Κουτάβι στο σπίτι; Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φροντίδα του

Ένας αναλυτικός οδηγός για το πώς θα το υποδεχθείς.

Κουτάβι στο σπίτι iStock

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr.

Σκέφτεσαι να αποκτήσεις κουταβάκι; Πριν το κάνεις, καλό είναι να κάνεις μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου όπως: Γιατί θέλω σκύλο; Θα έχω το χρόνο, το χώρο και τα χρήματα για να το φροντίζω και να παίζω μαζί του; Μπορώ να δεσμευτώ για χρόνια ότι θα το αγαπώ και θα είμαι δίπλα του; Αν το έχεις σκεφτεί καλά, τότε οπωσδήποτε το νέο μέλος της οικογένειας θα σε γεμίσει χαρά και αγάπη.

Διάβασε παρακάτω τον πληρέστερο οδηγό για τη φροντίδα του.

Από πού να πάρω κουτάβι;

Υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα σκυλάκια που περιμένουν τον άνθρωπό τους, για να τα αγαπήσει και να τους προσφέρει μια όμορφη ζωή. Μπορείς να επισκεφτείς τη φιλοζωική της γειτονιάς σου και σίγουρα θα βρεις τον πιστό σου φίλο που θα σε ευγνωμονεί για πάντα.

Στα καταφύγια υπάρχουν ημίαιμα αλλά και σκυλιά ράτσας, οπότε μπορείς να βρεις κυριολεκτικά ό,τι θέλεις. Πάντως, αν επιλέξεις κάποιον εκτροφέα για συγκεκριμένη ράτσα, αναζήτησε έναν εκτροφέα μικρής κλίμακας, εγκεκριμένο,  που δεν πουλάει ζώα σε καταστήματα και απέχει από κακοποιητικές μεθόδους εκτροφής.

Απαραίτητα είδη

Πριν φέρεις στο σπίτι το νέο κουτάβι, θα πρέπει να έχεις αγοράσει:

  • Τροφή για κουτάβια
  • Λουρί και κολάρο με ταυτότητα που αναγράφει τον αριθμό τηλεφώνου σου
  • Μπολ για νερό και τροφή
  • Κρεβάτι ή μαξιλάρι για σκύλους
  • Βούρτσα περιποίησης
  • Crate, για να κρατάς το κουτάβι σε έναν χώρο
  • Παιχνίδια για μάσημα
  • Τροφή για κουτάβια

Τα κουτάβια χρειάζονται τροφή ειδικά σχεδιασμένη για το μικρό μέγεθός τους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα κουτάβι που βρίσκεται στην ανάπτυξη χρειάζεται περισσότερες θερμίδες από έναν ενήλικο σκύλο. Επίσης, η τροφή θα πρέπει να μασιέται εύκολα από το μικρό και αδύναμο σαγόνι του κουταβιού.

Το πόσο φαγητό χρειάζεται κάθε κουτάβι εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία και την υγεία του. Ζήτα τη συμβουλή του κτηνιάτρου για την σωστή ποσότητα της τροφής, ώστε να βάλεις υγιείς βάσεις διατροφής στο σκυλάκι σου από την αρχή της ζωής του.

Κρεβάτι σκύλου και crate

Τα κουτάβια μπορεί να κοιμούνται από 14 έως 20 ώρες την ημέρα, γι' αυτό είναι σημαντικό το κουτάβι να είναι άνετο όσο κοιμάται. Καλό είναι να έχεις ένα αναπαυτικό κρεβάτι ή μαξιλάρι σκύλου, στο οποίο το ζωάκι θα μάθει ότι είναι το μέρος του όταν θέλει να ξεκουραστεί. Έτσι, θα μάθει να αποφεύγει τις πολυθρόνες και τον καναπέ.

Σχετικά με το crate, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τον ύπνο, την εκμάθηση του σπιτιού και για ταξίδια. Τα σκυλιά δεν είναι προορισμένα να ζουν σε κλουβιά, οπότε μην το χρησιμοποιείς υπερβολικά κλείνοντας το κατοικίδιό σου μέσα συνέχεια. Όμως, πολλά σκυλιά βλέπουν το κλουβί ως ένα ασφαλές μέρος, όπου βρίσκουν άνεση, οπότε μπορείς να αφήνεις ανοιχτή την πόρτα, ώστε να μπαίνει και να βγαίνει κατά βούληση.

Εκμάθηση τουαλέτας

Υπάρχουν δύο σημάδια που δείχνουν ότι το κουτάβι θέλει να κάνει την ανάγκη του. Θα μυρίζει το έδαφος για να βρει ένα καλό σημείο ή θα τρέχει γρήγορα γύρω-γύρω. Όταν το δεις να συμπεριφέρεται έτσι, πρέπει να το πάρεις και να το βγάλεις αμέσως έξω. Αφού κάνει την ανάγκη του έξω, δώσε του μια επιβράβευση, όπως μια λιχουδιά.

Σίγουρα, θα συμβούν μερικά ατυχήματα, όμως σε λίγες εβδομάδες το κουτάβι θα έχει μάθει. Σε αυτό θα το βοηθήσουν και οι πάνες εκπαίδευσης.

