6 λάθη που κάνουμε στην εκπαίδευση του σκύλου

Ήρθε η ώρα για την εκπαίδευση του νέου σου φίλου; Aυτά είναι τα 5+1 λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου σου που πρέπει να αποφύγεις από την αρχή!

woman-giving-treat-to-dog-during-training-picture-id1186867564 (1)

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr

Ήρθε η ώρα για την εκπαίδευση του νέου σου φίλου; Aυτά είναι τα 5+1 λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου σου που πρέπει να αποφύγεις από την αρχή!

6 λάθη που κάνεις στην εκπαίδευση του σκύλου:

1.Περιμένεις πολύ για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση

Μην χάνεις χρόνο, ξεκίνα την εκπαίδευση από την στιγμή που θα φέρεις το σκύλο σπίτι. Εάν είναι κουταβάκι κάνε τις απαραίτητες συνεδρίες ήδη από 3 μηνών! Μην περιμένεις μέχρι να μεγαλώσει και να αρχίσει να αναπτύσσει κακές συνήθειες. Βασικός στόχος είναι να διαμορφώσεις τη συμπεριφορά του σκύλου άμεσα, ώστε να μάθει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες φράσεις. Τα μικρά κουτάβια μπορεί να μην είναι έτοιμα να μάθουν προχωρημένες εντολές, αλλά θα πρέπει σίγουρα να αρχίσεις με τις βασικές. Η ρουτίνα και η κατανόηση της εκπαίδευσης θα δημιουργήσει ένα βαθύτερο δεσμό με το σκύλο σου ώστε στη συνέχεια να μπορείς  να του μάθεις με μεγαλύτερη ευκολία διασκεδαστικά κόλπα και προχωρημένες εντολές.

2.Δεν αφιερώνεις αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση

Η εκπαίδευση δεν είναι κάτι που γίνεται μια φορά και τέλος. Θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα αν εκπαιδεύσει τακτικό το σκύλο σου, ακόμα κι αν έχει μάθει καλά κάποια δράση ή σύνθημα.Κάνεις μία συντήρηση όπως λέμε. Επικεντρώσου σε μια εντολή τη φορά, και κάνε σύντομα, συχνά και παραγωγικά training sessions, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορείς πάντα να εμπλουτίζεις την εκπαίδευση με νέα διασκεδαστικά κόλπα, αλλά μην ξεχνάς κατά καιρούς να τον  “επανεξετάζεις” στα βασικά!

Ο σκύλος σου στην ουσία ποτέ δεν παύει να εκπαιδεύεται ακόμη και στα βαθιά του γεράματα. Ιδανικά, θα πρέπει να του μάθεις και να του υπενθυμίζεις πράγματα ακόμα κι όταν μεγαλώσει. Η συνεχής αυτή τριβή διατηρεί ζωντανές τις δεξιότητες και το ενδιαφέρον του σκύλου, και αναθερμαίνει συνεχώς το μεταξύ σας δέσιμο. Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και εδώ όλα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία! 

3.Δεν έχεις υπομονή

Όπως κι οι άνθρωποι, έτσι και ο κάθε σκύλος μαθαίνει με διαφορετικό ρυθμό. Μην εκνευρίζεσαι και μην απογοητεύεσαι επειδή ο σκύλος δεν τα… ¨πιάνει”! Μία τέτοια στάση θα κάνει τα πράγματα ΜΟΝΟ χειρότερα, αφού ο σκύλος είναι πιθανό να αρχίζει να νιώθει άγχος και απογοήτευση. Εάν βλέπεις πως ο σκύλος σου πασχίζει ανεπιτυχώς για να μάθει κάτι και έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός, αναλογίσου με ποιον άλλον τρόπο θα μπορούσες να του το μάθεις ή αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθει αυτό που θες.Δοκίμασε να σπάσεις μία εντολή σε πολά μικρά βήματα και δες τη διαφορά!

Να θυμάσαι πως η  εκπαίδευση πρέπει να είναι σύντομη, περίπου 10-15 λεπτά τη φορά και το σημαντικότερο: Πάντα να κλείνεις έναν κύκλο σε θετικό κλίμα με επιβράβευση και χαδάκια!

 4.Δεν βρίσκεις το σωστό timing

Ο σκύλος σου δεν ξέρει πως έχει κάνει κάτι σωστό αν δεν του το δείξεις με τρόπο που μπορεί να καταλάβει. Και κάπου εδώ έρχεται η επιβράβευση αλλά και το χρονοδιάγραμμα. Πολλοί εκπαιδευτές προτείνουν να χρησιμοποιείς clicker ή μια σύντομη λέξη όπως το “μπράβο” για να ενισχύσετε θετικές δράσεις. Στη συνέχεια, δίνεις αμέσως μια ανταμοιβή που να σχετίζεται άμεσα με το clicker ή τη συγκεκριμένη λέξη-κυρίως μία νόστιμη λιχουδίτσα. Βεβαιωθείτε όμως πως όλα αυτά συμβαίνουν πολύ γρήγορα, εντός 1-2 δευτερολέπτων ώστε να μπορέσει ο σκύλος να συνδέσει το βραβείο με την ενέργεια του. 

