O Τάσος Αντωνίου μαγειρεύει καλύτερα από τη μαμά σου και σου δείχνει τον τρόπο

Με αφορμή το νέο του βιβλίο "Μαμά πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ" από τις εκδόσεις Key Books, ο Τάσος Αντωνίου μας δείχνει τον τρόπο να φτιάξουμε κάτι νόστιμο για εμάς και εκείνους που αγαπάμε.

antoniou Διονύσης Ματιάτος

Γνωστός ως ο "mamapeinao", ο Τάσος Αντωνίου είναι εκείνος που ετοίμασε τις κατσαρόλες και τις κουτάλες, έβαλε τους φοιτητές στην κουζίνα, και τους βοήθησε να μαγειρέψουν, χωρίς τη... μαμά τους. Aν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχτισε με γερά θεμέλια την καριέρα του και του έδωσε το δικαίωμα να αποκτήσει "όνομα" στο χώρο της κουζίνας, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Τάσο Αντωνίου.

Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και δουλεύοντας νύχτα μέρα πάνω από παστίτσια, άρθρα και φωτογραφίες έφτασε σήμερα τα κανάλια επικοινωνίας του να αποτελούν μια χρήσιμη και πρακτική e-βιβλιοθήκη για εύκολες, γρήγορες, λαχταριστές και πεντανόστιμες συνταγές, με μυστικά, tips και new entry συστατικά.

Και εάν γνωρίσεις τον Τάσο Αντωνίου από κοντά, θα καταλάβεις αμέσως πόσο αεικίνητος είναι, πόσο ρισκάρει και του αρέσει να πειραματίζεται, πόσο παθιασμένος είναι με αυτό που κάνει - και το κάνει καλά (καλύτερα και από τη μαμά του, #sorrymama)

Ο Τάσος Αντωνίου με το Μαμά, πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ από τις εκδόσεις Key Books, μοιράζεται μαζί μας ένα βιβλίο με 83 συνταγές που, εκτός από λαχταριστές, είναι εξαιρετικά απλές στην προετοιμασία τους, απαιτούν λίγο χρόνο και περισσότερη διασκέδαση στην κουζίνα.

Και (ήρεμα) ρωτάω: τι άλλο θέλουμε όταν πεινάμε και δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε; Το βιβλίο του. Σολάρει πραγματικά!

Τάσο, όταν πεινούσες τι σου έφτιαχνε η μαμά σου; Πες μου κάτι αλησμόνητο από τα χέρια της που να λειτουργεί σε εσένα όπως οι μαντλέν του Προυστ.

Στο σπίτι έφτιαχνε φαγητό πάντα η μητέρα μου. Ήταν αδιανόητο να μη φάμε ολόφρεσκο, ζεστό φαγητό της ώρας κάθε μεσημέρι. Έτσι μεγάλωσα, μέσα σε καθημερινές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, ενίοτε με μικρούς πειραματισμούς, από τη μητέρα μου.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου είχε πάντα το παστίτσιο της μαμάς με τη φοβερή μπεσαμέλ, πάντα σπιτική. Από την άλλη, όταν έγινα έφηβος, ο πατέρας μου ήταν εκείνος που σηκωνόταν από τον καναπέ και άφηνε την εκπομπή που παρακολουθούσε στην τηλεόραση για να μου φτιάξει μια ζουμερή μπριζόλα με τηγανητές πατάτες της στιγμής.

Γενικά, είμαι τυχερός που πάντοτε κάποιος φρόντιζε να υπάρχει ζεστό φρέσκο φαγητό όποτε έλεγα ότι πεινάω! Λέτε όταν γίνω κι εγώ πατέρας να κάνω το ίδιο;

Site, βιβλία, βραβεία, youtube... Όλο και κάτι μαγειρεύεις συνεχώς. Τι σημαίνει για σένα μαγειρική;

Η μαγειρική είναι ο κόσμος μου. Πάντοτε τρύπωνα στην κουζίνα για να δοκιμάσω μια κουταλιά από τη σάλτσα, να πάρω την πρώτη μπουκιά από το αχνιστό κέικ, να κλέψω μια φτερούγα από το τραγανό κοτόπουλο φούρνου…

Κάπως έτσι, όταν έγινα φοιτητής ξεκίνησα να μαγειρεύω, σιγά σιγά έγραψα το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής με τις συνταγές που θα ήθελα να ξέρω όταν ήμουν φοιτητής. Fast forward μερικά χρόνια μετά, το πρώτο μου βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, έγινε best seller και διακρίθηκε με βραβείο Gourmand. Ταυτόχρονα το σάιτ όλο και μεγάλωνε και μαζί ήρθαν όλα τα υπόλοιπα ωραία πράγματα όπως το Instagram, το facebook, το Tik Tok και το κανάλι μου στο YouTube. Η μαγεία σε όλη αυτήν τη διαδρομή μέσω της μαγειρικής είναι φυσικά και οι άνθρωποι που έχω γνωρίσει εντός και εκτός Ελλάδας.

