
Η κουζίνα είναι η "καρδιά" του σπιτιού – εκεί που μαγειρεύεις, τρως, και συχνά περνάς χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους. Γι’ αυτό και ο καθαρισμός της δεν αφορά μόνο την εμφάνιση, αλλά και την υγιεινή. Παρόλο που φροντίζεις να καθαρίζεις τον πάγκο ή τον νεροχύτη, υπάρχουν κάποια σημεία που μαζεύουν πολλά βακτήρια και τα οποία ξεχνάς ή αγνοείς εντελώς.
Αυτές οι επιφάνειες, όπως αναφέρουν στο eatingwell.com, είναι γεμάτες μικρόβια και ίσως δεν σου έχει περάσει καν από το μυαλό να τις καθαρίσεις.
Δες ποια είναι αυτά τα επτά σημεία που χρειάζονται την προσοχή σου και μάθε πώς να τα καθαρίζεις σωστά για να διατηρείς την κουζίνα σου πραγματικά καθαρή και ασφαλή.
Τα 7 σημεία της κουζίνας που ξεχνάς να καθαρίσεις
1. Λαβές της βρύσης
Πιθανότατα καθαρίζεις τον νιπτήρα της κουζίνας, αλλά καθαρίζεις τις λαβές της βρύσης; Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ο νεροχύτης είναι από τα βασικά σημεία όπου αναπτύσσονται βακτήρια. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα να βρεις εκεί και κολοβακτηρίδια! Μετά το άγγιγμα ωμών κρεάτων, το πρώτο πράγμα που πιάνεις είναι η λαβή της βρύσης.
Ο τρόπος που θα την καθαρίσεις εξαρτάται από το υλικό της, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί τρίψιμο με σαπούνι και νερό.
2. Συρτάρια για λαχανικά στο ψυγείο
Έρευνα του National Sanitation Foundation βρήκε ότι από τα πιο μολυσμένα σημεία στην κουζίνα είναι τα συρτάρια λαχανικών και κρεάτων. Εκεί βρέθηκαν σαλμονέλα, λιστέρια, ζυμομύκητες και μούχλα. Στο συρτάρι για το κρέας βρέθηκε και e.coli.
Καλό είναι να τα καθαρίζεις μία φορά τον μήνα. Βγάλε τα συρτάρια από το ψυγείο και πλύνε τα με ένα ήπιο απορρυπαντικό και καθαρό σφουγγάρι ή πανί. Ενδιάμεσα, φρόντισε το ψυγείο να έχει θερμοκρασία γύρω στους 5°C ώστε να επιβραδύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων.
3. Μπαχαρικά
Πιάνεις το βαζάκι με τα μπαχαρικά σου μόλις έχεις ανοίξει τη συσκευασία με το κρέας; Χωρίς να το σκεφτείς, μπορεί να μεταφέρεις βακτήρια. Έρευνα έδειξε ότι τα βαζάκια των μπαχαρικών είχαν διπλάσια βακτήρια από άλλες επιφάνειες, όταν εξετάστηκαν μετά από παρασκευή γεύματος με κιμά γαλοπούλας.
Ο καλύτερος τρόπος για να τα καθαρίσεις; Πλύνε τα με σαπούνι και ζεστό νερό, και στέγνωσέ τα καλά πριν τα τοποθετήσεις πίσω στο ράφι.
4. Εσωτερικό φούρνου μικροκυμάτων
Αν ετοιμάζεις φαγητό εκ των προτέρων, τότε χρησιμοποιείς αρκετά τον φούρνο μικροκυμάτων σου – και αυτό σημαίνει βρομιές. Η Whirlpool προτείνει καθάρισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν έχει υπολείμματα από ξεχασμένες "εκρήξεις" φαγητού, βάλε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό να αχνίσει μέσα, και μετά καθάρισε με μαλακό πανί και σαπούνι.
5. Απορροφητήρας
Βγάλε το φίλτρο και βύθισέ το σε ζεστό σαπουνόνερο. Έπειτα, βάλε το στο πλυντήριο πιάτων για βαθύ καθαρισμό. Με καθαρό φίλτρο, θα παρατηρήσεις και λιγότερες μυρωδιές στην κουζίνα.
6. Κάτω από το φούρνο
Αν ο φούρνος σου έχει συρτάρι αποθήκευσης (όχι θέρμανσης), πότε ήταν η τελευταία φορά που το καθάρισες; Τράβηξέ το, πλύνε το με σαπούνι και νερό, και όσο στεγνώνει, σκούπισε ή σκούπαρε καλά το πάτωμα κάτω από τον φούρνο – θα εκπλαγείς από το τι θα βρεις. Μετά, καθάρισε την επιφάνεια με ένα γενικό καθαριστικό.
7. Πόμολα και λαβές
Έρευνα έδειξε ότι οι λαβές ψυγείων φιλοξενούν ένα ευρύ φάσμα μικροβίων – μέχρι και 7 διαφορετικούς παθογόνους οργανισμούς, όπως E.coli, S. aureus και Streptococcus mitis. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά ξεχνάς να πλύνεις τα χέρια σου ανάμεσα στο κόψιμο υλικών και το άνοιγμα του ψυγείου.
Ευτυχώς, το καθάρισμά τους είναι εύκολο. Ψέκασέ τις με καθαριστικό γενικής χρήσης και τρίψε. Απλώς μην ξεχνάς να το κάνεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Διάβασε επίσης:
Πώς να καθαρίσεις τις κεραμικές εστίες με φυσικό τρόπο; H DIY πάστα με μόλις 3 υλικά
Τα 16 πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού σου - Και πόσο συχνά πρέπει να τα καθαρίζεις
8 λάθη που μετατρέπουν το σπιτικό φαγητό σε ανθυγιεινό
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr