3 ιδέες για να απογειώσεις το ΣουΚου σου! Τις συστήνει η νευροεπιστήμη

Δοκίμασε αυτές τις ιδέες το ΣουΚου για ένα πιο αναζωογονητικό weekend και σου υποσχόμαστε ότι θα ξεκινήσεις την εβδομάδα σου με περισσότερη διάθεση.

trip istock

Τo Σαββατοκύριακo είναι ώρα για αναζωογόνηση και επαναφόρτιση των μπαταριών σου. Δεν χρειάζεται πολύ κόπος ή χρόνος για να δοκιμάσεις μια νέα δραστηριότητα. Εάν νιώθεις ότι κάθε ΣουΚου κάνεις τα ίδια και τα ίδια δοκίμασε μία από τις παρακάτω ιδέες που προτείνουν οι νευροεπιστήμονες ή πρόσθεσε τις δικές σου και Just Do it!

Δες και αυτό: Τι να κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο; Τι θα έλεγες για ένα total reboot

1. Διάβασε ένα e-book 

Αν και οι σύντομες αναρτήσεις ενός site είναι υπέροχες και αποτελούν ένα διανοητικό σνακ, η ανάγνωση ενός ολόκληρου βιβλίου θρέφει περισσότερο τους νευρώνες του εγκεφάλου σου. 

Τι λέει η επιστήμη: Η ανάγνωση οποιουδήποτε βιβλίου θα σε μυήσει σε νέες προοπτικές και θα φρεσκάρεις τις σκέψεις σου. Σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτορα νευροβιολογίας του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Λίβια Μπλακμπουρν, ο άνθρωπος διαβάζει ακριβώς για τον ίδιο λόγο που μιλάει: Η ανάγκη της επικοινωνίας, της έκφρασης και της γνώσης είναι το κλειδί. Στο βιβλίο της "From Words to Brain (Can neuroscience teach you to be a better writer?)" εξηγεί αναλυτικά τα συμπεράσματα στα οποία έχει οδηγηθεί σκανάροντας τους εγκεφάλους ανθρώπων που διάβαζαν το ίδιο βιβλίο. Τι συμβαίνει λοιπόν στο μυαλό μας όταν ανοίγουμε ένα μυθιστόρημα και αφηνόμαστε φράση φράση να αποδράσουμε στη φαντασία; Ο εγκέφαλος γεμίζει χρώματα και φως καθώς οι πληροφορίες ταξιδεύουν από τους νευρώνες μας και μεταφέρονται σε όλο μας το σώμα, μέχρι το τελευταίο μας κύτταρο.

Επίσης, όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, ο εγκέφαλος προσομοιώνει ενεργά τη συνείδηση ​​ενός άλλου προσώπου. Σου επιτρέπει να δοκιμάσεις για λίγα λεπτά αυτό που πραγματικά σημαίνει να είσαι κάποιος άλλος και αυτή είναι μια απίστευτη προπόνηση στην ενσυναίσθηση.

Τι να διαβάσεις: Βιβλία για επιχειρήσεις, αυτοβιογραφίες διάσημων, βιβλία ψυχολογίας ή αυτοβελτίωσης. Αν εργάζεσαι μπροστά σε μια οθόνη σε υπολογιστή όλη την εβδομάδα, ίσως προτιμήσεις ένα ηχητικό βιβλίο (audio book). Γίνε πιο δημιουργική σχετικά με το πού το ακούς, κάνοντας π.χ. κηπουρική ή περπατώντας, και το όφελος για τον εγκέφαλό σου θα είναι διπλό. 

2. Κάνε κάτι που σου άρεσε στο παρελθόν 

Το να κάνεις κάτι διαφορετικό (δηλαδή μια νέα δραστηριότητα) είναι πολύ δυναμωτικό. Επιπλέον, όταν βάζεις τον εαυτό σου σε διαφορετικές φυσικές ρυθμίσεις μπορεί να δημιουργήσει νέες σκέψεις και συναισθήματα. Ποιες διασκεδαστικές δραστηριότητες Σαββατοκύριακου είχες κάνει στο παρελθόν αλλά δεν τις έχεις κάνει τελευταία;

Η συγγραφέας Gretchen Rubin έχει μια συμβουλή για να σκεφτείς τι σου άρεσε να κάνεις όταν ήσουν 10 ετών. Αυτή η ερώτηση μπορεί να σε βοηθήσει να έρθεις σε επαφή με τις πλευρές του εαυτού σου που ξεχάστηκαν κατά την ενηλικίωση. Κάνε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  • Τι είδη βιβλίων σου άρεσαν να διαβάζεις όταν ήσουν 10;
  • Τι είδους σωματική δραστηριότητα σου άρεσε;
  • Τι σου άρεσε να κάνεις για διασκέδαση έξω από το σπίτι σου; (π.χ., ποδήλατο ή πατινάζ).
  • Τι σου άρεσε να κάνεις μέσα στο σπίτι;

Τι λέει η επιστήμη: Αυτό που θέλεις να κάνεις τώρα μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που σου άρεσε ως παιδί, αλλά μπορεί να εμπνευστείς. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Frontiers in Human Neuroscience Journal, η φυσική δραστηριότητα όχι μόνο επιβραδύνει, αλλά προλαμβάνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, αποτρέποντας την κάμψη των φυσικών και νοητικών λειτουργιών.

3. Κάνε αυτό που θέλεις χωρίς να περιμένεις τις "σωστές" συνθήκες

Είναι σύνηθες να βάζουμε αυτό-εμπόδια στα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε. Όμως οι περιοριστικές σκέψεις είναι συχνά ασαφείς και σε αγχώνουν.

Μια άλλη εκδοχή είναι να σκέφτεσαι "Ο σύντροφός μου μάλλον δεν θα ήθελε να το κάνω αυτό ή είμαι πολύ μεγάλη για να το δοκιμάσω" ή "Κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι μια καλύτερη στιγμή."

Μόλις προσδιορίσεις αυτό που θα θέλεις να κάνεις, φτιάξε μια πρόχειρη λίστα με τα βήματα που θα ακολουθήσεις ώστε να το πραγματοποιήσεις. Για παράδειγμα, εάν θέλεις να πας ένα μίνι ταξίδι κλείσε εισιτήρια και βρες κατάλυμα. Επίσης, φρόντισε μήπως εκεί που θα πας, συναντήσεις φίλες ή φίλους. Βέβαια, αυτό που θέλεις να κάνεις μπορεί να είναι πολύ πιο απλό ή φθηνό από το παράδειγμά μας, όπως το να δοκιμάσεις μια νέα συνταγή ή να πας ένα σεμινάριο αυτογνωσίας.

Τι λέει η επιστήμη: Σύμφωνα με το The Emotional Life of your Brain του Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή η ικανότητα του μυαλού μας να αλλάζει συνήθειες και δραστηριότητα ανάλογα με τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις προθέσεις υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να εκπαιδεύσεις τους νευρώνες του εγκεφάλου σου ώστε να μπορέσεις να τροποποιήσεις τους παράγοντες που σε εμποδίζουν να κάνεις πράγματα και να τους βελτιώσεις όπου υστερείς, όποια ηλικία και αν έχεις. Το άτομο που είσαι σήμερα δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο με εκείνο που θα είσαι αύριο.

6 tips για να έχεις ένα υπέροχο σαββατοκύριακο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i