Ως παιδί ήσουν ευτυχισμένο; Πρόσεχε το γάμο σου!

Εάν ως παιδί είχες ευτυχισμένη ζωή, πρόσεξε τις επιλογές σου και το γάμο σου, σύμφωνα με μελέτη.

φωτογραφία ζευγαριού που χωρίζει και παίρνει διαζύγιο istock

Θα έλεγες ότι τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια θα μας έδιναν ένα avantage στο μέλλον για να είμαστε και ευτυχισμένοι ως ενήλικοι.

Και ως ένα βαθμό θα είχες δίκιο – οι ευτυχισμένα έφηβοι γίνονται ευτυχισμένοι ενήλικοι, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge. Με μία εξαίρεση: οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο!

Τι έδειξε η μελέτη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι έφηβοι που είχαν ευτυχισμένη παιδική ηλικία, ως ενήλικοι ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, πιο δραστήριοι κοινωνικά, είχαν περισσότερα χόμπι και λιγότερες πιθανότητες για ψυχολογικά προβλήματα, ΑΛΛΑ εμφάνιζαν τα μεγαλύτερα ποσοστά διαζυγίων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε χαρούμενο περιβάλλον έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και δε συμβιβάζονται τόσο εύκολα σε ένα γάμο που δεν τους ικανοποιεί απόλυτα, με αποτέλεσμα να παίρνουν ευκολότερα την απόφαση να χωρίσουν.

Διάβασε ακόμη: Δεύτερος γάμος: Τα SOS για να πετύχει

Ευτυχισμένο παιδί = δυστυχής ενήλικας και διαζύγιο;

"Όχι" απαραίτητα λέει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος, οικονειακή ψυχοθεραπεύτρια. Η ευτυχία ενός παιδιού δεν είναι πάντα προάγγελος δυστυχίας στην ενήλικη ζωή και του διαζυγίου. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ευημερία ενός ατόμου σε κάθε στάδιο της ζωής, και η παιδική χαρά δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πιθανές συνδέσεις:

  • Παιδικό τραύμα: Η βίωση τραυματικών εμπειριών στην παιδική ηλικία, όπως κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη ή απώλεια γονέα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων και δυσκολιών στις σχέσεις αργότερα στη ζωή.
  • Στυλ ανατροφής: Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική τους ανάπτυξη και τις μελλοντικές τους σχέσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυταρχικά ή χαοτικά περιβάλλοντα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα ψυχικής υγείας και δυσκολίες στις σχέσεις.
  • Προσωπικότητα: Η προσωπικότητα ενός ατόμου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ευτυχία του. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες και μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια πιο εύκολα από άλλους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ευτυχία είναι μια σύνθετη έννοια και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Το αν ήσουν ευτυχισμένο ως παιδί μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ παιδικής ευτυχίας και μελλοντικής δυστυχίας δεν είναι πάντα γραμμική. Κάποια παιδιά που βίωσαν δυσκολίες στην παιδική ηλικία μπορεί να καταφέρουν να χτίσουν μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή ως ενήλικες.

Συνολικά, η ευτυχία ενός παιδιού δεν είναι προάγγελος δυστυχίας στην ενήλικη ζωή και του διαζυγίου. Η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Δες και αυτό: 9 φράσεις που θα σώσουν τον γάμο σου | Τις προτείνει ψυχολόγος του Χάρβαρντ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i