Παιδιά και γονείς: Η «νέα» καθημερινότητα με τον κορονοϊό και πώς θα προσαρμοστούμε

Ζούμε μια νέα καθημερινότητα λόγω του κορονοϊού στην οποία χρειάζεται να προσαρμοστούμε όλοι.

mother-and-daughter-having-a-talk-picture-id1095960614 MStudioImages

Από την Έρρικα Τσιτιμάκη, σύμβουλο ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπεύτρια

(psychologicalwellness.blog)

Μια νέα πραγματικότητα έχει εισβάλλει στη ζωή μας τις τελευταίες μέρες. Μια πραγματικότητα που καλούμε να κάνουμε καθημερινότητα χωρίς να γνωρίζουμε για πόσο. Οι συνήθειες μας αλλάξαν από τη μία μέρα στην άλλη. Αν αυτό είναι από μόνο του δύσκολο να το διαχειριστεί ένας ενήλικας, πώς βλέπουν άραγε τα παιδιά μας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;

Ευτυχώς η παιδικότητα από μόνη της είναι αρκετή προστασία απέναντι σε όλο αυτό που ζούμε. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο τα παιδιά μας είναι από τη φύση τους «ψυχολογικά» προστατευμένα. Έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες, περισσότερη αισιοδοξία, και μια διαφορετική ματιά σε όλα.  Τα συναισθήματα κι οι συμπεριφορές των παιδιών μπορεί να αλλάξουν όταν η δική μας συμπεριφορά είναι τέτοια που να τους δημιουργήσει μία αίσθηση ανασφάλειας.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ακόμη και αν οι ίδιοι αισθανόμαστε μία πληθώρα συναισθημάτων όπως αγωνία, άγχος, εκνευρισμό, αποδιοργάνωση να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε συγκροτημένοι απέναντι στα παιδιά μας για να μην μεταδώσουμε λάθος μηνύματα.

Η νέα καθημερινότητα λόγω του κορονοϊού και πώς θα τη διαχειριστούμε

Δεν αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά γι΄αυτό που συμβαίνει. Είναι σημαντικό να ικανοποιήσουμε την ανάγκη τους να καταλάβουν τι συμβαίνει. Ανάλογα με την ηλικία τους, επικοινωνούμε με τα παιδιά σε απλή γλώσσα βασικές πληροφορίες. Τους απαντάμε όμως ακριβώς που ρωτούν, χωρίς να επεκτεινόμαστε με πλήθος πληροφοριών.

Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν εκείνα τι έχουν καταλάβει ότι συμβαίνει και τι νιώθουν γι’ αυτό. Αυτό βοηθάει στο να καταλάβουμε τι τα απασχολεί και να προσπαθήσουμε να καταλάβουν.

Μειώνουμε την έκθεση σε στρεσογόνα μηνύματα. Γινόμαστε εμείς το φίλτρο της σωστής πληροφόρησης για τα παιδιά μας.

Το βασικότερο απ’ όλα: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ρουτίνα τους. Τα παιδιά έχουν απαραίτητη ανάγκη ενός πλαισίου. Προσπαθούμε με τη βοήθεια της εφευρετικότητάς μας να δημιουργήσουμε καινούργιες συνήθειες όπως «Το σχολείο στο σπίτι». Ορίζουμε ώρες σχολικής μελέτης, που εναλλάσσονται από «διαλείμματα», τηρούμε τις βασικές ρουτίνες ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού.

Για τους εφήβους, επιστρατεύουμε την υπομονή και κατανόηση σας απέναντι στην «επαναστατική» τους φύση. Τους προκαλούμε να είναι σύμμαχοι μας. Ακούμε, κάνουμε διάλογο, και κοινή στρατηγική αντιμετώπισης.

Τέλος είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν ότι παρότι η κανονικότητα έχει διαταραχθεί, οι γονείς έχουν ακόμη τον συναισθηματικό έλεγχο της κατάστασης. Όσο περισσότερο μας νιώθουν ψύχραιμους, αισιόδοξους, συνεπείς στις συνήθειες μας, χωρίς ξεσπάσματα που στα μάτια τους δεν έχουν λογική και προκαλούν φόβο, τόσο πιο ήρεμα θα περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος και τόσο πιο εύκολα θα προσαρμόζονται στην νέα τους καθημερινότητα.

Και μια τελευταία, σημαντική σκέψη: Τα παιδιά καθρεφτίζουν τα συναισθήματα των γονιών τους. Στο χέρι μας είναι να νιώσουν προστασία, σιγουριά και κανονικότητα.

Διάβασε επίσης: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό: Χωρίς φόβο αλλά με λογική

Διάβασε επίσης: Πώς θα απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί στο σπίτι; 6 δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσεις

The Mamagers Update

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών | Τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια και πού δεν ακουμπάμε

K. Δασκαλάκης: Γιατί είναι κρίσιμο να μείνουμε όλοι σπίτια μας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i