Γιατί έχεις κακή στάση σώματος και οι γρήγορες ασκήσεις για να τη διορθώσεις

Δες γιατί η κακή στάση του σώματος μπορεί να μειώσει τις προσπάθειές σου για βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης – και πώς να τη διορθώσεις.

κακή στάση iStock

Το καμπούριασμα των ώμων δε σε κάνει απλώς να θυμίζεις τους προϊστορικούς προγόνους μας. Εάν δεν κάθεσαι ίσια, όσο και να ασκείσαι, δε θα αποκτήσεις το καυτό σώμα που επιθυμείς. Να γιατί: με τον καιρό η κακή στάση επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, του ώμους, τους γοφούς και τα γόνατα. Προκαλεί διάφορες δομικές ανωμαλίες που οδηγούν σε πόνο στην πλάτη και τις αρθρώσεις, μειωμένη ευλυγισία και τραυματισμένους μυς, τα οποία περιορίζουν την ικανότητά σου να καις λίπος και να αυξάνεις τη δύναμή σου. Βελτίωσε τη στάση του σώματός σου με τις ασκήσεις που σου προτείνουμε.

Κακή στάση σώματος:

1. Κεφάλι γερμένο μπροστά

Το πρόβλημα: Σφιγμένοι μύες στον αυχένα.

Η λύση: Κουνώντας μόνο το κεφάλι, ρίξε το σαγόνι προς τα κάτω και μέσα, προς το στέρνο σου, ενώ τεντώνεις τους μυς του αυχένα. Μείνει εκεί για 5 δευτερόλεπτα. Εκτέλεσε την άσκηση 10 φορές την ημέρα.

2. Κυρτωμένοι ώμοι

Το πρόβλημα: Αδυναμία στο μέσο και το κατώτερο μέρος του τραπεζοειδούς.

Η λύση: Ξάπλωσε μπρούμυτα κάτω, με τα χέρια σε ορθή γωνία με τον κορμό. Σήκωσε και τα δύο χέρια τραβώντας τους ώμους προς τα πίσω και ενώνοντας τις ωμοπλάτες. Μείνε εκεί για 5 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι μία επανάληψη. Κάνε 2-3 σετ των 12 επαναλήψεων την ημέρα.

3. Λόρδωση

Το πρόβλημα: Σφιγμένοι καμπτήρες ισχίων.

Η λύση: Γονάτισε στο αριστερό γόνατο, με το δεξί πέλμα στο πάτωμα μπροστά σου. Σπρώξε μπροστά, μέχρι να νιώσεις τράβηγμα στον αριστερό γοφό. Σφίξε τους μυς στον αριστερό γλουτό, μέχρι να νιώσεις το μπροστινό μέρος του γοφού να τεντώνεται. Σήκωσε προς τα πάνω το αριστερό χέρι και κάνε διάταση προς τη δεξιά πλευρά. Μείνε εκεί για 30 δευτερόλεπτα. Εκτέλεσε 3 επαναλήψεις για κάθε πλευρά.

4. Ανασηκωμένοι ώμοι

Το πρόβλημα: Ο μυς κάτω από το στήθος είναι αδύναμος.

Η λύση: Κάθισε με τα χέρια ίσια δίπλα στους γοφούς και τις παλάμες στο κάθισμα. Χωρίς να κουνήσεις τα χέρια, πίεσε προς τα κάτω στην καρέκλα, μέχρι να ανασηκωθούν οι γοφοί σου από το κάθισμα. Μείνε για 5 δευτερόλεπτα. Κάνε 2-3 σετ των 12 επαναλήψεων καθημερινά.

5. Βλαισοποδία

Το πρόβλημα: Αδύναμοι γλουτοί.

Η λύση: Ξάπλωσε στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα σε ορθή γωνία και τις φτέρνες ενωμένες. Κρατώντας τους γοφούς ακίνητους, σήκωσε το πάνω γόνατο προς τα πάνω, ανοίγοντας τα πόδια σαν όστρακο. Μείνε εκεί για 5 δευτερόλεπτα και επανάφερε το γόνατο στην αρχική στάση. Κάνε 2-3 σετ των 12 επαναλήψεων από την κάθε πλευρά καθημερινά.

Κάνε το τεστ

Αξιολόγησε τη στάση σου

Φόρεσε κάτι εφαρμοστό και βγάλε 2 ολόσωμες φωτογραφίες – μία από μπροστά και μία από το πλάι.

  • Κοίταξε το αφτί σου: Εάν είναι μπροστά από το μέσο του ώμου, το κεφάλι σου είναι πολύ μπροστά.
  • Μπορείς να δεις την ωμοπλάτη σου; Αυτό σημαίνει  ότι η πλάτη σου είναι πολύ κυρτωμένη.
  • Εάν οι γοφοί σου γέρνουν μπροστά και φουσκώνει η κοιλιά και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι κυρτωμένο, αυτό σημαίνει ότι έχεις λόρδωση.
  • Κοίταξε τους ώμους σου: Δεν πρέπει ο ένας να είναι πιο ψηλά από τον άλλο.
  • Έλεγξε τις επιγονατίδες: Δείχνουν προς τα μέσα, κάνοντας τα γόνατα να ακουμπούν μεταξύ τους όταν είναι τεντωμένα τα πόδια σου;

Διάβασε επίσης: Αυτή είναι η σωστή στάση σώματος στο τρέξιμο για καλύτερες επιδόσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i