Σκύλος και γάτα μαζί στο σπίτι: Πώς θα συνυπάρξουν σε κοινό χώρο;

Νούμερο ένα στόχος είναι η γνωριμία τους να γίνει ήπια και με τρόπο που θα διαβεβαιώσει τη γάτα σου ότι ο νέος συγκάτοικος δεν αποτελεί απειλή.

Σκύλος και γάτα μαζί

Από την Αντωνία Γαρυφάλου , Pet Care & Nutrition Consultant (www.pet-astero.gr). 

Αν είσαι ήδη γατογονιός τότε σίγουρα γνωρίζεις το απόλυτο fact: Η γάτα θέλει πάντα το χρόνο της για τα πάντα.  Όχι βιασύνες, όχι απότομες αλλαγές και γενικά όχι και πολλά-πολλά!

Από την άλλη οι σκύλοι στην πλειονότητά τους –εκ φύσεως ενθουσιώδεις- ψάχνουν κάθε αφορμή προκειμένου να απολαύσουν ένα κάπως υπερδραστήριο και πιο «άγαρμπο» παιχνίδι.

Διάβασε επίσης: Γάτα στο σπίτι; 7 συμβουλές για την υποδοχή του νέου μέλους

Νούμερο ένα στόχος λοιπόν -αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις σκύλο ενώ έχεις ήδη γάτα-είναι η γνωριμία τους να γίνει ήπια και με τρόπο που θα διαβεβαιώσει τη γάτα σου ότι ο νέος συγκάτοικος δεν αποτελεί απειλή και δεν θα της προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα!

Σκύλος και γάτα μαζί στο σπίτι: Πώς θα το πετύχεις; Δες παρακάτω:

1)Απόφυγε την άμεση επαφή από την πρώτη στιγμή 

Δεν είναι ανάγκη τα δυο σου κατοικίδια να έρθουν απευθείας face to face για να γνωριστούν.Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες, απρόβλεπτες και πολλές φορές...επώδυνες συμπεριφορές!Εμπιστεύσου λοιπόν τις υπόλοιπες οξυμένες αισθήσεις τους όπως την όσφρηση. Περιπλανήσου μαζί τους μέσα στο χώρο εναλλαξ! Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα τόσο να μυρίσουν ο ένας τον άλλον όσο και να αφήσουν και τη δική τους μυρωδιά στο χώρο.Ένα άτυπο, οσφρητικό «χαίρω πολύ» φαντάσου.Όσο θα πηγαίνεις το ένα σου κατοικίδιο παντού μέσα στο σπίτι περιόρισε το άλλο σε κάποιο δωμάτιο ώστε να μη συναντηθούν.

2) Mani-Pedi Day

Φρόντισε να έχεις κόψει ή να έχεις τριμάρει κάπως τα νύχια της γάτας σου πριν από την πρώτη επαφή τους προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης προμηθεύσου ένα φίμωτρο να υπάρχει σε περίπτωση που δεν έχεις ακόμη εμπιστοσύνη στο σκύλο σου για το πως θα αντιδράσει στην πρώτη τους οπτική επαφή.

3)Καγκελα παντού!

Όχι μη φοβάσαι, εννοώ απλώς ένα καγκελάκι -ακόμη και βρεφοπροστατευτικό μας κάνει –το οποίο θα τοποθετήσεις ιδανικά ανάμεσα σε δύο χώρους ώστε τα δύο σου κατοικίδια να βλέπονται αλλά να μην μπορούν να έρθουν σε πλήρη σωματική επαφή. Από εκεί και πέρα επιβραβεύεις τις θετικές και αποδεκτές συμπεριφορές με λιχουδιά, χάδια και ένα μπράβο!Εναλλακτικά μπορείς να είσαι σε έναν χώρο με το σκύλο σε λουρί και τη γάτα να περιφέρεται με το δικό της ρυθμό. Θυμήσου: Επιβραβεύεις τόσο την καλή και ήσυχη συμπεριφορά του σκύλου σου (με λιχουδιά) όσο και τη δεκτικότητα της γάτας σου στο νέο μέλος (με χάδια και λιχουδιά)

4) Επαναλάβετε παρακαλώ!

Επανάλαβε τη διαδικασία πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα-και για πολλές ημέρες- και κάνε υπομονή μέχρι σιγά σιγά να μπουν νέες ισορροπίες και να υπάρξει ένα φιλειρηνικό και εν καιρώ «αγαπησιάρικο» περιβάλλον! Μη βιάζεσαι και οπωσδήποτε μην αποθαρρύνεσαι. Και το βασικότερο , ποτέ μην αφήνεις τα κατοικίδιά σου ανεπιτήρητα τον πρώτο καιρό της γνωριμίας!

Καλή επιτυχία!

Διάβασε επίσης: Αντικαρκινική διατροφή για σκύλο; Οι τροφές που προτείνονται και αυτές που πρέπει να αποφεύγονται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i