Η αλήθεια για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ξεπεράσεις έναν πρώην

Η δύσκολη φάση του χωρισμού.

breakup woman iStock

Μετά από ένα χωρισμό, είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος να δίνει στον εαυτό του χώρο, χρόνο και αυτο-συμπόνια. Το να ξεπεράσει έναν πρώην σύντροφο είναι δύσκολο. Δεν έχει σημασία αν ήταν μαζί του για λίγους μήνες, αν είχαν παντρευτεί ή όχι, αν είχαν αποκτήσει παιδιά ή αν είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν οικογένεια.

Διαβάστε Επίσης

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο κάποιος μετά από έναν χωρισμό να "ξεφύγει" από τη φάση που είναι down, δεν έχει όρεξη να κάνει τίποτα παραμόνο να είναι κλεισμένος στο σπίτι και να ξεσπά σε κλάματα.

Είναι λογικό λοιπόν να θέλει να ξέρει για πόσο καιρό θα πρέπει να υπομείνει αυτό το δύσκολο διάστημα - θα είναι μέρες, μήνες ή χρόνια; Υπάρχει μια απάντηση στο πανάρχαιο ερώτημα που μπορεί να βοηθήσει τους φρεσκοχωρισμένους να δουν μια διέξοδο;

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που κυκλοφορούν σχετικά με το πόσος χρόνος πρέπει να χρειάζεται για να ξεπεράσει κανείς έναν πρώην: Κάποιοι λένε ότι χρειάζεται διπλάσιος χρόνος από τη διάρκεια της σχέσης για να τον ξεπεράσει πραγματικά, άλλοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρξει κάποια άλλη ερωτικού ενδιαφέροντος γνωριμία, ενώ η Charlotte από τη σειρά Sex and the City είναι ανένδοτη ότι χρειάζεται τον μισό χρόνο από όσο κράτησε μια σχέση για να προχωρήσουν τα μέλη της πραγματικά μετά από τον χωρισμό τους.

Αν και δεν υπάρχει μια οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα - όλοι οι άνθρωποι είναι  διαφορετικοί και αντιμετωπίζουν τους χωρισμούς με διαφορετικό τρόπο - μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όλοι περνούν κατά μέσο όρο 18 μήνες από τη ζωή τους για να ξεπεράσουν έναν χωρισμό.

Αυτό το διάστημα των 18 μηνών βασίζεται σε τρεις μεγάλους χωρισμούς και στους έξι μήνες, κατά μέσο όρο, που χρειάζονται για να συνέλθουν από αυτούς.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την OnePoll, εξηγεί ότι ο λόγος που οι άνθρωποι παλεύουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ότι ένας χωρισμός βγάζει τη ζωή τους εκτός συγχρονισμού. Ξαφνικά πρέπει να συνηθίσουν να κάνουν πράγματα μόνοι τους, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τρόπο ζωής, κοινωνικές σχέσεις και φιλίες και να αρχίσουν να "χτίζουν" μια ταυτότητα που βασίζεται στο ότι είναι πια μόνοι τους και όχι μέρος ενός ζευγαριού.

Οι σχέσεις αποτελούν βασικό κομμάτι της ταυτότητας κάθε ατόμου και έτσι η αναδιαμόρφωσή της μπορεί να πάρει χρόνο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το χρονικό διάστημα που μπορεί να χρειαστεί για να ξεπεράσει κάποιον. Αυτός είναι ο λόγος που ακούγεται συχνά να λέγεται η φράση: "Τον/την έχω ξεπεράσει, απλά δεν έχω ξεπεράσει τη σχέση". Ναι, αυτό συμβαίνει συχνά.

Αν όμως περνά κανείς από τη φάση ενός χωρισμού, είναι σημαντικό να δώσει στον εαυτό του χώρο, χρόνο και να επιδεικνύει συμπόνια, καθώς περνά από αυτά τα γνωστά  σκαμπανεβάσματα. Είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειάζονται αρκετοί μήνες για να ξεπεράσει μια σχέση και είναι σημαντικό να επεξεργάζεται τα συναισθήματα καθώς προχωρά και να αποδέχεται τα "ψυχολογικά ups και downs".

Είναι ένα κομμάτι της ζωής που οι περισσότεροι πρέπει να περάσουν και δεν υπάρχει "ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους" για το πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα έχουν καταφέρει νε ξεπεράσουν ένα πρώην σύντροφο. 

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως είναι καλύτερο να έχει αγαπήσει κανείς κάποιον και να τον έχει χάσει παρά να μην έχει αγαπήσει ποτέ.


 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i