Εκπαίδευση

Είναι σημαντικό ο σκύλος να υπακούει σε ορισμένες βασικές εντολές, όπως "Κάτσε" ή "Μείνε", ώστε να είναι ασφαλής στη βόλτα.

Αν και μπορείς να του διδάξεις ορισμένα πράγματα μόνος σου, καλό είναι να απευθυνθείς σε εκπαιδευτή θετικής εκπαίδευσης, για να λάβει το σκυλάκι σου ολοκληρωμένη εκπαίδευση που θα βοηθήσει και το ίδιο να νιώθει χρήσιμο και ασφαλές, έχοντας καλύτερη συμπεριφορά.

Βόλτα

Ακόμα και αν το κουτάβι απολαμβάνει έναν μεγάλο κήπο, θα πρέπει να το πηγαίνεις και βόλτες, ώστε να έχει σωματική και πνευματική άσκηση και να αλληλεπιδρά με άλλα σκυλάκια. Προσπάθησε να το βγάζεις βόλτα τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, μοιρασμένα σε έναν ή δύο περιπάτους.

Θα πρέπει, όμως, το κουτάβι να είναι εμβολιασμένο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να προσέχεις φυτά που πιθανόν θα του προκαλέσουν ερεθισμό, όπως η πικροδάφνη, η αζαλέα, το γαρύφαλλο και το τριφύλλι.

Παιδιά και κουτάβια

Όσο κι αν τα παιδιά και τα σκυλιά αγαπούν να παίζουν μαζί, ένα κουτάβι μπορεί να μην έχει τρόπους όταν παίζει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ατίθασα παιδιά να παίζουν σκληρά με το κουτάβι (π.χ. τραβώντας του την ουρά). Οπότε, δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνεις ένα παιδί να παίζει με το κουτάβι χωρίς επιτήρηση.

Φροντίδα και περιποίηση του κουταβιού

Καλό είναι να χτενίζεις το τρίχωμα του κουταβιού καθημερινά, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει στην περιποίηση, ανάλογα και με τις ανάγκες της φυλής του.

Επίσης, θα πρέπει να του κόβεις τακτικά τα νύχια. Αυτό δεν γίνεται μόνο, για να μην χαλάει τα έπιπλα, αλλά και γιατί τα πολύ μακριά νύχια μπορεί να καταπονήσουν τις αρθρώσεις του. Ένας ειδικός νυχοκόπτης για σκύλους θα κάνει τη διαδικασία πολύ εύκολη. Ο κτηνίατρος μπορεί να σου δείξει πώς να το κάνεις με απόλυτη ασφάλεια.

Καταπολέμηση ψύλλων και άλλων παρασίτων

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το κουτάβι μπορεί να έχει ψύλλους είναι ερυθρότητα στο δέρμα, έντονο ξύσιμο και δερματικές μολύνσεις. Καλό είναι, λοιπόν, να χρησιμοποιήσεις από την αρχή μια ειδική αμπούλα ενάντια στους ψύλλους που είναι κατάλληλη για κουτάβια. 

Το ίδιο ισχύει και για άλλα εξωτερικά παράσιτα, όπως τα τσιμπούρια. Επειδή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως η ερλιχίωση και το καλαζάρ, η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Επίσης, στην πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο αλλά και ύστερα κάθε τρεις μήνες το κουτάβι θα πρέπει να λαμβάνει χάπι για την εσωτερική αποπαρασίτωσή του. Τα εντερικά παράσιτα και σκουλήκια είναι δυνητικά θανατηφόρα, ενώ μπορεί να μεταδοθούν και στους ανθρώπους.

Στείρωση

Η στείρωση είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων σκύλων, αλλά και να διατηρηθεί η υγεία του αγαπημένου σου φίλου, αποφεύγοντας μεταδοτικές ασθένειες και καρκίνο στα γεννητικά όργανα.

Η στείρωση είναι μια πολύ απλή και ασφαλής διαδικασία τόσο για τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά σκυλάκια και μπορεί να γίνει από την ηλικία των 4-6 μηνών. Στους αρσενικούς σκύλους η ανάρρωση είναι άμεση, ενώ στα θηλυκά απαιτεί 1-2 μέρες.

Πώς να καταλάβεις πότε το κουτάβι είναι άρρωστο

Τα σκυλιά δεν το δείχνουν όταν αισθάνονται άσχημα. Κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν κοινωνικά όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι κοντά τους. Οπότε χρειάζεται προσοχή στα ύποπτα σημάδια αρρώστιας, ώστε να προλάβεις νωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Τέτοια σημάδια είναι ότι το σκυλάκι τρώει λιγότερο, κάνει εμετό, πίνει υπερβολικά πολύ νερό, βήχει, έχει πυρετό ή κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο του. Εάν παρατηρήσεις κάποιο από αυτά τα σημάδια, πήγαινε το σκυλάκι στον κτηνίατρο το ταχύτερο.

Απόλαυσε αυτή την όμορφη περίοδο! Τα κουτάβια δεν μένουν μικρά για πολύ! Είναι ξεχωριστές στιγμές που θα θυμάσαι για πολύ καιρό αφού το κουτάβι μεγαλώσει. Κάνε λοιπόν κάθε μέρα ιδιαίτερη με πολύ παιχνίδι και αγάπη!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i