Περισσότερες από 1 γάτες στο σπίτι; Πώς θα πετύχεις τη μαγική συμβίωση;

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να τις φέρεις σε επαφή.

γάτες iStock

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr.

Πολλοί γατογονείς επιλέγουν για διάφορους λόγους να αποκτήσουν μία ακόμα γατούλα. Είτε γιατί θέλουν να σώσουν κάποιο ζωάκι από το δρόμο είτε επειδή δεν θέλουν να αφήσουν χωρίς παρέα την πιστή τους φίλη, το σίγουρο είναι ότι είναι όμορφο να ζεις με πολλά ζωάκια μέσα στο σπίτι. Το θέμα, βέβαια, είναι να ζουν μεταξύ τους ειρηνικά και να γίνουν αγαπημένοι φίλοι. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Χρειάζεται φροντίδα και προετοιμασία στην αρχή, όμως με τη σωστή μέθοδο οι δύο (ή και παραπάνω) γάτες σύντομα θα γίνουν αχώριστες!

Επιλέγοντας το νέο μέλος!

Αν έχεις ήδη μια ενήλικη γάτα στο σπίτι, ένα μικρό γατάκι είναι η καλύτερη επιλογή. Ένα γατάκι δεν είναι τόσο απειλητικό για την κυριαρχία της μεγαλύτερης γάτας και η εισαγωγή θα γίνει πολύ πιο γρήγορα.

Αν δεν έχεις γάτες αλλά θέλεις να αποκτήσεις δύο, προσπάθησε να πάρεις 2 που έχουν ζήσει μαζί στο παρελθόν (π.χ. δύο αδελφάκια). Ή, μπορείς να πάρεις μια μεγαλύτερη (4-6 ετών) και μια μικρότερη (1 έτους) γάτα. Αν επιλέξεις δύο γατάκια, θα μεγαλώσουν μαζί και δεν θα έχουν προβλήματα προσαρμογής.

Αν πάρεις δύο ενήλικες γάτες, είναι πολύ σημαντικό να τις στειρώσεις. Δύο μη στειρωμένα αρσενικά σε ένα νοικοκυριό θα τσακώνονται συνεχώς. Το καλύτερο είναι να στειρωθούν μερικές εβδομάδες πριν συναντηθούν, ώστε να υπάρχει χρόνος να υποχωρήσουν οι ορμόνες.

Πώς να κάνεις τη γνωριμία μεταξύ τους;

1. Είναι σημαντικό να προστατεύσεις την πρώτη γατούλα, πηγαίνοντας τη νέα γάτα στον κτηνίατρο πριν τη φέρεις στο σπίτι. Εκτός από τον απαραίτητο εμβολιασμό, θα πρέπει να κάνεις και αιματολογικές εξετάσεις για μεταδοτικές ασθένειες, όπως η λευχαιμία.

2. Όταν η καινούρια γατούλα έρθει στο σπίτι, βάλ'την σε ξεχωριστό δωμάτιο και κλείσε την πόρτα. Στο δωμάτιο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν τα πάντα: κρεβατάκι και κουβέρτα, αμμολεκάνη, ονυχοδρόμιο και μπολ με φαγητό και νερό. Έτσι, η καινούργια γάτα θα νιώθει άνετα και θα μπορεί να παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί.

Δεν θα αργήσει να ανακαλύψει η πρώτη γάτα ότι υπάρχει μια νέα γάτα τριγύρω και θα μυρίζουν και οι δύο κάτω από την πόρτα για να γνωριστούν.

3. Την επόμενη μέρα, βγάλε έξω μία κουβέρτα, στην οποία καθόταν η δεύτερη γάτα και άφησέ την πρώτη να την εξερευνήσει διεξοδικά. 

4.Ύστερα, άφησε την καινούρια γατούλα να βγει έξω και βάλε την πρώτη γατούλα στο δωμάτιο. Έτσι, και οι δύο θα έχουν τον χρόνο να μάθουν τον χώρο και τις μυρωδιές η μια της άλλης.

5. Μια δυο μέρες αργότερα, μπορείς να ανοίξεις την πόρτα του δωματίου. Άφησε τις δύο γάτες να αποφασίσουν αυτές πότε θα έρθουν κοντά και θα γνωριστούν. Μην τις αναγκάσεις και τις φέρεις κοντά με το ζόρι. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και πάνε να τσακωθούν, χώρισέ τις και προσπάθησε ξανά την επόμενη μέρα.

Το βασικό είναι να συνηθίσει η μία τη μυρωδιά της άλλης. Ακόμα και αν χαϊδεύεις τη μία γατούλα και μετά χαϊδεύετε την επόμενη, αυτό βοηθάει στην ανταλλαγή μυρωδιών και την εξοικείωσή τους.

Για να σπάσει ο πάγος, μπορείς να παίξετε όλοι μαζί ένα παιχνίδι, όπως να κυνηγούν μαζί και οι δύο ένα παιχνίδι που κρέμεται από σχοινί. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι η ηλικιωμένη γάτα σας θα γίνει πολύ πιο δραστήρια με έναν νέο συμπαίκτη!

Τι θα χρειαστείς πριν υποδεχθείς το νέο μέλος:

Πριν φέρεις την καινούρια γατούλα στο σπίτι, καλό είναι να προμηθευτείς τον απαραίτητο εξοπλισμό:

  • Επιπλέον μπολ για φαγητό και νερό
  • Μία επιπλέον αμμολεκάνη (τουλάχιστον μία για κάθε γάτα)
  • Ένα ακόμα ονυχοδρόμιο
  • Κρεβάτι για τη νέα γατούλα
  • Πολλά παιχνίδια για γάτες

Περισσότερες από δύο γάτες

Εδώ είναι που γίνεται αρκετά δύσκολο. Ο συνωστισμός είναι το κύριο πρόβλημα, ειδικά αν οι γάτες μένουν μόνο μέσα. Οι γάτες σου μπορεί να μην κάνουν ποτέ κάτι περισσότερο από το να ανέχονται η μία την παρουσία της άλλης και μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρές διαμάχες για την κυριαρχία μέσα στο σπίτι. Συνεπώς, πριν πάρετε την απόφαση για τρίτη γατούλα, θα πρέπει να σκεφτείτε αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρακολουθείτε τις γάτες σας για σημάδια άγχους. Το ψέκασμα ούρων, η μη χρήση της αμμολεκάνης, οι έντονοι καβγάδες, η αδυναμία περιποίησης του τριχώματος και τα προβλήματα σίτισης υποδεικνύουν ότι κάποια γατούλα δεν είναι ευτυχισμένη.

Συνεπώς, αν έχετε πάνω από δύο γατούλες, καλό είναι να τις αφήνετε να βγαίνουν και έξω, ώστε να έχουν επιπλέον χώρο ή να βάλετε ράφια αρκετά ψηλά στους τοίχους σας σε κάποια διαδρομή ώστε να απομακρύνονται όταν το θέλουν! Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έξω θα εκτεθούν σε πολλούς άλλους κινδύνους. Μια περιφραγμένη και ασφαλής περιοχή στον κήπο είναι μια πολύ καλή λύση, ώστε να λυθούν τέτοια προβλήματα.

Η αμέριστη προσοχή και φροντίδα σε κάθε μία ξεχωριστά είναι ο καλύτερος τρόπος, για να αποφύγεις τις ζήλιες!

Μπορεί να πάθει διατροφική αλλεργία το κατοικίδιό σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i