Μόδα και κουλτούρα αφύπνισης: Στερεί το woke από τη δημιουργικότητα;

Έχει επηρεάσει η woke culture τον τρόπο που σκέφτονται οι σχεδιαστές μόδας;

Μοδα SplashNews.com /IdealImages, PixelFormula

Κάποτε ήταν, τα τόξα οι πολιορκητικοί κριοί και οι καταπέλτες. Τώρα είναι μερικές δεκάδες tweets που μπορούν να ρίξουν μία αυτοκρατορία. Η οργή του κοινού που αυτοπροσδιορίζεται ως woke γιγαντώνεται με γρήγορους ρυθμούς και τα συμπαρασύρει όλα στο πέρασμά της. Μερικές φορές ακόμη και τη λογική. Η βιομηχανία της μόδας δε θα γλίτωνε.

Μόδα και κουλτούρα αφύπνισης - Οι απαρχές 

Ένα σκάνδαλο για το οποίο ενδεχομένως να έχετε βαρεθεί να διαβάζετε, αλλά είναι πολύ ενδεικτικό της δύναμης της woke κουλτούρας είναι, βεβαίως, το "Balenciaga Gate”. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως όμως, οπότε ας θυμηθούμε το σκάνδαλο που ξεκίνησε με αφορμή την καμπάνια του οίκου για τα Χριστούγεννα του 2022 και απεικόνιζε παιδιά να κρατούν τσάντες με αρκουδάκια στολισμένα με BDSM αξεσουάρ από τον διάσημο φωτογράφο Gabriele Galimberti. Η καμπάνια είχε ως στόχο να αποτελέσει μια δήλωση σχετικά με την όμορφη διαδικασία της ανταλλαγής δώρων, εμπνευσμένη από τη σειρά φωτογραφιών του "toy story”. 

Ωστόσο, η απεικόνιση παιδιών να κρατούν τις τσάντες - λούτρινα αρκουδάκια με BDSM περιβολή, δηλαδή ιμάντες, χειροπέδες και δίχτυα, προκάλεσε την οργή του διαδικτύου. Το γεγονός πυροδότησε και την επανεμφάνιση προηγούμενης καμπάνιας της Balenciaga, από τη συνεργασία της με την Adidas, στην οποία εμφανίζονται έγγραφα από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2008 που επικύρωσε τις ποινές για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και άλλες μορφές παιδικής κακοποίησης, να εξέχουν από μια τσάντα προϊόν του collab. 

To hashtag #cancelBalenciaga κατέκλυσε το διαδίκτυο, η μούσα του Demna, Kim Kardashian πήρε την απόστασή της, αλλά επικρίθηκε έντονα επειδή κατά πολλούς δεν πήρε σαφή θέση κατά του Οίκου και του δημιουργικού διευθυντή του και το brand δεν σημείωσε μονάχα πτώση στις πωλήσεις, αλλά και αποκαθηλώθηκε από τις πρώτες θέσεις της λίστας του Lyst με τα πιο hot brands παγκοσμίως. 

Δύο σκέψεις που κανείς δεν τόλμησε να εκφράσει όταν το θέμα "έκαιγε”, αλλά τώρα που η Kim επέστρεψε στο πλευρό του Demna, η Nicole Kidman έγινε το πρόσωπο του οίκου και το show στο Los Angeles φαίνεται να απεκατέστησε το χαμένο status του brand, ίσως να αξίζει να ειπωθούν:

1η) Τα παιδιά που συμμετείχαν στην καμπάνια της Baleciaga για την οποία ο οίκος κατηγορήθηκε ότι τα σεξουαλικοποιεί και τα εκμεταλλεύεται, προφανώς δεν είναι παιδιά που άρπαξε ο Demna, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών/ κηδεμόνων τους και τα έβαλε να φωτογραφηθούν σε ένα concept τα οποίο οι τελευταίοι αγνοούσαν. 

2η) Η BDSM κουλτούρα δανείζει στη μόδα ήδη από τη δεκαετία του ‘80 γεγονός που - όπως συμβαίνει με τις περισσότερες υποκουλτούρες που έχουν περάσει στη σφαίρα του mainstream μέσα από τις πασαρέλες - την κάνει να απεκδύεται το ειδικό της βάρος και την μετατρέπει σε pop προϊόν όταν φυσικά α) ερμηνεύεται ως τέτοιο και β) παρουσιάζεται σε ένα μη σεξουαλικά φορτισμένο πλαίσιο, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει στη φωτογράφιση για την καμπάνια της Balenciaga.

Κακόγουστη η καμπάνια; Ας πούμε ναι. Αλλά η πρόθεσή της δεν ήταν σε καμία περίπτωση να σεξουαλικοποιήσει ανήλικους και να τους εισάγει στον κόσμο ενός σεξουαλικού φετίχ.

Μία επίσης σημαντική σημείωση: Το BDSM είναι ένα σεξουαλικό φετίχ το οποίο τελείται, ως οφείλει, συναινετικά από τους συμμετέχοντες - ενέχει βία, αλλά δεν είναι πράξη επιβεβλημένης βίας.

Ο παραλογισμός με τη Zara

Ας συμφωνήσουμε όμως ότι το Balenciaga Gate ήταν μία υπόθεση πάνω στην οποία μπορούσε να στηθεί debate. "Έπρεπε ή δεν έπρεπε να συμμετέχουν παιδιά στη συγκεκριμένη καμπάνια;" κ.ο.κ. Αυτό που πραγματικά ξεπερνά κάθε λογική είναι όσα ακολούθησαν μετά την καμπάνια της Zara που παρουσιάστηκε νωρίς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη διαφήμιση εμφανίζεται το μοντέλο Kristen McMenamy σε ένα χώρο που μοιάζει ξεκάθαρα με εργαστήριο γλυπτικής από το οποίο ετοιμάζονται να φύγουν αγάλματα σε μεγάλα ξύλινα κουτιά τυλιγμένα σε λευκό ή διάφανο πλαστικό. Σε μία λήψη η McMenamy κρατάει ένα από αυτά στον ώμο της. 

Δείτε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i