5 σημαντικά πράγματα που μας έμαθε η COVID-19

Η άλλη όψη της πανδημίας που αξίζει να συλλογιστούμε.

κατάθλιψη κακή διάθεση στεναχώρια martin-dm

Από την Ήλια Τσάρα, Υπεύθυνη Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας «Συνώθηση» (synothisi.com)

Ουδέν κακό αμιγές καλού. Δεν θα μιλήσουμε για τα αρνητικά της πανδημίας. Αυτά τα είπαμε και συνεχίζουμε να τα λέμε. Μήπως όμως θα πρέπει να αναφερθούμε και σε κάποια θετικά που μας πρόσφερε αυτή η απότομη αλλαγή στη ζωή μας;

1) Καταλάβαμε πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος παρέα με τον εαυτό του.

Παρόλο που την εποχή της καραντίνας καθίσαμε αρκετά μέσα, ο χρόνος δεν περίσσεψε! Πολλοί αναδιοργανώσαμε το χώρο μας, άλλοι δώσαμε προτεραιότητα στα χόμπυ μας που λόγω κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων είχαμε αφήσει στην άκρη και άλλοι ανακαλύψαμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν ότι θα μας άρεσαν.

2) Η σημασία των φίλων μας.

Μπορεί αρκετά Σάββατα στο παρελθόν να είχαμε βαρεθεί να βγούμε έξω ή να συναντήσουμε παλιούς γνωστούς, όμως η στέρηση που δημιούργησε η κοινωνική απόσταση μας έκανε να αναπολήσουμε τις μεγάλες συνάξεις και τις εκδηλώσεις από κάποιες άλλες εποχές όπου η συναναστροφή μας με πολύ κόσμο ήταν δεδομένη!

3) Το απροσδόκητο δεν ελέγχεται.

Κανείς δεν περίμενε ένα lockdown ή μια πανδημία. Κι όμως, ενώ τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας ήταν για εμάς βασικό μέλημα και οι υποχρεώσεις (οικονομικές, επαγγελματικές και προσωπικές) έτρεχαν σαν να μην προλαβαίναμε να τις φέρουμε εις πέρας, ξαφνικά μια συγκυρία μας έκανε να αλλάξουμε ρυθμούς.

4) Μπορείς να κάνεις και ένα διάλειμμα.

Μείναμε πίσω σε πολλά πράγματα, αλλά τελικά τίποτα δεν είχε την επίπτωση που θα περιμέναμε. Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι η υγεία είναι πάνω από όλα, τι κι αν δε βγήκαμε , τι κι αν δε γυμναστήκαμε. Σύντομα πάλι οι ρυθμοί θα αλλάξουν και θα θυμηθούμε την παλιά εποχή!

5) Η προσαρμοστικότητα είναι αγαθό.

Μάθαμε να δουλεύουμε από το σπίτι, να στέλνουμε μηνύματα για να βγούμε έξω , να μιλάμε με τους άλλους μέσω Skype και Zoom, να φοράμε τη μάσκα για ώρες και να προσέχουμε πολύ περισσότερο την υγιεινή και τον εαυτό μας. Όλα αυτά θα μας κάνουν πιο δυνατούς αφού ήταν μια ένδειξη ότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε καινούργιες συνθήκες όντας ανθεκτικοί στη μεταβλητότητα των καιρών.

Και μετά, τι;

Οφείλουμε να μάθουμε ότι το κοινωνικό καλό επιτυγχάνεται μέσα από τη σύμπραξη όλων και πως η συνεργασία μπορεί να αποδυναμώσει κάθε φόβο. Τέλος, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στην αξία των απλών αλλά ουσιαστικών πραγμάτων: μια καλή παρέα, δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί, υγιεινή ζωή και καλή φυσική κατάσταση είναι τα εφόδια ώστε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα που έρχονται και φεύγουν αφήνοντας στο τέλος εμπειρίες και ευκαιρίες μάθησης.

Διάβασε επίσης: Χρωματοθεραπεία: Βελτιώνουμε τη διάθεσή μας με τη θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων

Διάβασε επίσης: Ξέρεις ότι κάνοντας αυτές τις 3 κινήσεις με το σώμα σου μπορείς να αλλάξεις διάθεση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i