Πώς ξεχωρίζω το καλό μέλι: Ένας μικρός οδηγός για να ακολουθήσεις

Το μέλι είναι ένα θαυμάσιο φυσικό γλυκαντικό που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η ποιότητά του μπορεί να διαφέρει.

μέλι pexels

Το μέλι είναι ένα από τα παλαιότερα τρόφιμα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό, αντιβακτηριακό, αντιοξειδωτικό, και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά τρόφιμα, όλα τα μέλια δεν είναι ίδια ως προς την ποιότητα και τα οφέλη τους. Παρακάτω θα δεις πώς μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό μέλι από το όχι και τόσο καλό, προσφέροντας έναν οδηγό για μια υγιεινή διατροφή.

Οι διαφορετικοί τύποι μελιού 

Υπάρχουν πολλοί διάφοροι τύποι μελιού, και η ποιότητα τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο κοινοί τύποι μελιού περιλαμβάνουν το ανθόμελο, το μέλι δάσους, το μέλι από μέλισσες που τρέφονται με συγκεκριμένα φυτά, και πολλούς άλλους. Κάθε τύπος μελιού έχει διαφορετική γεύση, χρώμα, και χημική σύνθεση.

Πώς να επιλέξεις ένα καλό μέλι:

► Προτίμησε το αγνό μέλι: Το αγνό μέλι δεν περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού. Μπορείς να ελέγξεις τη συσκευασία για την αναγραφή "100% αγνό μέλι" ή "χωρίς πρόσθετα σάκχαρα".

► Αγορά από αξιόπιστες πηγές: Προτίμησε να αγοράζεις μέλι από αξιόπιστους παραγωγούς ή καταστήματα που είναι γνωστά για την ποιότητα των προϊόντων τους.

► Εξέτασε τη συσκευασία: Το καλό μέλι συνήθως βρίσκεται σε γυάλινα βαζάκια ή σε συσκευασίες που διατηρούν το μέλι μακριά από τον αέρα και το φως. Η σκούρα συσκευασία μπορεί να προστατεύει το μέλι από την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να το καταστρέψει.

► Δοκίμασε το μέλι: Το καλό μέλι θα έχει πλούσια γεύση και άρωμα. Μπορείς να δοκιμάσεις μια μικρή ποσότητα, εάν είναι εφικτό, για να αξιολογήσειςτη γεύση του προτού αγοράσεις μεγαλύτερη ποσότητα.

► Δες την κρυστάλλωση: Το μέλι κρυσταλλώνει με την πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η φυσική διαδικασία είναι ένδειξη ότι το μέλι είναι αγνό και μη επεξεργασμένο.

*Αν θέλεις να επαναφέρεις το μέλι στην υγρή του μορφή, απλά ζέστανέ το σε χαμηλή θερμοκρασία ή σε μικροκυμάτων με χαμηλή ισχύ, αλλά πρόσεξε να μην υπερθερμανθεί, καθώς αυτό μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητά του.

► Εξέτασε τον τόπο προέλευσης: Ορισμένοι τύποι μελιού παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές και φημίζονται για την υψηλή ποιότητα τους. Για παράδειγμα, το μέλι από την Κρήτη και το μέλι μάνουκα είναι γνωστά για τις θρεπτικές του ιδιότητες.

► Ψάξε για πιστοποιητικά ποιότητας: Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν πιστοποιητικά ποιότητας που δείχνουν ότι το μέλι έχει υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές για ποιότητα και αγνότητα. Αναζήτησε προϊόντα με πιστοποιητικά όπως το Βιολογικό Μέλι.

Το μέλι είναι ένα θαυμάσιο φυσικό γλυκαντικό που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η ποιότητά του μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την προέλευση και την επεξεργασία. Προτίμησε να υποστηρίζεις τους παραγωγούς μελιού που προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα και με βάση τα παραπάνω κριτήρια διάλεξε το καλύτερο μέλι για εσένα. 

Μέλι και μηλόξυδο: Δύο "γιατροσόφια" και χρήσεις τους

Επηρεάζει το μέλι τα επίπεδα σακχάρου; Τι δείχνει έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i