Τέσσερα πρακτικά tips κατοικιδίων για την άνοιξη που πρέπει να γνωρίζεις

Μαζί με τα καλά της άνοιξης, έρχονται και ορισμένα προβλήματα.

κατοικίδια unsplash

Από την Αντωνία Γαρυφάλου, pet care & nutrition consultant, www.pet-astero.gr.

Ο καιρός φτιάχνει, οι βολτίτσες με τους μικρούς μας φίλους πυκνώνουν και η φύση φορά τα καλά της. Όμως μαζί με τα καλά της, η άνοιξη φέρνει και πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν έχεις κατοικίδιο και να προετοιμαστείς. 

Εξωπαράσιτα 

Ναι ναι, αρχίζουν δειλά δειλά να εμφανίζονται τα πρώτα εξωπαράσιτα. Και λέγοντας εξωπαράσιτα εννοώ κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια αλλά και ψύλλους. Φρόντισε - όπως όλο το χρόνο αλλά κυρίως από τώρα και έως αρχές Οκτώβρη - να μην αμελείς την ειδική αμπούλα, το περιλαίμιο αλλά και το spray απώθησης εξωπαράσιτων. Προτίμησε τα φυσικά προϊόντα πρόληψης και προστασίας ώστε να μην επιβαρύνεις το σκύλο σου με βαριά χημικά.

Καλώς όρισες, αλλεργία 

Ναι καλά άκουσες. Τα κατοικίδιά μας εμφανίζουν και αυτά αλλεργία σε παράγοντες της άνοιξης όπως είναι η γύρη, συγκεκριμένα φυτά, η αφρικανική σκόνη - που έρχεται κάθε τέτοια εποχή - αλλά και σε έντομα όπως είναι οι κάμπιες. Μάλιστα, οι κάμπιες είναι τοξικές για τα σκυλάκια μας και αν φαγωθούν πρέπει να απευθυνθείς απευθείας σε κτηνίατρο καθώς μπορούν να αποβούν θανάσιμες. Για να αποφύγεις όσο μπορείς φαινόμενα αλλεργίας, όπως έντονο ξύσιμο, πταρμό, βήχα αλλά και ερεθισμένα υγρά μάτια, φρόντιζε να αποφεύγεις την πυκνή βλάστηση στον περίπατο και όταν επιστρέφετε οπωσδήποτε να κάνεις ένα καλό στεγνό καθάρισμα με ειδικό προϊόν, για να απομακρύνεις αλλεργιογόνους παράγοντες.

Γενική καθαριότητα

Την άνοιξη, που ανοίγει ο καιρός, έχεις και εσύ έντονη διάθεση για γενική καθαριότητα. Πρόσεξε, να χρησιμοποιείς ειδικά και κατάλληλα καθαριστικά, φιλικά προς τα κατοικίδια. Απόφυγε τα πολύ έντονα αρώματα και τα βαριά χημικά για την καθαριότητα του σπιτιού, καθώς είναι ιδιαιτέρως ερεθιστικά για το δέρμα αλλά και για το βλεννογόνο των κατοικιδίων. 

Η τριχόπτωση ξεκινά 

Δειλά δειλά ή και πιο έντονα σε ορισμένες φυλές θα παρατηρήσεις ότι το τρίχωμα αρχίζει να…αποχωρεί! Φεύγει το παλιό τρίχωμα και υποδεχόμαστε το νέο μανδύα. Τα απαραίτητα που θα χρειαστείς για να περάσει "ανώδυνα" αυτή η περίοδος είναι καλή βούρτσα χτενίσματος που να αφαιρεί το νεκρό τρίχωμα, συμπλήρωμα διατροφής για γρήγορη ανάπλαση του τριχώματος, ρολό για τρίχες και φυσικά ένα καλό υποαλλεργικό σαμπουάν. 

Μπορεί να πάθει διατροφική αλλεργία το κατοικίδιό σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i