Η διατροφική αξία των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας - Γιατί να τα προτιμήσω;

Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι απολύτως υγιεινά και σε πολλές περιπτώσεις τα πιο φρέσκα ψάρια που μπορείς να προμηθευτείς.

2. Τσιπούρα φιλέτο στο φούρνο με πατάτες, κάστανα & λαχανάκια Βρυξελλών

Το γεγονός πως αλιεύονται κατά παραγγελία τα καθιστά, πολλές φορές, ακόμα και πιο φρέσκα από τα άγρια. Επίσης, είναι πιο ασφαλή από πλευράς προέλευσης γιατί μεγαλώνουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Έχουν περί τις 170 θερμίδες ανά 100 γρ. και μέσο ποσοστό λιπαρών 9% με τα αντίστοιχα πελαγίσια είδη να έχουν ποσοστό λιπαρών 2% και άλλα είδη ψαριών να φτάνουν έως το 15%, όπως ο σολομός, η ρέγγα, η σαρδέλα, το χέλι, ο τόνος και το σκουμπρί.

· Η διατροφική αξία των ψαριών

Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Αντ΄αυτού, περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσδίδουν ως επί το πλείστον στα ψάρια την υψηλή διατροφική τους αξία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από την τροφή και έχουν συσχετισθεί με αντιφλεγμονώδη δράση, προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση των τριγλυκεριδίων, των αρρυθμιών, προστασία από κατάθλιψη, νόσο Alzheimer και ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας. Επιπλέον, η ύπαρξη καλών λιπαρών στα ψάρια ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A,D,E και K, από τα συνοδευτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά. 

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D, όπου παρότι είμαστε μία χώρα με ηλιοφάνεια, έχει φανεί ότι έχουμε έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη. Τα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συναντώνται στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Επομένως, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, είναι μια εξαιρετική επιλογή στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας.

· Ειδικά όσοι γυμνάζονται/είναι αθλητές είναι σημαντικό να καταναλώνουν περισσότερο ψάρι

Τα ψάρια είναι διάσημα λόγω του ότι είναι καλά για την όραση, τον εγκέφαλο και την καρδιά ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν ότι κάνουν καλό στην προπόνησή σου και την αποκατάσταση των μυών σου. Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των μυών. 

Μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλείται από το στρες

Όσοι γυμνάζονται εντατικά καθώς και οι αθλητές έχουν αυξημένα επίπεδα στρες στο σώμα τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των σκελετικών μυών και άλλων ιστών. Μετά από μια έντονη προπόνηση, οι μύες πρέπει να ανακάμψουν και να αποκατασταθούν. Γι’ αυτό είναι ιδανικό το γεύμα μετά την προπόνηση να περιέχει ψάρια προκειμένου τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα να λειτουργήσουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη και να ενισχύσουν την αποκατάσταση των μυών σου.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό 

Τα ιχθυέλαια μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Πολλοί αθλητές που προπονούνται για πολλές ώρες ή σε υψηλή ένταση παρουσιάζουν μια προσωρινή πτώση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι διάφορες λειτουργίες ανοσοκυττάρων μειώνονται προσωρινά μετά από παρατεταμένη και σκληρή άσκηση. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Σου παρέχουν πρωτεΐνη, η οποία συμβάλει στη μυϊκή αποκατάσταση

Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Β 12 και ο σίδηρος. Η κατανάλωση ψαριών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις πρωτεΐνη η οποία συμβάλει στην μυϊκή αποκατάσταση. Η πρωτεΐνη προσφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανοικοδόμηση του μυϊκού ιστού που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Να θυμάσαι μόνο ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει απεριόριστη ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα μόνο γεύμα. Αντικαθιστώντας το κρέας με ψάρι είναι ένας υγιεινός τρόπος να πάρεις πρωτεΐνη χωρίς το κορεσμένο λίπος.

Γευστικές και διατροφικά υγιεινές προτάσεις για το μαγείρεμα των ψαριών (ενδεικτικά):

· Φέτες κρανιού στη λαδόκολλα με λαδολέμονο και ψητά λαχανικά (ντομάτα, καρότο, κολοκύθι, μελιτζάνα). 

*Tip: Τοποθέτησε τα λαχανικά πάνω από το ψάρι. Έτσι με το ψήσιμο οι χυμοί των λαχανικών θα νοστιμίσουν το ψάρι και θα μειώσουν στο ελάχιστο την οσμή τους. 

Η διατροφική αξία των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας - Γιατί να τα προτιμήσω; - εικόνα 1

· Μαγιάτικο αλά σπετσιώτα (πλακί) με πατάτες φούρνου.

· Ψαρόσουπα με φαγκρί, ρύζι, βραστές πατάτες & λαχανικά

· Σουβλάκια από φιλέτο τσιπούρας με πολύχρωμες πιπεριές, ντοματίνια, ελιές και  κάπαρη.

Η διατροφική αξία των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας - Γιατί να τα προτιμήσω; - εικόνα 2

· Φιλέτο λαβράκι με σουσάμι ή σε κρούστα αμυγδάλου. Το συνοδεύουμε με μπρόκολο και ρόδι!

Η διατροφική αξία των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας - Γιατί να τα προτιμήσω; - εικόνα 3

Ψάρια από την Ελλάδα

Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έχει ως αποστολή της την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και την προώθηση των φρέσκων ελληνικών ψαριών Fish from Greece που χαρακτηρίζονται από το συλλογικό όνομα Fish from Greece, μέσω της προβολής των ποιοτικών και θρεπτικών χαρακτηριστικών τους.

Η διατροφική αξία των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας - Γιατί να τα προτιμήσω; - εικόνα 4

Τα ψάρια με την υπογραφή FISH FROM GREECE είναι μια άριστης ποιότητας, ασφαλής και γευστική τροφή, υψηλής διατροφικής αξίας. Φτάνουν ολόφρεσκα στα χέρια του καταναλωτή, καθώς αλιεύονται κατά παραγγελία. Είναι διαθέσιμα στον πάγκο σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλίευσή τους και έχουν σταθερή ποιότητα όλον το χρόνο. Η ιδιαίτερα προσιτή τιμή τους κάνει εφικτή την κατανάλωση φρέσκου ψαριού 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Παράγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ελέγχονται συνεχώς από τοπικούς και διεθνείς φορείς.

Βρες περισσότερες πληροφορίες στον ΕΛΟΠΥ. 

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i