Γιορτινές μέρες και ευγνωμοσύνη: Πώς μπορώ να αναπτύξω θετικά συναισθήματα;

Αν θέλεις να δώσεις σημασία στην ευγνωμοσύνη, ξεκίνα με την πρόκληση των 10 ημερών.

ευγνωμοσύνη iStock

*Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο – οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr) Το γιορτινό κλίμα καθώς και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος που διαθέτεις την περίοδο των Χριστουγέννων αποτελούν κατάλληλη ευκαιρία για να αναπτύξεις θετικά συναισθήματα και να νιώσεις ευγνώμων με πολλούς και ποικίλους τρόπους.  

Άγχος ή στρες; Μήπως τα μπερδεύεις μεταξύ τους; Ποιο σε ταλαιπωρεί και τι μπορείς να κάνεις

Μπορεί αυτό να γίνει με έναν απολογισμό του έτους. Προσπάθησε ο απολογισμός αυτός να είναι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται: "Πώς εξελίχθηκαν οι φιλίες μου; Τι καινούριο έμαθα στη δουλειά μου τη χρονιά που πέρασε; Πόσα από αυτά που έχω καταφέρει επιβραβεύτηκαν από τους άλλους; Ποιους καινούριους ανθρώπους γνώρισα; Τι έμεινε σταθερό που με κάνει να αισθάνομαι ασφάλεια;"... είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου. Ακόμα, η ευγνωμοσύνη στις γιορτές μπορεί να εκφραστεί και προς τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Σκέψου: "Ποια άτομα με στήριξαν τη χρονιά αυτή; Μπορώ να προσκαλέσω όλα αυτά τα άτομα σε μια βραδιά ευγνωμοσύνης. Στόχος είναι να μοιραστούμε όλοι μαζί εκείνα τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, περίφημα, θετικά για τον εαυτό μας. Θα εντοπίσουμε, άραγε, κοινά πεδία ευγνωμοσύνης ανάμεσά μας;". Μια άλλη καλή ιδέα είναι να κάνεις έναν "περίπατο ευγνωμοσύνης" στη φύση. Να αρχίσεις να παρατηρείς όλα όσα υπάρχουν γύρω σου και σου προκαλούν όμορφα συναισθήματα, χρώματα, γεύσεις, αρώματα, αναμνήσεις, εικόνες. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου να αισθανθεί ευγνωμοσύνη, ούτε να συγκρίνεις τη δική σου με κάποιου άλλου. "Θα έπρεπε να αισθάνομαι χαρούμενη στις γιορτές με όλα όσα έχω, τελικά μάλλον είμαι αχάριστη". Αυτή είναι μια φράση που με ακρίβεια θα σε απομακρύνει από την ευγνωμοσύνη.

Πώς θα μπορούσες να τη μετατρέψεις; "Έχω πολλά από αυτά που θέλω, σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλα που θα ήθελα. Τι θα μπορούσα να κάνω από αύριο με αυτά που ήδη έχω, για να φτάσω εκεί που θέλω;". Αν πείστηκες κι εσύ πως λίγο πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς θέλεις να δώσεις σημασία στην ευγνωμοσύνη, ξεκίνα με την παρακάτω πρόκληση των 10 ημερών.

Τι αφορά; Απαντάς σε μία ερώτηση κάθε μέρα και έπειτα προσπαθείς να δεις πώς μπορείς να φέρεις αυτή την απάντηση στην καθημερινότητά σου και να τη συνδέσεις με θετικά συναισθήματα.

1.Πώς νιώθω για την οικογένειά μου;

2.Ποια είναι η αγαπημένη μου πόλη απ’ όσες έχω επισκεφθεί;

3.Ποιο είναι το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό πάνω μου;

4.Ποια πράγματα μου αρέσουν το χειμώνα;

5.Ποιο αντικείμενο χρησιμοποιώ καθημερινά;

6.Ποια θεωρώ την πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή μου; Τι έχω να θυμηθώ από αυτήν; Τι με βοήθησε να αντεπεξέλθω;

7.Ποια ηθική μου αξία νιώθω πως με έχει βοηθήσει; Πώς τη φέρνω στη ζωή μου κάθε μέρα;

8.Ποιο ήταν το πιο πρόσφατο δημιούργημά μου και πώς θα το χρησιμοποιήσω;

9.Ποιο ή ποια άτομα αποτελούν μέντορες στη ζωή μου;

10.Ποιο είναι το κίνητρό μου για να απαντήσω σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις; Για ποιο λόγο θέλω να αισθανθώ πραγματικά ευγνώμων;

 9 πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένες γυναίκες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i