Μήπως ζούμε το τέλος του γάμου;

Καθώς οι γάμοι μειώνονται και τα διαζύγια αυξάνονται, γυναίκες διαφορετικών γενεών αισθάνονται και δηλώνουν έτοιμες να ζήσουν μια νέα ολοκληρωμένη ζωή εντός ή εκτός γάμου.

γαμος Unsplash

Ποιος θυμάται το "Παντρεμένοι με παιδιά"; Μάλλον μόνο η Generation X και σίγουρα όχι οι Millennials, οι οποίοι το πολύ πολύ να γνωρίζουν τη σειρά "F is for Family". Στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη, οι γάμοι και τα διαζύγια πάντοτε πρωταγωνιστούσαν αναπαριστώντας με χιούμορ και πολλά φίλτρα ό,τι οι αληθινοί άνθρωποι ζούσαν στην πραγματική ζωή. Όπως αυτοί στη στήλη "Unhitched" των New York Times, που φιλοξενεί τις ιστορίες ζευγαριών που χώρισαν συζητώντας με τους πρώην συντρόφους για το πώς άλλαξε η ζωή τους και για το αν το διαζύγιο ήταν αποτυχία ή νέα αρχή. Με το περασμένο καλοκαίρι να έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό The Cut "Καλοκαίρι των χωρισμών των διασήμων", τα διαζύγια ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο. Και δεν ήταν μόνο οι Τζο Τζόνας και Σόφι Τέρνερ, Τζο Άλγουιν και Τέιλορ Σουίφτ, Ρις Γουίδερσπουν και Τζιμ Τοτ, Τζάστιν και Σοφί Τριντό που χώρισαν κάνοντας θόρυβο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), τα διαζύγια αυξήθηκαν και στην Ελλάδα, με 19.190 να καταγράφονται το 2020 έναντι 13.607 το 2009. Παράλληλα, ενώ τα διαζύγια αυξάνονται, οι γάμοι μειώνονται. Το 2009 είχαν τελεστεί στη χώρα μας συνολικά 59.212 γάμοι, ενώ το 2020 31.475. 

Τα "γκρίζα" διαζύγια 

Πρωταθλητές στους χωρισμούς αποδεικνύονται οι γκριζαρισμένοι πια baby boomers με τα επίσης "γκρίζα", όπως έγιναν γνωστά, διαζύγιά τους. Για την ακρίβεια, πρωταθλήτριες, αφού οι γυναίκες είναι αυτές που συνήθως παίρνουν την απόφαση να λύσουν αυτούς τους γάμους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνθρωποι άνω των 60 που αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο από το 2007 έως το 2014 αυξήθηκαν κατά 48%. Την ίδια περίοδο το ποσοστό των γυναικών που πήραν διαζύγιο σε ηλικία 60 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 61%. Τα ποσοστά αυτά συνεχώς αυξάνονται μέχρι τις ημέρες μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και οι αιτίες είναι οι αναμενόμενες: χρόνια προβλήματα και ασυμφωνίες στον γάμο, η ενηλικίωση των παιδιών, που δεν αποτελούν πια δικαιολογία για συμβιβασμούς, η σεξουαλική και συναισθηματική απομάκρυνση.

Τα στατιστικά των "γκρίζων" διαζυγίων αποδεικνύουν ότι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των 60 ή των 70 είναι πια έτοιμες να μείνουν μόνες ή να ξαναρχίσουν από την αρχή. Είναι γυναίκες που παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία, σε μια εποχή που το διαζύγιο δεν ήταν αποδεκτό και τα στερεότυπα και τα ταμπού τις εμπόδιζαν να πάρουν την απόφαση ενός διαζυγίου. Τώρα, με την ωριμότητα της ηλικίας αλλά και το προσδόκιμο ζωής να τους χαρίζει άλλες δύο ή τρεις δεκαετίες, συνειδητοποιούν ότι δε θέλουν να τις περάσουν μέσα σε έναν δυσλειτουργικό γάμο. Και η γενιά των νεότερων γυναικών είναι, επίσης, αποφασισμένη να διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν στον έρωτα, στη σχέση, στον γάμο και στο διαζύγιο. Το ταμπού της "διαζευγμένης γυναίκας" ή της "μόνης γυναίκας" μοιάζει να αποδυναμώνεται και στη χώρα μας.

Δείτε περισσότερα στο harpersbazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i