Για παράδειγμα, αν πεις στο σκύλο σου να καθίσει αλλά δεν το κάνει, και αρχίσεις να επαναλαμβάνεις συνεχώς τη λέξη “κάτσε” μέχρι τελικά να κάτσει με την 5η φορά- και τότε του δώσετε και μια λιχουδιά!- τότε απλά δίνεις το λάθος μήνυμα. Με αυτόν τον τρόπο του διδάσκεις πως το “κάτσε” δεν είναι μια εντολή που πρέπει να υπακούσει αμέσως, αλλά απλά μια προτροπή που μπορεί να την κάνει όποτε θέλει. Για να το αποτρέψεις αυτό πες την εντολή σταθερά, μια μόνο φορά και περιμενε το αποτέλεσμα. Εάν ο σκύλος δεν συμμορφώνεται, τότε περίμενε μερικά  δευτερόλεπτα και επανάλαβε. Μόνο εφόσον ανταποκριθεί άμεσα και ξεκάθαρα  στην εντολή επιβράβευσέ τον.

5.Δεν είσαι συνεπής

Οι συνεπείς αποκρίσεις είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση των σκύλων σε κάθε επίπεδο. Όταν είσαι ασυνεπής όχι μόνο μπερδεύεις το σκύλο σου, αλλά και άθελα σου ενισχύεις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Ας πούμε για παράδειγμα πως έχεις βάλει ένα κανόνα: “Όχι στον καναπέ” ο οποίος συνοδεύεται φυσικά και από την ανάλογη, αποτρεπτική στάση. Μια μέρα όμως, σκέφτεσαι να κάνεις μια εξαίρεση και αφήνεις να ανέβει πάνω. Την  επόμενη φορά που θα πάει να ανέβει μόνος του, δεν θα καταλάβει για ποιο λόγο δεν του το επιτρέπεις. Ο σκύλος πολύ φυσιολογικά θα απορήσει γιατί τη μια στιγμή είναι αποδεκτή η πράξη του, αλλά την άλλη όχι;

Παρόμοια περίπτωση είναι η συνήθεια να τρώει από το φαγητό σου. Αν ο σκύλος σου δεν παίρνει φαγητό από ανθρώπους που τρώνε, δεν θα αναπτύξει αυτή τη συνήθεια. Όσο κι αν το προσπαθεί, αν τον αγνοείς συνεχώς και του λες να φύγει από το τραπέζι, στο τέλος θα αποθαρρυνθεί. Ωστόσο, αν κάποιος του δώσει μια μπουκίτσα φαί, τότε ο σκύλος θα συνδέσει την ανταμοιβή με τη συμπεριφορά του και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

6.Πιστεύεις στην αυστηρή πειθαρχία 

Εάν νομίζεις πως η σκληρή πειθαρχία είναι ο τρόπος για να διεκδικήσεις την κυριότητα σου πάνω στο σκυλί, τότε πρέπει να αλλάξεις εξ ολοκλήρου τρόπο σκέψης. Η διαδικασία εκπαίδευσης και συμβίωσης με ένα σκύλο πρέπει να είναι απόλαυση και διασκέδαση, όχι μια εκφοβιστική σχέση. Οι περισσότεροι σύγχρονοι εκπαιδευτές σκύλων συμφωνούν ομόφωνα πως η χρήση τιμωρίας δεν είναι αποτελεσματική, καθώς τα σκυλιά είναι πολύ πιο πιθανόν να εκτελέσουν εντολές μέσω θετικής εκπαίδευσης. Η σκληρή πειθαρχία που εκφράζεται με φωνές, χτυπήματα, άρπαγμα του λαιμού κτλ. μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν για το σκύλο σου. Πέρα από την όποια σωματική βλάβη που μπορεί να επιφέρουν, προκαλούν φόβο και ενεργοποιούν επιθετική συμπεριφορά στο σκυλί, θέτοντας έτσι τόσο εσένα, όσο και άλλους σε κίνδυνο. ΜΗΝ προτιμάς τέτοιες μεθόδους εκπαίδευσης ή πρεσβευτές αυτής της στάσης .

Aπόφυγε αυτά τα 5+1 λάθη στην εκπαίδευση του σκύλου και ετοιμάσου για μια απολαυστική και άκρως παραγωγική εκπαίδευση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i