Έχω ψωρίαση στα νύχια μου; Πώς την αναγνωρίζω;

Το γνώριζες πως η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και στα νύχια;

nail-care-for-women-picture-id168250161 Credit:kokouu

Από τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics)(www.iqskinclinics.comwww.tzermias.gr)

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ψωρίαση. Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και στα νύχια. Ποια είναι τα σημάδια για να καταλάβει κάποιος ότι έχει ψωρίαση στα νύχια; Τις απορίες αυτές μας εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς.

Συνήθως, το 1/3 των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση σε κάποια περιοχή του σώματος, εμφανίζουν ψωρίαση και στα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Το γιατί συμβαίνει αυτό σε μερικούς ανθρώπους με ψωρίαση και όχι σε όλους, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Υπάρχουν περιπτώσεις, πολύ πιο σπάνιες, που κάποιοι εμφανίζουν ψωρίαση μόνο στα νύχια ή στο δέρμα κάτω από τα νύχια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης στα νύχια;

Η ψωριασική ονυχία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα. Άλλοτε εμφανίζονται στην πλάκα των νυχιών μικρά κοιλώματα (γουβίτσες), μεμονωμένα ή πολλά, ρηχά ή βαθιά. Κάποιες φορές, παρατηρούνται αλλαγές στο σχήμα ή το πάχος των νυχιών. Σχηματίζονται κυματισμοί (γραμμές Beau), τα νύχια ξεφλουδίζουν ή γίνονται πιο παχιά. Άλλες φορές, αλλάζει το χρώμα τους. Μπορεί να αποκτήσουν μια κίτρινο-καφέ χροιά ή χρώμα σαν τη σταγόνα του λαδιού. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν σχισμοειδείς αιμορραγίες στο δέρμα κάτω από τα νύχια λόγω καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων σε αυτή την περιοχή των νυχιών. Τα νύχια σπάνε ή φαγώνονται στις άκρες, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις αποκολλώνται από το δέρμα και πέφτουν.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν κάποιον για την κατάσταση της υγείας των νυχιών του. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κάνει διάγνωση μόνος του. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να πάρει τη γνώμη του δερματολόγου, ειδικά στην περίπτωση της ψωρίασης στα νύχια, αφού πολλές φορές συγχέεται με άλλες καταστάσεις που έχουν τα ίδια συμπτώματα. Επιπλέον, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγει αισθητικές οδηγίες – χωρίς την συγκατάθεση του δερματολόγου – όπως απόξεση, χρήση βερνικιών ή άλλων ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων. Εάν δεν το κάνει, θα πρέπει να γνωρίζει πως η ψωρίαση στα νύχια του θα επιδεινωθεί.

Ποια θεραπεία για την ψωρίαση στα νύχια προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα;

Η ψωρίαση στα νύχια πρέπει να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία ανά περίπτωση ασθενούς. Επειδή η ψωρίαση επηρεάζει τα νύχια καθώς μεγαλώνουν, η θεραπεία της είναι περίπλοκη και τις περισσότερες φορές απαιτεί την εφαρμογή συνδυασμού διαφόρων μεθόδων, όπως είναι η φωτοθεραπεία και η τοπική αγωγή σε συνδυασμό με Pulsed Dye LASER. Η φωτοθεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο με ειδική συσκευή που εκπέμπει μονοχρωματικό φως στενού φάσματος. Βασίζεται σε προηγμένη ιατρική τεχνολογία και είναι απόλυτα ασφαλής για το δέρμα και τα νύχια. Κάθε συνεδρία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από την σοβαρότητα του προβλήματος. Το Pulsed Dye LASER ενισχύει την θεραπεία, καθώς δρα επιλεκτικά στα σημεία της βλάβης, χωρίς να τραυματίζει στο παραμικρό την περιοχή γύρω από τα νύχια. Η δράση του, όπως και της φωτοθεραπείας, είναι ακριβής και ασφαλής.

Γενικά, η θεραπεία της ψωριασικής ονυχίας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που μπορεί να έχουν σχέση είτε με το στάδιο της ψωρίασης είτε με τον ίδιο τον ασθενή. Και επειδή τα νύχια, ιδίως των χεριών, έρχονται σε άμεση, καθημερινή επαφή με εξωγενείς παράγοντες, ο κάθε ασθενής πρέπει να έχει υπομονή και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δει βελτίωση στα νύχια του σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συμβουλές για την πρόληψη της υγείας των νυχιών

Η ψωρίαση στα νύχια, όπως και στο δέρμα, επιδεινώνεται από το κρύο, την τριβή και τους τραυματισμούς (φαινόμενο Koebner). Άρα κρατάμε τα δάκτυλα ζεστά, δεν φοράμε παπούτσια που τραυματίζουν τα νύχια και δεν κάνουμε ημιμόνιμα πεντικιούρ ή μανικιούρ. Επίσης, για αποφυγή αποκόλλησης ή τραυματισμού του νυχιού, τα κοντά νύχια είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας προστασίας και πρόληψης από επιδείνωση της ψωρίασης. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών για οποιαδήποτε οικιακή ή χειρωνακτική εργασία. Η καθαριότητα των νυχιών, η ενυδάτωση, η αποφυγή καθαρισμού των νυχιών με βουρτσάκι ή λίμα βοηθούν σημαντικά στη διαδικασία της θεραπείας. Φυσικά, είναι αυτονόητο πως πρέπει να αποφεύγονται τα ψεύτικα νύχια, καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποκόλλησης των νυχιών από το δέρμα. Τέλος, όταν κάποιος παρατηρήσει ένα ανησυχητικό σύμπτωμα στα νύχια ή αν έχει ήδη διαγνωστεί με ψωρίαση και τα συμπτώματα χειροτερεύουν ή ενοχλούν, τότε πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον δερματολόγο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i