Νομίζω πάντως πως αν ξεκινούσα από την αρχή πάλι ακριβώς τις ίδιες επιλογές θα έκανα. Ίσως να είχα λιγότερη υπομονή με μερικούς ανθρώπους και καταστάσεις, και σίγουρα θα έτρωγα λιγότερη ζάχαρη.

Πιστεύεις ότι ο πειραματισμός στην κουζίνα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν;

Αυτό ακριβώς. Μόνο όταν πειραματίζεται κάποιος εξελίσσεται και καταλαβαίνει καλύτερα τον εαυτό του, τα γούστα του, τα ταλέντα του και τις αδυναμίες του. Για να είμαστε ακριβείς, ο πειραματισμός πρέπει να γίνεται με το σταγονόμετρο - ξεκινάμε όταν κατέχουμε τις βασικές γνώσεις και κάθε φορά προσθέτουμε μια νέα παράμετρο στις δοκιμές μας.

Στο μάρκετινγκ και την τεχνολογία, με το λεγόμενο AB testing αλλάζεις κάθε φορά μόνο μια παράμετρο και βλέπεις αυτή η αλλαγή τι αποτέλεσμα είχε. Βέβαια, όσο πιο πολλές φορές έχουμε μαγειρέψει μια συνταγή, μπορούμε να πειραματιστούμε περισσότερο. Εάν το γευστικό αποτέλεσμα μας δικαιώσει, τότε μπορούμε να αντικαταστήσουμε υλικά και τεχνικές και σε άλλες συνταγές. Και τότε ξεκινά ένα πολύ ωραίο ταξίδι.

Τι περιλαμβάνει για σένα το ιδανικό πιάτο;

Το ιδανικό πιάτο εξαρτάται από την περίπτωση! Ιδανικό πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή σνακ; Όλα είναι εξίσου σημαντικά. Επειδή πλέον τρώω σκεπτόμενος, δηλαδή με το μυαλό και τόσο ώστε να χορτάσω, όχι για να καλύψω τα συναισθήματά μου, θέλω κάθε μπουκιά να αξίζει. Ο κοινός παρονομαστής είναι η ποιότητα των υλικών, οι σωστά γραμμένες συνταγές και εκτελέσεις. Ένα απλό, ταπεινό αλλά σωστό τοστ μπορεί να το θυμάσαι για πάντα όταν είναι το ψωμί είναι τραγανό και το τυρί λιωμένο και ζουμερό.

Επίσης βοηθάει πολύ το να βλέπουμε τη μαγειρική σαν αφορμή για διασκέδαση και όχι καταναγκαστικό έργο!

Τι σημαίνει τελικά "καλό φαγητό";

Καλό ή νόστιμο φαγητό; Ένα σουβλάκι με γύρο κακής ποιότητας δεν το απολαμβάνω. Έχω όμως ανθρώπους στο περιβάλλον μου που το λατρεύουν. Πολλά έτοιμα φαγητά που ανήκουν στην κατηγορία ‘comfort’ είναι συχνά γεμάτα με πολύ αλάτι και διάφορα άλλα συστατικά που ενισχύουν τη γεύση, μας φτιάχνουν τη διάθεση όταν τα καταναλώνουμε, για να αισθανθούμε άσχημα λίγες ώρες μετά όταν το στομάχι και γενικότερα το σώμα αρχίσει να διαμαρτύρεται.

Αυτό τονίζω και στο βιβλίο μου, ότι η μαγειρική είναι ένας τρόπος να έρθουμε πιο κοντά σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας επιλέγοντας το καλό, θρεπτικό και νόστιμο φαγητό για το σώμα και το πνεύμα. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας όταν μας μιλάει. Τότε ο κόσμος μας θα αλλάξει σίγουρα προς το καλύτερο.

Πιστεύεις ότι μαγειρεύεις καλύτερα από τη μαμά σου;

Επειδή η μητέρα μου έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και θα διαβάσει αυτή τη συνέντευξη, θα απαντήσω αρνητικά! (γελάει).

