Ψηφιακή μαστογραφία: Ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού

Οι τακτικοί μαστογραφικοί έλεγχοι έχουν μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Ψηφιακή μαστογραφία iStock

Γράφει ο Δρ. Ταταρίδας Βασίλειος, Ιατρός Ακτινολόγος, Διευθυντής Τμήματος Απεικόνισης Μαστού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Μαρούσι.

Κάθε Οκτώβριο, επίκεντρο γίνεται η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Η 25η του μήνα είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση κατά αυτής της διαδεδομένης κακοήθειας. Στη χώρα μας, ο καρκίνος του μαστού είναι ένας μεγάλος αντίπαλος, καθώς υπολογίζεται ότι επηρεάζει 7.500 γυναίκες ετησίως. Με άλλα λόγια, 1 στις 8 γυναίκες θα αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή της. Είναι ένα τρομακτικό στατιστικό στοιχείο που υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής πρόληψης.

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει κάνει μνημειώδη βήματα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Αυτές οι εξελίξεις έχουν μεταφραστεί σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές, οδηγώντας τελικά σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής για αμέτρητες γυναίκες. Ωστόσο, στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους παραμένει αμετάβλητος με τα χρόνια - η έγκαιρη διάγνωση. Ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών που επιλέγουν προληπτικές εξετάσεις παίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτές οι εξετάσεις συχνά οδηγούν στην ανακάλυψη ύποπτων βλαβών του μαστού σε πρώιμο, θεραπεύσιμο στάδιο, εξασφαλίζοντας πιο καλύτερη πρόγνωση για τους πάσχοντες.

Ψηφιακή μαστογραφία, η θαυματουργή 

Καθολικά αναγνωρισμένη ως το χρυσό πρότυπο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η μαστογραφία έχει αλλάξει το παιχνίδι. Οι τακτικοί μαστογραφικοί έλεγχοι έχουν μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, σώζοντας ζωές με μείωση 25% έως 30% στα ποσοστά θνησιμότητας. Η μαστογραφία πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο και εκτελείται από νέους ψηφιακούς μαστογράφους και όπου χρειασθεί με τη μέθοδο της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης (DBT).

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση αντιπροσωπεύει την κορυφή της τεχνολογίας απεικόνισης μαστού, προσφέροντας τρισδιάστατη (3D) προβολή που ενισχύει την ακρίβεια των εξετάσεων μαστού και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εσφαλμένων διαγνώσεων. Παρά τις εξελίξεις αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να υπογραμμιστεί ότι η έκθεση στην ακτινοβολία παραμένει ελάχιστη. Οι νέοι ψηφιακοί μαστογράφοι και, όταν είναι απαραίτητο, η μέθοδος Ψηφιακής Τομοσύνθεσης (DBT), έχουν μειώσει δραστικά τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων.

Το σύστημα Ψηφιακής Μαστογραφίας με τομοσύνθεση που χρησιμοποιούμε επιδεικνύει δέσμευση για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιοτική φροντίδα. Τα επίπεδα ακτινοβολίας τόσο ως προς τις δόσεις εισόδου όσο και ως προς τις μέσες αδενικές δόσεις, είναι πολύ χαμηλότερα από τα όρια που έχουν καθοριστεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, μόλις και πλησιάζουν κατά το ήμισυ των ορίων αποδοχής που έχουν θεσπίσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Δόση εισόδου < 12mGy και μέση δόση αδένα < 2mGy). 

Σύμφωνα με τα λόγια του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, "Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν… Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν", αυτή η αρχαία σοφία ισχύει και σήμερα, καθώς βασιζόμαστε στην ψηφιακή μαστογραφία αιχμής με τομοσύνθεση για να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες του καρκίνου του μαστού. 

Καθώς γιορτάζουμε τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού αυτόν τον Οκτώβριο, ας θυμηθούμε τη δύναμη της πρόληψης, της έγκαιρης ανίχνευσης και τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η ψηφιακή μαστογραφία στη θωράκιση κατά του καρκίνου του μαστού. 

Δρ. Ταταρίδας Βασίλειος
Δρ. Ταταρίδας Βασίλειος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i