Food rule | Τι ακριβώς είναι και γιατί δεν σου κάνει καλό;

Χωρίς food rule και διατροφικούς κανόνες, τι θα σε καθοδηγήσει; Αυτό που σε κάνει να νιώθεις εσύ καλά.

food rule istock

Εάν είσαι κατά της κουλτούρας της δίαιτας μπορεί να έχεις ακούσει ή δει τον όρο "Food rule" ή "διατροφικός κανόνας" στο παρελθόν. Για όσους δεν το έχουν ακούσει ή δεν ξέρουν τι σημαίνει, μπορεί να τους μοιάζει κάπως μπερδεμένο!

Υπάρχουν πολλές οδηγίες, συστάσεις και κανόνες διατροφής, όταν ξεκινάς να χάσεις βάρος ή απλώς να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο οι κανόνες διατροφής πολλές φορές είναι αυστηροί, άκαμπτοι και χωρίς νόημα. Δες ποιους να ακολουθήσεις.

Τι σημαίνει "διατροφικός κανόνας"

"Ένας κανόνας διατροφής είναι μια άκαμπτη οδηγία σχετικά με το τι ή πώς πρέπει ή δεν πρέπει να τρως", λέει η Μαρία Αντωνία, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος. "Οι διατροφικοί κανόνες διαφέρουν από τις προτιμήσεις των τροφίμων."

Ένας τρόπος για να διαχωρίσεις έναν διατροφικό κανόνα από μια διατροφική προτίμηση είναι να εξετάσεις εάν το μήνυμα έρχεται εσωτερικά ή εξωτερικά. Ο κανόνας διατροφής είναι μια εξωτερική ιδέα ή πεποίθηση που διαμορφώνει τι και πότε τρως. Οι εσωτερικές ενδείξεις αλλάζουν μέρα με τη μέρα και είναι ευέλικτοι αλλά ένας διατροφικός κανόνας οδηγεί σε άκαμπτους τρόπους διατροφής.

Όταν θέλεις να αποφασίσεις κάτι για τη διατροφή σου, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνεις στον εαυτό σου μια ερώτηση όπως αυτή: Θέλω να κάνω μια συγκεκριμένη επιλογή επειδή θα με κάνει να νιώθω καλύτερα και πιο χαρούμενη ή επειδή η κοινωνία με κάνει να νιώθω ότι "πρέπει";

Food rule: Πότε οι διατροφικοί κανόνες δεν σου κάνουν καλό;

Ο προσδιορισμός ενός διατροφικού κανόνα μπορεί να είναι πιο δύσκολος από όσο νομίζεις. "Οι διατροφικοί κανόνες είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή παίρνουμε αποφάσεις για το φαγητό όλη την ημέρα για πολλούς διαφορετικούς λόγους", λέει η ειδικός. Υπάρχουν όμως μερικές κόκκινες σημαίες:

Είναι κοινωνικός κανόνας και όχι σωματική ένδειξη: Για παράδειγμα, πολλοί προσπαθούν να επηρεάσουν τον τρόπο να τρως, αλλά να θυμάσαι ότι το σώμα σου γνωρίζει τις ανάγκες του καλύτερα από εκείνους. Τα "πρέπει" των διατροφικών κανόνων διαφέρουν από τα "πρέπει" λόγω αλλεργιών, ευαισθησιών και δυσανεξίες. Επομένως το σώμα σου αποφασίζει αν θα ανταποκριθεί καλά στο φαγητό - μια εσωτερική ένδειξη - αντί να το αποφασίσεις εσύ ή κάποιος άλλος.

Ανελαστικός κανόνας: Η "ανελαστικότητα" αναφέρεται στο πώς νιώθεις όταν δεν ακολουθείς τον κανόνα. Για παράδειγμα, δεν θέλεις να φας το βράδυ, ακόμα κι αν πεινάς ή βγαίνεις έξω για παγωτό με φίλους. Θα νιώσεις ενοχές εάν φας ένα μπισκότο, αν είχες φάει ήδη ένα γλυκό εκείνη την ημέρα;

Προκαλεί αισθήματα ενοχής, ντροπής ή άγχους: Οι διατροφικοί κανόνες μπορεί να πυροδοτήσουν αυτά τα συναισθήματα σε διάφορες καταστάσεις, όπως όταν:

  • τρως ένα φαγητό που δεν ταιριάζει με τον κανόνα ή το πρόγραμμα διατροφής
  • τρως σε μια ώρα που δεν ταιριάζει με τον κανόνα ή το πρόγραμμα διατροφής
  • ανησυχείς για το πώς το φαγητό θα επηρεάσει το σωματικό σου βάρος 
  • έχει επιπτώσεις στη ζωή και τον χρόνο σας
  • απαιτούν υπολογισμούς για το πότε και τι "επιτρέπεται" να φας, κάτι που μπορεί να καταλαμβάνει πολύ χώρο και δύναμη στον εγκέφαλο.

Επηρεάζει τις σχέσεις σου: Εάν δυσκολεύεσαι να φας κάτι κατά τη διάρκεια κάποια κοινωνικής εκδήλωσης ή ακόμα και να αποφύγεις εντελώς το φαγητό επειδή δεν ταιριάζουν με τους κανόνες, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου.

Τι να κάνεις

Εάν αφιερώσεις λίγο χρόνο κάνοντας το καλύτερο δυνατό με νέα νοοτροπία και τρόπο διατροφής και δίνοντας στο σώμα σου αυτό που πραγματικά χρειάζεται, το φαγητό πιθανότατα θα γίνει λιγότερο περίπλοκο.

  1. Προσάρμοζε τους κανόνες στις ανάγκες σου: Η ευελιξία διαχωρίζει έναν κανόνα διατροφής από μια σύσταση ή μια οδηγία. Για παράδειγμα ο κανόνας λέει τρώγε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός στόχος, αλλά αν μετράς σχολαστικά κάθε μερίδα και νιώθεις ενοχές τις ημέρες που δεν πετυχαίνεις τον στόχο σου, αυτό είναι σημάδι ότι έχει γίνει ένας επιβλαβής διατροφικός κανόνας.
  2. Ακολούθησε ενσυνείδητη διατροφή: Δώσε έμφαση στο πως μοιάζει, ακούγεται, μυρίζει καθώς και στην αφή και τη γεύση του φαγητού. Επίσης ανέπτυξε την "έκτη" αίσθηση, δηλαδή στο πως νιώθεις εσύ όταν καταναλώνεις το τρόφιμο.  Απόλαυσε μικρές μπουκιές και μάσα καλά συνειδητά. Τρώγε σιγά για να αποφύγεις την υπερφαγία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πιο εύκολα πότε χόρτασες για να σταματήσεις να τρως. 
  3. Άκουγε το σώμα σου. Νιώθεις πείνα; Φάε. Έχεις χορτάσει; Σταμάτα. Όταν αυτά τα σήματα είναι ξεκάθαρα, μπορείς να φας ή να σταματήσεις, επειδή ακούς το σώμα σου, όχι τους άλλους. Επίσης επέτρεπε στον εαυτό σου να τρώει κάτι που να σε κάνει να νιώθεις καλά.

Οι 6 χρυσοί κανόνες της διατροφής του Χάρβαρντ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i