Πέρα από τα αστεία, η αλήθεια είναι πως η μητέρα μου μού έμαθε πάρα πολλά πράγματα ειδικά για την ελληνική κουζίνα. Βέβαια και εγώ της μαθαίνω διάφορα μυστικά για πιο μοντέρνα μαγειρική αλλά και πιο κλασικά πράγματα, όπως το να μαγειρεύει με λιγότερο λάδι. Ποια μαμά δεν μαγειρεύει με τουλάχιστον ένα δάχτυλο λάδι στα γεμιστά;

@mamapeinaogr Φτιάξε healthy chocolate banana muffins χωρίς ζάχαρη και χωρίς μίξερ! Έτοιμα σε λίγα λεπτά το μόνο σίγουρο είναι πως θα τα λατρέψεις οσο και εγω! Και μην ξεχάσεις να κάνεις follow για περισσοτέρες συνταγές! #mamapeinao #recipesoftiktok #recipe #tiktokgreece #fyp #foryou #quickrecipes #tiktokchef #dinnerwithme #healthyrecipes #συνταγη #φοιτιτικηζωη #μαγειρικη #fitness ♬ Makeba - Jain

 

Για ποιον θα ήθελες να μαγειρέψεις, τι θα του μαγείρευες και γιατί;

Μεγάλωσα με μαγειρικό μου πρότυπο τον Jamie Oliver, τον οποίο θαύμαζα από μικρός και είχα τη χαρά να μαγειρέψω μαζί του νωρίς στην καριέρα μου. Οπότε έχω κατακτήσει έναν μεγάλο στόχο! Έχοντας μαγειρέψει σε πολλές εκδηλώσεις και αφού έχω ταΐσει αρκετό κόσμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, νιώθω πλήρης.

Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές είναι όταν δοκιμάζει ο ανιψιός μου νέες συνταγές στο στούντιό μου και εντυπωσιάζεται. Γενικά πάντως μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω για τα αγαπημένα μου πρόσωπα.
 

Το αγαπημένο σου εργαλείο στην κουζίνα;

Θεωρητικά είναι το μαχαίρι του σεφ αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεσαι περισσότερα καλά εργαλεία για να φτιάξεις ένα καλό φαγητό. Όλα έχουν τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά τους, ειδικά όταν έχεις συνηθίσει να τα χρησιμοποιείς!

Το αγαπημένο σου υλικό;

Αυτή την περίοδο πειραματίζομαι πολύ με το ζάαταρ και το πουλ μπιπέρ, τα οποία απογειώνουν απλά υλικά όπως αυγά, πατάτες κλπ. Γενικά προτιμώ να βρίσκω προσιτά υλικά που μπορούν όλοι να αγοράσουν και να είναι εύκολα προσβάσιμα. Έχω την τύχη να πέφτουν στα χέρια μου πολύ ψαγμένα και δυσεύρετα συστατικά, αλλά αυτά είναι τα τυχερά του επαγγέλματος.

Θεωρείς ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει γαστρονομικά ή έχει μείνει στο τρίπτυχο: πατσίτσιο, μουσακά, τζατζίκι; Μπορεί ο Έλληνας να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ταβέρνας και γαστρονομίας ή είναι λίγοι αυτοί που τα ξεχωρίζουν;

Η Ελλάδα έχει απογειωθεί γαστρονομικά. Κάποτε έπρεπε να πάω στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για να φάω ένα καλό εστιατορικό γεύμα ή ένα σοβαρό burger. Σήμερα πλέον βρίσκεις σχεδόν τα πάντα στην Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα.

Ίσως να υπάρχει περιθώριο εξέλιξης σε πολλές από αυτές τις επιλογές, αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν και είναι διαθέσιμες για το κοινό. Και ευελπιστώ ότι η εξέλιξη θα έρθει σύντομα.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα προϊόντα και πιάτα που θα βρεις σε ένα καλό εστιατόριο δεν είναι προσιτά για όλους τους Έλληνες γιατί μπορεί να είναι αρκετά ακριβά, δεδομένης της κατάστασης με τον πληθωρισμό και τα υψηλά κόστη ζωής τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα περισσότεροι πολυεθνικοί όμιλοι με εστιατόρια - κονσεπτς. Παράλληλα θα υπάρχουν τα μικρά μαγαζιά με πιο εξεζητημένους καταλόγους και φαγητό που θα γλύφεις τα δαχτυλά σου.

