
Από την κλασική φέτα στη χωριάτικη σαλάτα, μέχρι την εκλεπτυσμένη παρμεζάνα σε ζυμαρικά, στη δυτική διατροφή ξέρουμε να αγαπάμε το τυρί. Ωστόσο, οι ειδικοί της Academy of Cheese ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθημερινά λάθη με το τυρί μας, που μπορεί να του στερήσουν τη γεύση, την ποιότητα ή ακόμα και τη θρεπτική του αξία. Δες τα παρακάτω λάθη και τις συμβουλές που έδωσαν, μέσω της dailymail, και βεβαιώσου ότι αποθηκεύεις και σερβίρεις το τυρί σου σωστά.
Τυριά: Ένας οδηγός για να κάνεις ελάχιστα επεξεργασμένες και πιο φυσικές επιλογές
Τυριά: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι να αποφύγεις πάση θυσία
1. Μην τυλίγεις το τυρί με πλαστική μεμβράνη
Το πρώτο μεγάλο λάθος; Η αποθήκευση του τυριού σε πλαστική μεμβράνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τυρί είναι ένας "ζωντανός οργανισμός" που χρειάζεται να αναπνέει. Όταν το τυλίγεις σε πλαστικό, το "πνίγεις" και αλλοιώνεις τη γεύση του. Προτίμησε να το τυλίξεις σε χαρτί ή να το αποθηκεύσεις σε ένα δοχείο με αερισμό. Έτσι, θα παραμείνει φρέσκο και νόστιμο για περισσότερο καιρό.
2. Απόφυγε τον κεντρικό χώρο του ψυγείου
Πού βάζεις το τυρί σου στο ψυγείο; Αν το τοποθετείς στον κεντρικό χώρο, κάνεις λάθος. Ο ψυχρός αέρας εκεί μπορεί να το αφυδατώσει. Η Academy of Cheese συνιστά να τοποθετείς το τυρί στο συρτάρι για λαχανικά, όπου η υγρασία είναι υψηλότερη. Αυτό θα το βοηθήσει να διατηρήσει τη γεύση και την υφή του.
3. Μην καταψύχεις το τυρί
Μπορεί να σκέφτεσαι ότι η κατάψυξη είναι η καλύτερη λύση για να διατηρήσεις το τυρί σου για καιρό, αλλά οι ειδικοί λένε το αντίθετο. Η κατάψυξη αλλάζει τη δομή του, επηρεάζοντας τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και το νερό του. Όταν το ξεπαγώνεις, το αποτέλεσμα είναι μια κοκκώδης υφή και μια άνοστη γεύση. Αν θες πραγματικά να απολαύσεις το τυρί, μην το βάζεις στην κατάψυξη. Προτίμησε να αγοράζεις ποσότητες που θα προλάβεις να καταναλώσεις μέσα στις επόμενες μέρες.
4. Σέρβιρέ το σωστά (όχι κατευθείαν από το ψυγείο)
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να σερβίρεις το τυρί κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο. Το τυρί χρειάζεται χρόνο για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάλ' το από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρεις, ώστε να απελευθερώσει όλες τις γεύσεις και τα αρώματά του. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα φρέσκα τυριά, όπως η μοτσαρέλα και η ρικότα, που χρειάζονται μόνο 30 λεπτά.
5. Μην πετάς το τυρί με λίγη μούχλα
Αν δεις μούχλα στην επιφάνεια ενός σκληρού τυριού, δεν χρειάζεται να το πετάξεις. Απλώς ξύσε τη μούχλα και απόλαυσε το υπόλοιπο. Επίσης, τα μπλε τυριά περιέχουν μούχλα που προστίθεται επίτηδες για να δώσει γεύση. Ωστόσο, αν το τυρί σου έχει φλούδα που μοιάζει γκρι, καφέ ή γλιστράει, καλύτερα να το αποφύγεις.
6. Φτιάξε την τέλεια πιατέλα τυριών
Οι ειδικοί προτείνουν να διαλέξεις 3-5 τυριά με διαφορετικές υφές, γεύσεις και τύπους γάλακτος (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο). Συμπλήρωσε την πιατέλα σου με κράκερ, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μαρμελάδες.
7. Μπορείς να φας τυρί αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη;
Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι τύποι τυριού περιέχουν ελάχιστη ή καθόλου λακτόζη. Σκληρά και ώριμα τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα, είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένα από λακτόζη. Απόφυγε τα φρέσκα, μαλακά τυριά, όπως η μοτσαρέλα και η ρικότα, αν έχεις πρόβλημα.
5 τυριά που μπορείς να καταναλώσεις αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr