Δεύτερος γάμος: Τα SOS για να πετύχει

H ψυχολόγος αναλύει τα δεδομένα ενός δεύτερου γάμου και τις λεπτές ισορροπίες που μερικές φορές απαιτεί.

Δεύτερος γάμος Istock

Από τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια (marinamoscha.life)

"Ο δεύτερος γάμος είναι ο θρίαμβος της ελπίδας έναντι της εμπειρίας" σύμφωνα με τον Oscar Wild, που, αν και δεν ήταν οπαδός του γάμου, φαίνεται να επιβεβαιώνεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία, καθώς το ποσοστό
διαζυγίων στους δεύτερους γάμους φτάνει στο 67% την πρώτη πενταετία, ενώ στους τρίτους αγγίζει το 73%. Ωστόσο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να δένονται με τα δεσμά του γάμου, παρ’ όλες τις εκτιμήσεις που θέλουν το θεσμό να... φθίνει στις ημέρες μας. Γιατί οι άνθρωποι ξαναπαντρεύονται εφόσον γνωρίζουν πως οι πιθανότητες να κρατήσει ένας γάμος δεν είναι και τόσο μεγάλες, έχοντας μάλιστα και τη δική τους εμπειρία να το επιβεβαιώνει; Γιατί εξακολουθούν και
αναζητούν την ευτυχία δίπλα σε ένα νέο σύντροφο τολμώντας να μπουν σε ένα δεύτερο γάμο;

Η απάντηση έρχεται μέσα από μια αρχέγονη διαδικασία εκπλήρωσης μιας βαθιάς ανθρώπινης ανάγκης αποδοχής, να αγαπηθεί κανείς, να "ανήκει". Της ανάγκης να  νιώσει και πάλι ικανός να "φτιάξει", να δεσμευτεί, ώστε να μη νιώθει μόνος, απολαμβάνοντας τη συναισθηματική, σεξουαλική αλλά και οικονομική σε πολλές περιπτώσεις ασφάλεια. Επίσης, η ύπαρξη παιδιών φαντάζει πολλές φορές στο μυαλό ως ανάγκη να καλύψουμε το κενό στην οικογένεια με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή ενός άλλου ανθρώπου, ώστε να ολοκληρωθεί και πάλι συμβολικά.

Για να δούμε όμως, ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας; Τι χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να… διατηρηθεί και να μην έχει την κατάληξη του πρώτου; Αν υπάρχουν παιδιά, ποια θα είναι η σχέση με τον πρώην; Ποιος είναι ο μεικτός γάμος ή γάμος "πάτσγουορκ";

Τα θετικά ενός δεύτερου γάμου 

Στο δεύτερο γάμο τουλάχιστον ο ένας από τους δύο έχει ήδη βιώσει μια σχέση που
δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ενδεχομένως έχει γίνει προσπάθεια να "σωθεί" η αρχική εκείνη σχέση. Πιο απλά, στο δεύτερο γάμο υπάρχει ήδη η εμπειρία μιας κατάστασης που "δεν είχε αίσιο τέλος" και, αν τα δύο μέλη του νέου ζευγαριού έχουν δουλέψει έστω και λίγο, μάλλον θα είναι πιο εξοικειωμένα και με κάποιους από τους λόγους που η σχέση δεν προχώρησε. Αν χρησιμοποιήσουν λοιπόν την προηγούμενη γνώση, το πιο πιθανό είναι πως θα αποφύγουν τα ίδια λάθη που κατέστρεψαν τον πρώτο γάμο τους.

Αλλά υπάρχουν και αρνητικά

Στις μελέτες υποστηρίζεται ότι όχι μόνο μπορεί το ζευγάρι να χωρίσει και πάλι,
αλλά και να έχει μια χαμηλή ποιότητα συζυγικής ζωής. Από τη μία, το ζευγάρι δικαιολογείται, καθώς το κάθε μέλος "κουβαλάει" τραυματικές εμπειρίες αλλά και ανθρώπους (παιδιά, πρώην πεθερικά, πρώην σύζυγος) από την προηγούμενη έγγαμη ζωή, από την άλλη, η εμπειρία της διάλυσης ενός γάμου δεν είναι πρωτόγνωρη. Αποτέλεσμα, το ζευγάρι να μπορεί πιο εύκολα να σπάσει τα δεσμά ενός δεύτερου γάμου, μάλιστα πιθανότατα η απόφαση να χωρίσει ξανά θα είναι πιο εύκολη σε σχέση με τον πρώτο γάμο. Προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το νέο ζευγάρι είναι πιθανές οικονομικές δυσκολίες, καθώς υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις από τον προηγούμενο γάμο, ματαιωμένες προσδοκίες που περιμένει να εκπληρωθούν τώρα, κακές σχέσεις με τον πρώην σύντροφο κ.λπ.

Οικογένειες μεικτές ή οικογένειες "μωσαϊκό"

Εκείνη κι εκείνος μπαίνουν σε δεύτερο γάμο φέρνοντας επίσημα τα παιδιά τους
από τον πρώτο γάμο στη συγκατοίκηση. Ανεπίσημα όμως, έρχονται και όλοι όσοι
έχουν σχέση μαζί τους: ο/η πρώην σύζυγος, τα πρώην πεθερικά, ακόμα και κοινοί φίλοι από τον πρώην γάμο. Βαριά η "προίκα" αυτή, όπου το ζευγάρι καλείται
να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις απ’ ό,τι στον πρώτο γάμο. Όταν μάλιστα ο πρώην σύντροφος εξακολουθεί και ενοχλεί με τον τρόπο του απειλώντας ή εκβιάζοντας αναφορικά με τα παιδιά, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά το νέο ζευγάρι.

Το ίδιο συμβαίνει όταν τα παιδιά νιώθουν πως δε θέλουν τον πατριό ή τη μητριά και κατηγορούν το γονιό που προχωρά στη ζωή του ότι λειτουργεί εγωκεντρικά. Και όταν γεννηθεί και νέο αδελφάκι στο νέο γάμο, στη νέα οικογένεια οι σχέσεις μπορεί να διαταραχθούν ακόμα περισσότερο. Συνήθως λέμε πως χρειάζεται χρόνος προσαρμογής για όλους όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο δεύτερο γάμο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υποχρεωθεί το παιδί να "αγαπήσει" το νέο σύντροφο του γονιού του. Αντίθετα, στο ευρύτερο αυτό οικογενειακό περιβάλλον η αποδοχή του καθενός έτσι όπως είναι θα καρποφορήσει στο πέρασμα του χρόνου και θα φέρει κοντά τα μέλη μέσα από την καθημερινότητα. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει ένταση, η βοήθεια ειδικού θα φανεί χρήσιμη.

Πριν αποφασίσεις δεύτερο γάμο


▶ Μη βιάζεσαι να παντρευτείς ξανά. Κυρίως, αν έχεις χωρίσει πρόσφατα, μη βιαστείς να βρεις έναν άνθρωπο για να μην είσαι μόνη. Όσο και να είναι δύσκολος ο πόνος αυτός, χρειάζεται χρόνος για να θρηνήσεις και να βγεις από το πένθος και
την απώλεια. Μάθε να διαχειρίζεσαι την καθημερινότητα στη νέα της μορφή και θα δεις τον εαυτό σου να δυναμώνει, ενώ θα ανακαλύψεις δυνάμεις που ούτε καν φανταζόσουν ότι είχες.

▶ Σκέψου αν πραγματικά επιθυμείς να μπεις στην οικογένεια του νέου
συντρόφου σου.
Συνηθίζουμε να λέμε πως, όταν παντρεύεται κανείς κάποιον, δεν παντρεύεται μόνο αυτόν, αλλά και την οικογένειά του. Εάν λοιπόν δεν είστε και τόσο σύμφωνοι ο ένας με την οικογένεια του άλλου ή με τις σχέσεις που υπάρχουν, μήπως να το ξανασκεφτείτε, κυρίως αν και οι δύο έχετε κάνει τη δική σας οικογένεια; Ακόμα και αν αποφασίσετε να κάνετε το βήμα, μην προσπαθήσετε να αλλάξετε αυτές τις σχέσεις, καθώς δεν είναι και τόσο εύκολο από τη μία, δεν είναι όμως και δική σας δουλειά από την άλλη!

▶ Εάν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε δεύτερο γάμο, αυτό θα πρέπει να
είναι κοινή απόφαση και των δυο σας.
Όχι γιατί θα το θέλουν οι οικογένειες, γιατί θα είναι καλό για τα παιδιά ή γιατί θα πιέζει ο ένας εκ των δύο.

▶ Αξιολογήστε αν θέλετε να αποκτήσετε και άλλα παιδιά. Είσαι σίγουρη ότι
θέλεις να αναλάβεις τα παιδιά του συντρόφου σου, που ναι μεν έχουν τη μαμά τους, αλλά θα υπάρχουν οι μέρες που θα βρίσκονται με τον μπαμπά τους; Και βέβαια εννοείται πως θα είναι προτεραιότητά του τις ημέρες αυτές, όπως και τα δικά σου παιδιά για εσένα.

▶ Αναλογίσου λίγο το παρελθόν του νέου συντρόφου σου. Το ιστορικό και
η πορεία του προηγούμενου γάμου είναι συνήθως μια ένδειξη για το τι θα ζήσετε μαζί στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν ήταν άπιστος, αν ήταν ανεύθυνος, αν ήταν ζηλότυπος κ.λπ.

Σκέψου όσα έμαθες από τον προηγούμενο γάμο σου. Αξιολόγησε τα
μαθήματα από τον προηγούμενο γάμο και προσπάθησε να μην κάνεις τα ίδια λάθη. Δυστυχώς, έχει αποδειχτεί πως οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναζούν, αν όχι τα ίδια, παρόμοια προβλήματα και σε έναν επόμενο γάμο, επειδή υπάρχουν θέματα, εμπειρίες και βιώματα που κουβαλούν και δεν έχουν φέρει στο συνειδητό τους κομμάτι, ώστε να τα δουλέψουν και να μπορούν να τα διαχειριστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i