 

Οι τάσεις σήμερα είναι bao bans, buddha bowls και sandos;

Ναι, μαζί και τα tacos. Τα burgers είναι τα νέα σουβλάκια. Ξέρεις κάτι όμως; Είναι πολύ δύσκολο να βρεις φρέσκα bao buns (μη κατεψυγμένα) που να είναι νόστιμα και να έχουν καλή υφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα από τα παραπάνω φαγητά.

Λίγα μαγαζιά είναι κορυφαία ειδικά για εμάς τους "περίεργους” και απαιτητικούς της γαστρονομίας που κοιτάμε την λεπτομέρεια και λόγω των ταξιδιών και γευσιγνωσιών μας στο εξωτερικό έχουμε υψηλά μέτρα σύγκρισης.

Η συνταγή για μια χαρούμενη ζωή, υπάρχει;

Μακριά από τοξικούς ανθρώπους και φαγητά που πειράζουν το στομάχι (γελάει)! Α, και δεν φταίνε για όλα οι άλλοι. Είμαστε οι επιλογές μας, οι πράξεις μας και οι μπουκιές μας.

Τι θα ήθελες να κρατήσουν οι αναγνώστες σου από το βιβλίο; (εντάξει, κυρίως το βιβλίο)

Μην ξεχνάς να διασκεδάζεις στην κουζίνα! Αν μη τι άλλο, έγραψα αυτό το βιβλίο για να σε συντροφεύει και να σου θυμίζει να μαγειρεύεις για να απολαύσεις πεντανόστιμα γεύματα μόνος ή με τους αγαπημένους σου, να ανακαλύψεις συνταγές με υλικά που έχεις σχεδόν πάντα στην κουζίνα και να νιώσεις αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να ετοιμάσεις κάτι νόστιμο και θρεπτικό ανά πάσα στιγμή. Άφησε το delivery για άλλη φορά!

τασος
Key Books

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια φράση που μου άλλαξε τη ζωή ήταν το ‘Ζούμε για να τρώμε ή τρώμε για να ζούμε’. Τα τελευταία χρόνια παρατήρησα τόσο από τους κοντινούς μου ανθρώπους όσο και από εμένα τον ίδιο, ότι στρεφόμουν στο φαγητό για να νιώσω καλύτερα, ειδικά σε περιόδους με αρκετό στρες και άγχος. Αποφάσισα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, και κάπως έτσι στράφηκα στο clean and healthy comfort food και έτσι έγραψα το νέο μου βιβλίο ‘Μαμά πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ’.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν περιέχει συνταγές που ετοιμάζονται περίπου σε 30 λεπτά και που ίσως και να στις έφτιαχνε η μαμά σου, αλλά με αυτό το βιβλίο εσύ θα τις φτιάξεις πολύ καλύτερα! Θα βρεις λοιπόν θρεπτικά comfort foods με βάση ποιοτικά υλικά και βαθιά γεύση, που ετοιμάζονται εύκολα και μας γεμίζουν με ενέργεια αλλά και την αίσθηση της ικανοποίησης που συνήθως παίρνουμε από λιπαρά φαγητά.

Συνταγές πλούσιες σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, καλής ποιότητας κοτόπουλο, κρέας και ψάρι, και όσπρια. Φυσικά υπάρχουν και γλυκά γιατί μέτρον άριστον σε αυτή τη ζωή! Επίσης προτείνω αντικαταστάσεις υλικών εάν ακολουθείτε vegetarian ή vegan διατροφή, για νόστιμα γεύματα που θρέφουν το σώμα αλλά και βοηθούν στην πνευματική και ψυχική υγεία!

 

Λίγα λόγια για τον Τάσο Αντώνιου

O Τάσος Αντωνίου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε Επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολέγιο. Έχει εργαστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση, περιοδικά και websites). Έχει μαγειρέψει με σεφ παγκοσμίου φήμης, όπως ο Jamie Oliver. Το 2009 το πάθος του για το φαγητό τον οδήγησε στην ίδρυση του Mamapeinao.gr, μιας πλατφόρμας αφιερωμένης στο food culture. Ταξιδεύει συχνά, αρθρογραφεί σε περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει και δικό του κανάλι στο YouTube, με πάνω από 100.000 συνδρομητές και 15.000.000 views. Έχει τιμηθεί με το Gourmand World Cookbook Award.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Key Books (@keybooksgr)

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i