Είναι υγιεινές οι ρυζογκοφρέτες; Να τις επιλέξεις ως ένα καθημερινό σνακ;

Και μερικοί τρόποι για να τις εντάξεις στη διατροφή σου.

μειονεκτήματα iStock

Οι ρυζογκοφρέτες έχουν γίνει ένα δημοφιλές σνακ τα τελευταία χρόνια, ειδικά για άτομα που αναζητούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα παραδοσιακά σνακ, όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα. Είναι όμως πραγματικά υγιεινές; Παρακάτω θα δούμε τα διατροφικά οφέλη και τα πιθανά μειονεκτήματα των ρυζογκοφρετών. Αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου; 

Από τι φτιάχνονται οι ρυζογκοφρέτες

Όπως υποδηλώνει το όνομα, φτιάχνονται κυρίως από ρύζι, το οποίο μαγειρεύεται και στη συνέχεια συμπιέζεται σε λεπτά, επίπεδα κέικ. Ορισμένες μάρκες κέικ ρυζιού μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν άλλα συστατικά, όπως αλάτι ή αρώματα.

Οφέλη 

Ένα από τα κύρια οφέλη είναι ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες. Μια τυπική ρυζογκοφρέτα περιέχει μόνο περίπου 35-40 θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όποιον προσπαθεί να χάσει ή να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, κάτι που είναι ένα άλλο πλεονέκτημα.

Οι ρυζογκοφρέτες είναι επίσης μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Αυτοί είναι οι τύποι υδατανθράκων που παρέχουν διαρκή ενέργεια και σε βοηθούν να αισθανθείς χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικά διαστήματα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι επίσης σημαντικοί για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία.

Μειονεκτήματα

Ωστόσο, υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Το ένα είναι ότι έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των μυών και οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και για να νιώσεις χορτάτη. Ενώ οι ρυζογκοφρέτες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ένα σνακ χαμηλών θερμίδων, δεν πρέπει να βασίζεσαι σε αυτές ως κύρια πηγή συστατικών στη διατροφή σου.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι ότι ίσως είναι πλούσιες σε νάτριο. Ορισμένες μάρκες μπορεί να περιέχουν έως και 100 mg νατρίου ανά ρυζογκοφρέτα, και ίσως καταναλώσεις τελικά ένα μεγάλο ποσοστό νατρίου αν καταναλώνεις πολλές μέσα στη μέρα σου.

Είναι υγιεινές οι ρυζογκοφρέτες; 

Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τη συνολική διατροφή και τις διατροφικές σου ανάγκες. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για ένα σνακ με λίγες θερμίδες ή μια τραγανή προσθήκη σε μια σαλάτα ή άλλο πιάτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεσαι σε αυτές ως μία κύρια πηγή της διατροφής σου και είναι σημαντικό να προσέχεις την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

Πώς να τις καταναλώσεις; Μερικοί τρόποι:

  • Οι ρυζογκοφρέτες μπορούν να γεμιστούν με μια ποικιλία συστατικών για να προσθέσουν γεύση και θρεπτική αξία. Δοκίμασε να απλώσεις από πάνω φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου για ενίσχυση της πρωτεΐνης ή πρόσθεσε φέτες αβοκάντο και ντομάτα για ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ. Μπορείς επίσης να προσθέσεις χούμους ή γκουακαμόλε για μια αλμυρή εκδοχή.
  • Οι ρυζογκοφρέτες μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το ψωμί σε σάντουιτς ή ως βάση για μια μίνι πίτσα. Άπλωσε πάνω τους τις αγαπημένες σου γεμίσεις για σάντουιτς ή γαρνιτούρες πίτσας και, στη συνέχεια, τοποθέτησε τις στο φούρνο για λίγα λεπτά για να λιώσει το τυρί και να γίνουν τραγανές οι επικαλύψεις.
  • Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βάση για το αγαπημένο σου ντιπ. Δοκίμασε να τις βουτήξεις σε salsa, guacamole ή χούμους για ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ.
  • Μπορούν να θρυμματιστούν και να χρησιμοποιηθούν ως τραγανή επικάλυψη για σαλάτες. 
  • Φτιάξε μια διαφορετική γκρανόλα χρησιμοποιώντας ρυζογκοφρέτες αντί για βρώμη. Δες εδώ τη συνταγή.

Συμβουλές για την κατανάλωσή τους: 

  • Προτίμησε ρυζογκοφρέτες που παρασκευάζονται με ρύζι ολικής αλέσεως για πρόσθετες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Πρόσεξε την περιεκτικότητα σε νάτριο. Προτίμησε ρυζογκοφρέτες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή περιόρισε την κατανάλωσή τους εάν προσέχεις την πρόσληψη νατρίου.
  • Αποθήκευσέ τες σε ένα αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκες και τραγανές.
  • Πειραματίσου με διαφορετικές επικαλύψεις και συνδυασμούς γεύσεων για να βρεις τον αγαπημένο σου τρόπο να τις απολαύσεις. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i