To ακούσαμε στο Emily in Paris και ρωτάμε: Μπορεί ένα κούρεμα να σώσει την ψυχική μας υγεία;

Η φράση έγινε γνωστή από τη σειρά του Netflix "Emily in Paris" και την αλλαγή στην εμφάνιση της πρωταγωνίστριας η οποία σε μια στιγμή άγχους και στεναχώριες έκοψε μόνη της αφέλειες.

αφέλειες - κούρεμα iStock

Πόσες φορές έχεις νιώσει πως θέλεις να κάνεις μία αλλαγή στην εμφάνισή σου μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν, είτε αυτό ονομάζεται χωρισμός, είτε αλλαγή επαγγελματικού περιβάλλοντος. Το ίδιο ένιωσε ο χαρακτήρας της Lily Collins στη σειρά Emily in Paris, όταν ύστερα από αρκετό στρες "ξέσπασε" στα μαλλιά της για να βρει την αυτοκυριαρχία της. Οι νέες της αφέλειες, τις οποίες έκοψε στο μικρό μπάνιο του διαμερίσματός της στο Παρίσι, βαφτίστηκαν με τον τίτλο "trauma bangs" (τραυματικές αφέλειες), όπως τις αποκάλεσε η καλύτερή της φίλη, θέλοντας να εξηγήσει πως το νέο της κούρεμα ήταν προϊόν "τραύματος".

Ωστόσο, αποτελεί η συγκεκριμένη φράση την κατάλληλη για να εξηγηθεί αυτή η αντίδραση; Και γιατί συμβαίνει να θες να κάνεις μία αλλαγή στην εμφάνισή σου; Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Talia Bombola από την Καλιφόρνια, η αλλαγή αυτή μπορεί να σηματοδοτεί τη νέα αρχή, το νέο κεφάλαιο που ξεκινάς, αφήνοντας το παρελθόν πίσω. Από την άλλη, μπορεί να είναι ένας τρόπος να παρουσιάσεις τη νέα σου ταυτότητα, ενδυναμώνοντας τον εαυτό σου. 

Σύμφωνα με την ειδικό, "η αλλαγή αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερο ότι έχεις τον έλεγχο δίνοντάς σου μία αίσθηση ασφάλειας. Για κάποιους η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι ένας τρόπος να κρυφτούν από τον κόσμο ή το στρεσογόνο γεγονός". Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Bombola, τα άτομα που προχωρούν σε μία τέτοια κίνηση, μπορεί να θέλουν να εκφράσουν την ανάγκη τους για βοήθεια. Σίγουρα, πάντως, η κίνηση αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική, ειδικότερα όταν ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει τα προβλήματά του με διαφορετικό τρόπο. 

Ωστόσο, η μεγάλη αντίρρηση της ειδικού δεν έχει να κάνει με την πράξη αυτή καθ'αυτή, ούτε με τους λόγους που οδήγησαν εκεί, αλλά αφορά τη φράση "trauma bangs". Όπως αναφέρει, το να αποκαλούμε έτσι μία πράξη που προήλθε από πίεση και στρες, είναι σαν να μειώνουμε αυτό που νιώθουν άτομα που έχουν βιώσει πραγματικά τραύματα. Οπότε, για εκείνη υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στο καθημερινό άγχος και το τραύμα (βλ. από ατύχημα, έγκλημα, φυσική καταστροφή) που μπορεί να βιώσει κάποιος. 

Φυσικά, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η αλλαγή είναι ένας δημιουργικός τρόπος αντίδρασης, όμως δεν αποτελεί λύση ή αντιμετώπιση του ίδιου του προβλήματος. "Όσο το κούρεμα δεν χρησιμοποιείται ως αντικατάστατο της πραγματικής θεραπείας της ψυχικής υγείας, δεν βλέπω πρόβλημα να ακολουθήσει κανείς τα βήματα της Emily", εξήγησε η ειδικός, επισημαίνοντας πως αν και η πράξη αυτή μπορεί στην αρχή να προσφέρει μία αίσθηση ελέγχου, η διάρκειά της θα είναι μικρή, αν δεν συνοδευθεί από πραγματική θεραπευτική τεχνική.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i