Πέρα από τον χυμό: Γιατί το ξύσμα λεμονιού αξίζει μια μεγαλύτερη θέση στη διατροφή σου

Και πώς μπορείς να το ενσωματώσεις στα γεύματα και τα σνακ σου.

Ξύσμα λεμονιού Istock

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ είναι γνωστά για τους δροσιστικούς χυμούς τους, αλλά οι φλούδες τους συχνά παραβλέπονται και πετιούνται. Ωστόσο, οι φλούδες των εσπεριδοειδών είναι στην πραγματικότητα γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Παρακάτω θα δούμε γιατί οι φλούδες εσπεριδοειδών αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου και πώς μπορείς να τις ενσωματώσεις στα γεύματα και τα σνακ σου.

Λανθασμένες αντιλήψεις για τις φλούδες εσπεριδοειδών

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι φλούδες εσπεριδοειδών συχνά απορρίπτονται είναι ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι σκληρές, πικρές και όχι πολύ νόστιμες. Ενώ είναι γεγονός ότι το εξωτερικό στρώμα μιας φλούδας εσπεριδοειδών είναι πιο σκληρό και λιγότερο γλυκό από το ζουμερό φρούτο μέσα, το εσωτερικό στρώμα είναι στην πραγματικότητα αρκετά τρυφερό και γευστικό. Στην πραγματικότητα, είναι το λευκό μέρος της φλούδας που περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών.

Επιλογή και προετοιμασία

Όταν επιλέγεις εσπεριδοειδή, όπως λεμόνια, για να χρησιμοποιήσεις τη φλούδα τους, όπως να την κάνεις ξύσμα, είναι σημαντικό να επιλέγεις βιολογικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν. Τα συμβατικά καλλιεργούμενα εσπεριδοειδή συχνά επεξεργάζονται με φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στη φλούδα. Για να προετοιμάσεις τις φλούδες, πλύνε καλά τα φρούτα και χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να αφαιρέσεις το εξωτερικό στρώμα της φλούδας, αφήνοντας πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο από το λευκό μέρος.

Δημιουργικοί τρόποι χρήσης της φλούδας λεμονιού 

Αφού ετοιμάσεις τα φλούδα λεμονιού ή άλλων εσπεριδοειδών, υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική και στο ψήσιμο. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

Ξύσμα: Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί και νόστιμοι τρόποι για να ενσωματώσεις το ξύσμα εσπεριδοειδών στη μαγειρική. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις:

  • Σάλτσες σαλάτας: Πρόσθεσε ξύσμα λεμονιού στην αγαπημένη σου συνταγή για ντρέσινγκ σαλάτας για μια νόστιμη, γευστική διαφοροποίηση. Δοκίμασε να προσθέσεις ξύσμα λεμονιού σε μια βινεγκρέτ ή ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα dressing με μουστάρδα μελιού.
  • Μαρινάδες: Χρησιμοποίησε ξύσμα εσπεριδοειδών σε μαρινάδες για κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά. Το ξύσμα λεμονιού ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο, ενώ το ξύσμα λάιμ είναι νόστιμο με ψάρια και θαλασσινά.
  • Ψημένα προϊόντα: Πρόσθεσε ξύσμα στις αγαπημένες σου συνταγές αρτοσκευασμάτων για μία νότα από εσπεριδοειδή. Δοκίμασε να προσθέσεις ξύσμα σε μάφιν, ξύσμα λεμονιού στα μπισκότα ή ξύσμα λάιμ σε μια τάρτα.
  • Σάλτσες: Το ξύσμα εσπεριδοειδών μπορεί να προσθέσει βάθος και γεύση σε σάλτσες. Δοκίμασε να προσθέσετε ξύσμα γκρέιπφρουτ σε σάλτσα μπάρμπεκιου ή ξύσμα λεμονιού σε κρεμώδη σάλτσα ζυμαρικών.
  • Smoothies: Πρόσθεσε ξύσμα εσπεριδοειδών στην αγαπημένη σου συνταγή για smoothie για επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία.

Τσάι: Βάλε φλούδες εσπεριδοειδών σε ζεστό νερό για να φτιάξεις ένα αρωματικό και δροσιστικό τσάι ή το προσθέσεις σε μαρινάδες, σάλτσες και σάλτσες για να προσθέσεις γεύση.

Γλασάρισμα: Σιγόβρασε τις φλούδες εσπεριδοειδών σε ένα σιρόπι ζάχαρης μέχρι να γίνουν μαλακές και γλυκές και μετά χρησιμοποίησέ τις για να προσθέσεις σε κέικ, παγωτό ή γιαούρτι.

Σνακ: Κόψε τις φλούδες εσπεριδοειδών σε λεπτές λωρίδες και ψήσε τις στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές και τραγανές και μετά χρησιμοποιήστε τις ως υγιεινό σνακ.

Οι φλούδες εσπεριδοειδών μπορεί να είναι ένα υποτιμημένο μέρος του φρούτου, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και γεύση. Επιλέγοντας και προετοιμάζοντας σωστά τις φλούδες εσπεριδοειδών, μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη τους ως υγιεινό και νόστιμο συστατικό στα γεύματα και τα σνακ σου. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα απολαύσεις ένα ζουμερό πορτοκάλι ή λεμόνι, μην πετάξεις τη φλούδα - αντ' αυτού χρησιμοποίησέ την!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i