντική πρόκληση για την υγεία. Για τις γυναίκες, είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος και κατατάσσεται ως η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο. Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία, υπάρχει ελπίδα. Ο καρκίνος του μαστού δεν μπορεί μόνο να προληφθεί αλλά και να θεραπεύεται όλο και περισσότερο, ειδικά όταν διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, οδηγώντας σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιβίωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η σύγχρονη προσέγγιση

Η σύγχρονη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι ολιστική, με στόχο την προσαρμογή των θεραπειών στις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Αν υπάρχει μια λέξη που αποτυπώνει την ουσία της σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής για τον καρκίνο του μαστού, αυτή είναι η "εξατομίκευση". Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ασθένεια ίδια σε όλους. Παρουσιάζει διάφορες βιολογικές συμπεριφορές που μπορούν να εντοπιστούν μέσω εξειδικευμένων δοκιμών. Αυτές οι εξετάσεις χρησιμεύουν ως πυξίδα για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας για κάθε ασθενή.

Ο ρόλος του Παθολόγου - Ογκολόγου

Κεντρικός ρόλος σε αυτή την προσέγγιση είναι ο ρόλος του Παθολόγου-Ογκολόγου, ενός ειδικού ιατρού που έχει αναλάβει να επιλέξει από μια σειρά θεραπευτικών επιλογών για να δημιουργήσει το ιδανικό θεραπευτικό σχήμα για τον ασθενή. Αυτή η προσαρμοσμένη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία, ανοσοθεραπεία και ορμονοθεραπεία. Ο Παθολόγος-Ογκολόγος συνεργάζεται με τον ασθενή για να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας, συζητώντας πτυχές όπως η διάρκεια της θεραπείας, η συχνότητα, οι πιθανές παρενέργειες και ο τρόπος διαχείρισής τους. Ο απώτερος στόχος είναι είτε η θεραπεία είτε ο μακροπρόθεσμος έλεγχος της νόσου.

Αυτές οι θεραπευτικές δυνατότητες, σε συνδυασμό με μια σειρά από χειρουργικές προσεγγίσεις, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική απόκλιση από τα πρωτόκολλα θεραπείας του καρκίνου του μαστού του παρελθόντος. Η στροφή προς μια ολιστική, εξατομικευμένη προσέγγιση αντανακλά το εξελισσόμενο τοπίο της ιατρικής και τη δέσμευση για βελτίωση της ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Στο ελληνικό πλαίσιο, το μέγεθος του προβλήματος έχει προκαλέσει μια προληπτική απάντηση. Έχει καθιερωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας του καρκίνου του μαστού, το οποίο περιλαμβάνει: 

► Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση: Η σύγχρονη διαχείριση του καρκίνου του μαστού ξεκινά με την έγκαιρη διάγνωση. Τεχνολογίες απεικόνισης όπως η ψηφιακή μαστογραφία, η μαγνητική μαστογραφία και ο υπέρηχος χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ανωμαλιών στον ιστό του μαστού. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

► Ιστολογική διάγνωση: Όταν ανιχνεύονται ανωμαλίες, το επόμενο βήμα είναι η ιστολογική διάγνωση. Πραγματοποιούνται επεμβατικές ακτινολογικές διαδικασίες, όπως βιοψίες με υπερήχους ή αξονική τομογραφία με λεπτή βελόνα, για τη συλλογή δειγμάτων ιστού. Αυτά τα δείγματα υποβάλλονται σε λεπτομερή ανάλυση μέσω εξειδικευμένων ιστολογικών, ανοσοϊστοχημικών και μοριακών εξετάσεων, ρίχνοντας φως στη βιολογία και τη συμπεριφορά του όγκου.

► Σταδιοποίηση του όγκου: Η έκταση της νόσου είναι καθοριστική για τον καθορισμό της καταλληλότερης θεραπευτικής στρατηγικής. Η σταδιοποίηση ταξινομεί τον καρκίνο ως πρώιμου σταδίου, τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού, καθοδηγώντας τις αποφάσεις σχετικά με τις καταλληλότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

► Διεπιστημονικός Σχεδιασμός Θεραπείας: Η υπόθεση παρουσιάζεται σε Ογκολογικό Συμβούλιο, όπου ειδικοί από διάφορες ειδικότητες αξιολογούν συλλογικά τα δεδομένα. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση διασφαλίζει ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι πτυχές της φροντίδας του ασθενούς, από τις χειρουργικές επιλογές έως τις στοχευμένες θεραπείες και τη συναισθηματική υποστήριξη.

► Εφαρμογή και παρακολούθηση θεραπείας: Μετά από σύσταση του Ογκολογικού Συμβουλίου, το επιλεγμένο θεραπευτικό σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή. Η τακτική παρακολούθηση της προόδου του ασθενούς συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας, με ειδικούς να παρέχουν κατ' οίκον φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη.

Στη σύγχρονη εποχή της ιατρικής, η προσέγγιση του καρκίνου του μαστού δεν είναι πλέον προσέγγιση απόγνωσης αλλά αισιοδοξίας και ενδυνάμωσης. Η συγχώνευση προηγμένων διαγνωστικών, εξατομικευμένων θεραπειών και ολοκληρωμένης φροντίδας μετατρέπει τον καρκίνο του μαστού από έναν επίφοβο αντίπαλο σε μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η ολιστική, στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι μία τεράστια ελπίδα για αμέτρητα άτομα και μια απόδειξη για τα διαρκώς εξελισσόμενα σύνορα της ιατρικής επιστήμης. Καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε και να καινοτομούμε, το μέλλον της θεραπείας του καρκίνου του μαστού υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη.

Δρ. Δημήτριος Τζαννίνης
Δρ. Δημήτριος Τζαννίνης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i