Πώς θα κάνεις αντικολλητικό οποιοδήποτε τηγάνι - Ένα πανεύκολο κόλπο

Χωρίς ίχνος χημικών και φυσικά χωρίς καθόλου κόπο!

frying pans istock

Πόσες φορές έχεις νευριάσει που κολλάει το φαγητό στο τηγάνι και μετά κάθεσαι με το σφουγγάρι να τρίβεις; Αν δεν έχεις αντικολλητικό τηγάνι – ή αν το δικό σου έχει φάει τα ψωμιά του – σου έχω τη λύση. Και πίστεψέ με, είναι πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι.

Αν έχεις ένα κλασικό ατσάλινο τηγάνι, δεν χρειάζεται να το αλλάξεις. Μπορείς να το μετατρέψεις σε αντικολλητικό, ακολουθώντας μερικά πολύ εύκολα βήματα. Και όχι, δεν θα χρειαστείς ούτε ειδικά σπρέι, ούτε περίπλοκα υλικά. Μόνο τη φωτιά σου, λίγο νερό, και λίγη παραπάνω προσοχή.

Βήμα-βήμα για να κάνεις το τηγάνι σου αντικολλητικό

1. Ζέστανε σωστά το τηγάνι σου

Πρώτα απ’ όλα, βάλε το ατσάλινο τηγάνι σου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μην πετάς κατευθείαν λάδι ή βούτυρο – πρώτα πρέπει να ζεσταθεί καλά. Πώς θα καταλάβεις αν είναι έτοιμο;

Φέρε το χέρι σου λίγο πάνω από την επιφάνεια (όχι να το ακουμπήσεις!) και νιώσε αν βγάζει αρκετή θερμότητα. Περίπου 1-2 λεπτά χρειάζεται συνήθως.

2. Κάνε το τεστ του νερού

Μόλις νομίζεις ότι το τηγάνι έχει κάψει, βρέξε τα δάχτυλά σου με λίγο νερό και ράντισέ το ελαφρά. Αν το νερό εξατμιστεί αμέσως, δεν είναι έτοιμο ακόμα.

Περίμενε άλλα 30 δευτερόλεπτα και ξανάκανε το τεστ. Όταν δεις τις σταγόνες να μεταμορφώνονται σε μικρές μπίλιες που χορεύουν πάνω στο τηγάνι, είσαι έτοιμη.

3. Πρόσθεσε το λάδι ή το βούτυρο

Μόλις πετύχεις το νερό, χαμήλωσε αμέσως τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Αν αφήσεις την ένταση ψηλά και προσθέσεις τώρα λάδι ή βούτυρο, μπορεί να καπνίσει ή ακόμα και να ανάψει.

Αφού χαμηλώσεις, ρίξε το λιπαρό σου υλικό και ξεκίνα το μαγείρεμα. Από εδώ και πέρα, το φαγητό δεν θα κολλήσει. Και το τηγάνι σου θα παραμείνει καθαρό, σχεδόν... ανέγγιχτο.

Γιατί πιάνει αυτό το κόλπο;

Όταν το τηγάνι έχει φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, ο ατμός από το νερό δημιουργεί ένα λεπτό "φίλμ" ανάμεσα στην καυτή επιφάνεια και το φαγητό. Αυτό λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα και δεν αφήνει το φαγητό να κολλήσει.

Το ίδιο συμβαίνει όταν ρίχνεις το φαγητό μετά τη σωστή προθέρμανση. Η επιφάνεια έχει αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία για να μαγειρευτεί χωρίς να κολλήσει.

Διάβασε επίσης:

Πώς να χρησιμοποιώ και φροντίσω σωστά το αντικολλητικό τηγάνι;

8 λάθη που μετατρέπουν το σπιτικό φαγητό σε ανθυγιεινό

Είναι τοξικά: 3 αντικείμενα που έχεις στο σπίτι και πρέπει να πετάξεις αμέσως

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i