Καρκίνος του προστάτη: Σύγχρονες θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνά ανιχνεύσιμο καρκίνο στους άντρες. Ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ. Λέκας Αλέξανδρος MD, PHD, FEBU απαντά στις ερωτήσεις σου.

cancer istock

Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ. Λέκας Αλέξανδρος MD, PHD, FEBU, Mέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας. Είναι εξειδικευμένος Χειρουργός στην αντιμετώπιση ουρολογικών παθήσεων με τη χρήση laser, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους. Έχει μετεκπαιδευτεί στη Γερμανία στην αντιμετώπιση παθήσεων προστάτη και είναι πιστοποιημένος Χειρουργός REZUM και HoLEP.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η παθολογική κατάσταση από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό κακοηθών κυττάρων στην περιοχή του προστάτη. O εν λόγω αδένας, σε σχήμα καρυδιού, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό και εκκρίνει υγρό που αναμιγνύεται με το σπέρμα, διατηρώντας το υγιές για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια σοβαρή ασθένεια. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται πριν εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη αδένα τους. Η θεραπεία σε αυτό το στάδιο συχνά εξαλείφει τον καρκίνο.

Ποιοι είναι οι τύποι του καρκίνου του προστάτη;

Εάν είσαι άντρας και έχεις διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, είναι πιθανότατα αδενοκαρκίνωμα. Τα αδενοκαρκινώματα ξεκινούν από τα κύτταρα των αδένων - όπως ο προστάτης - που εκκρίνουν υγρό. Σπάνια, ο καρκίνος του προστάτη σχηματίζεται από άλλους τύπους κυττάρων. Οι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν:

  • Μικροκυτταρικά καρκινώματα
  • Μεταβατικά κυτταρικά καρκινώματα
  • Νευροενδοκρινικούς όγκους
  • Σαρκώματα

Τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη;

Δεν είναι ακόμα εξακριβωμένο το τι προκαλεί τα κύτταρα στον προστάτη να γίνουν καρκινικά. Όπως και με τον καρκίνο γενικά, ο καρκίνος του προστάτη σχηματίζεται όταν τα κύτταρα διαιρούνται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα τελικά πεθαίνουν, τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν. Αντίθετα, πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται σε ένα εξόγκωμα που ονομάζεται όγκος. Καθώς τα κύτταρα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, μέρη του όγκου μπορεί να αποκοπούν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματός (μετάσταση).

Ευτυχώς, ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά. Οι περισσότεροι όγκοι διαγιγνώσκονται πριν ο καρκίνος εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος σε αυτό το στάδιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη σε πρώιμο στάδιο σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται καθώς η νόσος εξελίσσεται. Μεταξύ αυτών αναφέρονται τα ακόλουθα:

Προσοχή όμως, διότι δεν σημαίνει ότι κάποια δυσλειτουργία του προστάτη είναι σημάδι καρκίνου. Ο έμπειρος Ανδρολόγος – Ουρολόγος μπορεί να διακρίνει τον καρκίνο από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή την προστατίτιτδα.

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται με βάση το PSA, τη δακτυλική εξέταση, την πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη και τη βιοψία.

Το PSA (προστατικό αντιγόνο) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη η οποία χρησιμεύει στην υγροποίηση του σπέρματος, η οποία εκκρίνεται από όλα τα προστατικά κύτταρα, και τα υπερπλαστικά και τα κακοήθη. Στα κακοήθη ωστόσο οι τιμές είναι 3πλάσιες. Έτσι είναι σύνηθες σε όγκο του προστάτη να ανευρίσκεται αυξημένο PSA. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυξημένο PSA δε σημαίνει πάντα ότι ο ασθενής έχει καρκίνο στον προστάτη. Αντιστοίχως, φυσιολογικό PSA δεν εξασφαλίζει ότι ο προστάτης είναι φυσιολογικός, μιας και υπάρχουν κάποιοι τύποι καρκινικών κυττάρων του αδένα που δυστυχώς δεν ανεβάζουν το PSA και κατά συνέπεια πολύ δύσκολα εντοπίζονται σε αρχικά στάδια.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στη διαγνωστική μας φαρέτρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Με αυτή τη μέθοδο δύναται να εντοπιστούν στον προστάτη ακόμα και εστίες καρκίνου μερικών mm, έτσι ώστε ακολούθως με την κατάλληλη βιοψία ο ασθενής μας να λάβει θεραπεία ακόμα και σε αρχικά στάδια καρκίνου του προστάτη.

Όσον αφορά τη δακτυλική εξέταση του προστάτη (ΔΕΠ), αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διάγνωση αφού οποιοδήποτε ύποπτο εύρημα στη δακτυλική μας οδηγεί σε βιοψία προστάτη ανεξαρτήτως τιμής PSA.

Η βιοψία εκτελείται υπό μέθη και τοπική αναισθησία έτσι ώστε να είναι τελείως ανώδυνη. Αν μία παθολογική περιοχή βρεθεί στο διορθικό υπερηχογράφημα, θα ληφθεί βιοψία από αυτή την περιοχή. [Ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ. Λέκας Αλέξανδρος είναι από τους ελάχιστους στη χώρα που πραγματοποιεί την διαπερινεική Fusion βιοψία προστάτη με την οποία μπορούν να διαγνωστούν καρκίνοι προστάτη αδένα μερικών mm με πολύ μικρότερα ποσοστά επιπλοκών από την κλασική βιοψία.]

Ποια η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη;

Η παρακολούθηση της νόσου αποφασίζεται με γνώμονα την τιμή του PSA, το αποτέλεσμα της βιοψίας, την ηλικία και την συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Στην περίπτωση που η νόσος εξελιχθεί ή γίνει συμπτωματική, τότε είναι υποχρεωτική η θεραπεία.

Η λογική αυτής της προσέγγισης είναι ότι μερικές φορές μπορεί να βρούμε καρκινικά κύτταρα σε βιοψία προστάτη τα οποία ίσως δεν αναπτυχθούν ποτέ, με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε πιθανή θεραπεία που ίσως να μη χρειαζόταν.

Από την άλλη μεριά όμως είναι γεγονός ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μας οδηγούν σε συμπέρασμα πριν από τη θεραπεία για το ποιοι όγκοι μπορεί να εξελιχθούν και ποιοι όχι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς καθώς πολύ συχνά θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις με το άγχος να τον κυριεύει για το αποτέλεσμα αυτών.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με το Ανδρολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει επηρεαστεί η γονιμότητα μετά τον καρκίνο. Δεν είναι άλλωστε κρυφό πως ο καρκίνος και η θεραπεία του μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες ενός άνδρα να γίνει πατέρας. Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη και έγκαιρες εξετάσεις βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i