4 τρόποι για να αυξήσεις τη δημιουργικότητά σου

Είτε είσαι νυσταγμένη είτε... control freak.

portrait-of-relaxed-pretty-thoughtful-pondering-minded-beautiful-picture-id961423940

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μπορείς να ενισχύσεις τη δημιουργικότητά σου όταν:

...είσαι νυσταγμένη

Αν είσαι πρωϊνός τύπος, προσπάθησε να γράψεις το μυθιστόρημά σου το βράδυ. Χρειάζεται να είσαι σε εγρήγορση όταν πρόκειται να λύσεις προβλήματα, όπως μαθηματικές εξισώσεις. Η δημιουργική εργασία όμως απαιτεί αρκετή μη συγκεκριμένη σκέψη. Όταν ο κουρασμένος σου εγκέφαλος αναρωτιέται, μπορεί να κάνει τυχαίες σκέψεις, οι οποίες ίσως σε οδηγήσουν στην επόμενη μεγάλη ιδέα, υποστηρίζει η πρόσφατη έρευνα Think and Reasoning.

...προγραμματίζεις το μέλλον

Η έμπνευση συνήθως δεν έρχεται αυθόρμητα. Σύμφωνα μάλιστα και με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αν διαχειρίζεις καλύτερα τον χρόνο σου, μπορεί να ενεργοποιήσεις τη δημιουργία. «Η αφιέρωση δημιουργικού χρόνου μέσα στην ημέρα, μειώνει το στρες και αφήνει χώρο για να αναπτυχθούν οι ιδέες» επισημαίνει ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης, ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

...είσαι ορθολογίστρια

Μην αποφεύγεις τα επιχειρήματα. Μια σύγκρουση μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη. Για να επιλύσεις ένα παράδοξο, θα πρέπει να αφήσεις στην άκρη την κοινή λογική. «Αντί να αισθάνεσαι πίεση ή άγχος, δέξου την πιθανότητα να κατανοείς τις αντιφάσεις» εξηγεί η Francesca Gino, εμπειρογνώμονας στις διαπραγματεύσεις στο Πανεπιστήμιο Harvard.

...ξεφεύγεις από τη βιβλιοθήκη

«Λίγος εξωτερικός θόρυβος μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα» αναφέρει πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Consumer Research. Μην το παρακάνεις όμως γιατί ο υπερβολικός θόρυβος εξασθενεί την ικανότητα να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες. Για να προωθήσουμε την αφηρημένη σκέψη χρειαζόμαστε συγκεκριμένα όρια περισπασμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i