Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε εμείς σε όσα μας συμβαίνουν;

Το νέο βιβλίο της Mel Robbins μάς αφηγείται την ιστορία της και το πώς μια απλή καθημερινή συνήθεια τής άλλαξε την κοσμοθεωρία.

wde Istock

Πόσες φορές έχεις ξυπνήσει νιώθοντας έτοιμη να τα παρατήσεις όλα; Χωρίς να έχεις διάθεση, νοιώθοντας αρνητισμό, αποτυχημένη και ότι τα έχεις κάνεις όλα… μαντάρα; Και μπορείς κάποιες φορές πράγματι, να τα έχεις κάνει όλα μαντάρα. Και να έχεις αποτύχει. Πόσες φορές όμως δίνεις μεγαλύτερη αξία σε όλα αυτά που σε καταβάλλουν, κολλάει η βελόνα σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και νιώθεις ενοχές;

Όμως πόσες αντίστοιχες φορές έχεις συγχαρεί τον εαυτό σου; Έχεις αποδεχθεί την "αποτυχία" σου -όποια κι αν είναι αυτή- και έχεις πει σε εσένα μπράβο, για όλα αυτά που έχεις πετύχει παρ’ όλα τα εμπόδια; 

Μπορούμε να αλλάξουμε την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα; 

Η διάσημη συγγραφέας του best seller Ο Κανόνας των 5 δευτερολέπτων και ομιλήτρια TEDx, Mel Robbins θέλει να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε οι μόνοι. Κανείς δεν έχει βρει το μαγικό μυστικό για να τιθασεύει αμέσως κάθε αρνητικό συναίσθημα.

Η Mel Robbins αναφέρει πώς είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι συνήθως τα social media προάγουν την εικόνα πως όλοι γύρω μας ζουν την ιδανική ζωή… εκτός από εμάς! Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποτρέψουμε όλα τα δυσάρεστα γεγονότα από το να συμβούν… και δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα. 

5γ

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε εμείς σε όσα μας συμβαίνουν!

Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία και της Mel Robbins. Στο νέο της βιβλίο της Η συνήθεια των 5 μας αφηγείται την ιστορία της και το πώς μια απλή καθημερινή συνήθεια τής άλλαξε την κοσμοθεωρία. 

Παρατήρησε ότι ενώ η ζωή της άρχισε να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, τα οικονομικά της βελτιώθηκαν, οι σχέσεις με τα δικά της άτομα έγιναν καλύτερες, και κέρδισε το θαυμασμό ανθρώπων από κάθε γωνιά του κόσμου… η ίδια ένιωθε μια διαρκή εξάντληση πριν καν ξεκινήσει τη μέρα.

Η ίδια αντιλήφθηκε ότι τον παν είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Σε αυτές τις στιγμές που αισθανόμαστε άσχημα ψυχολογικά, πρέπει να τον αγκαλιάσουμε και να του δώσουμε κουράγιο. Ακόμα και αν βρισκόμαστε σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, αν εμείς ασκούμε διαρκώς σκληρή κριτική στον εαυτό μας, η διάθεσή μας δε θα βελτιωθεί. Μπορούμε να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο τρόπο σκέψης μας ώστε να σπάσουμε τα μοτίβα που μας κρατούν καθηλωμένους και μας εμποδίζουν να φτάσουμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας.

Ωραία όλα αυτά αλλά πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Ξεκίνα τη μέρα με ένα "κόλλα πέντε"! 

δσ

Κάθε πρωί, πριν ακόμα κοιτάξεις το τηλέφωνό σου ή γενικά κάνεις το οτιδήποτε, αφιέρωσε μερικές προσωπικές στιγμές για εσένα, κάνοντας δύο απλά, αλλά δυνατά, βήματα:

  1. Στάσου μπροστά στον καθρέφτη και μείνε για μια στιγμή κοιτώντας τον εαυτό σου. Μην εστιάσεις στην εμφάνιση σου. Κοίτα βαθύτερα. Δες το άτομο που κατοικεί σε αυτό το σώμα. Την ψυχή πίσω από το πρόσωπο.
  2. Μόλις αισθανθείς ότι ήρθε η ώρα, κάνε ένα "κόλλα πέντε" με το είδωλό σου στον καθρέφτη. Το μυαλό ηρεμεί. Μπορεί να νιώσεις μια αίσθηση ανακούφισης: Θα πάνε όλα καλά. Μη βιαστείς. Απολαύστε το. Αυτή η στιγμή σου ανήκει.

Το φαινόμενο "η συνήθεια των πέντε" έγινε viral και κόσμος από κάθε γωνιά του κόσμου άρχισε να το εφαρμόζει (Στο Instagram την ακολουθούν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι). Η παρακίνηση της Mel Robbins δεν σταματάει στη συνήθεια αυτή. Μέσα από τα βιβλία της εξηγεί ότι γίνεται να αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. 

Mel Robbins

Όντας καλύτερα ψυχολογικά, αποβάλλοντας τις αρνητικές σκέψεις φροντίζουμε τον εαυτό μας εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά, διότι όλα ξεκινάνε από μέσα μας. Για μια πιο υγιή καθημερινότητα, τα βιβλία της Mel Robbins κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i